Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης κάθε μέρα είναι γιορτή για το παιδικό βιβλίο!

- 02 Απριλίου 2021 – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

- Πρόγραμμα για παιδιά προετοιμάζει για την καλοκαιρινή περίοδο ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)

Το παιδικό βιβλίο γιορτάζει καθημερινά και εν μέσω πανδημίας διαδικτυακά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης,με αναρτημένο μόνιμα στη σελίδα του δήμου, το θησαυροφυλάκιο παραμυθιών (https://katerini.gr/παιδικά-βιβλία/), το οποίο διαρκώς ανανεώνεται και εμπλουτίζεται από το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς επίσης και τη σελίδα στο youtube: (https://www.youtube.com/channel/UCU6YJ3Fbla4dco_8bfozDIw/featured), στην οποία οι μικροί μας φίλοι, μπορούν να ακούσουν τις αγαπημένες τους ιστορίες».

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Όπως είναι γνωστό, η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ενώ καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον εικονογράφο και συγγραφέα  Roger Mello. Ο Roger Mello, σχεδίασε στα ελληνικά ορισμένες από τις χειρογραφές που αποτελούν μέρος του εικαστικού. Η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς μετέφρασε όπως κάθε χρόνο το μήνυμα στα ελληνικά:

"Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά. Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν. Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα, καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν, ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται, πεταλούδες που στροβιλίζονται ψηλά στον αέρα! Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε-ρυθμούς, στίχους, χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες, φανταστικές και αληθινές. Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρακαι μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα μηνύματα σου ανήκουν. Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας γίνονται η μουσική του μέλλοντος, ειρήνη, χαρά και φιλία, μια μελωδία ελπίδας." 

Κώστας Κουκοδήμος: Προτεραιότητά μας το παιδικό βιβλίο

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος: «Το βιβλίο και κυρίως το παιδικό βιβλίο, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα, ενώ  η προώθησή του βρίσκεται ψηλά στους στόχους που έχουμε θέσει. Πετύχαμε να ανοίξουμε μια νέα βιβλιοθήκη στο Ελατοχώρι, να δημιουργήσουμε αναγνωστήριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης, την οποία ανακαινίσαμε ριζικά. Επιπλέον, για τους καλοκαιρινούς μήνες ετοιμάζουμε σε συνεργασία με το νέο πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού,  Γιώργο Τσιαλό ένα πρόγραμμα ειδικά για τα παιδιά μικρής ηλικίας, το οποίο σύντομα θα ανακοινωθεί». 

«Μέσα από δράσεις που σχεδιάζουμε στόχος μας είναι τα παιδιά  να «ταξιδεύουν» στον κόσμο της γνώσης σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς»  επισημαίνει από την πλευρά του, ο κος Τσιαλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου