Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Κυρία Μαυρίδου, δεν θα κριθείτε μόνο από τα λόγια σας, θα κριθείτε κυρίως από τα έργα σας

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Πριν από λίγες ημέρες έδωσα στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τίτλο: «Περιφέρεια τριών ταχυτήτων η Κεντρική Μακεδονία, λόγω επιλογών του Περιφερειάρχη». Ανέμενα, λοιπόν, απάντηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η οποία έχει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού για τα σχετικά προγράμματα και όχι από  την αναρμόδια κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας. Αλλά, ας όψεται. 

Ειλικρινά, δεν  είχα την πρόθεση να απαντήσω στις αιτιάσεις της κ. Μαυρίδου, λόγω μη αρμοδιότητάς της. Ωστόσο, λόγω των  χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε η Αντιπεριφερειάρχης στην απάντησή της προς εμένα, όπως : «στρεβλά», «λανθασμένα», «λαϊκισμός», «ψέματα», «κάλυψη» κ.α., θεώρησα ότι ήταν αναγκαία η παρούσα δική μου. 

Διαβάζοντας το κείμενο της Αντιπεριφερειάρχη ένιωσα ότι, προφανώς, για την κ. Μαυρίδου είναι άγνωστοι οι όροι διεξαγωγής ενός  δημοκρατικού διαλόγου, επίσης ότι η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας δεν είναι συνηθισμένη σε μια καλόπιστη κριτική. 

Επί της ουσίας, όμως, με την απάντησή της παραδέχεται :

Για το πρώτο πρόγραμμα «Διέξοδος», ο μέσος όρος ήταν στις 30.000,00€ από τις 25.000,00€ που έγραψα στο άρθρο μου, άρα παραδέχεται την αστοχία της Περιφέρειας στο σχετικό πρόγραμμα έως 50.000,00€. Η αιτίαση της εδώ ήταν μόνο σε αυτό το ερώτημα μου. Κατά τα άλλα, σιγή… 

Ως προς  το ότι τα 2/3 πήγαν στους δύο νομούς (Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής) που ανέφερα και το υπόλοιπο ποσό του 1/3 από τα 199.935.388,28€ του προγράμματος, πήγε στους πιο φτωχούς πέντε νομούς, αυτό το γεγονός  προτίμησε να το αποσιωπήσει .

Δεν απαντήθηκε το σημείο της ντροπής όπου η συγκεκριμένη επιδότηση κατάσχεται από εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν  απαντήθηκε το σημείο, ως προς το πόσες επιχειρήσεις που δεν ανήκαν στα τουριστικά καταλύματα, επιδοτήθηκαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Δεν απαντήθηκε το άδικο της υπόθεσης, δηλαδή ως προς τον αποκλεισμό 1.044 επιχειρήσεων που ενώ είχαν τις προϋποθέσεις και την βαθμολογία ένταξης στο πρόγραμμα, αλλά από κάποιο λάθος επισύναψης δικαιολογητικού δεν τους δόθηκε η δυνατότητα της διόρθωσης, ενώ αντίστοιχα προγράμματα δίνουν το δικαίωμα διόρθωσης.  Άρα, πού είναι το αγαστό πνεύμα στήριξης και μη τιμωρίας επιχειρηματιών από κάποιο λάθος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Ούτε φυσικά απαντήθηκε το πόσες επιχειρήσεις επιδοτήθηκαν με το ποσό των 50.000,00€ που είχαν προσωπικό από 0-10 εργαζομένους και πόσες με 10-25 εργαζομένους κλπ… Ξεχνάνε, δυστυχώς, εκεί στην Αντιπεριφέρεια, την ιδιαιτερότητα των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελληνική αγορά και φυσικά στην τοπική αγορά, ότι δηλαδή είναι ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ χαρακτήρα. 

Και αφού, όπως μου απαντάει,  το 87% των εγκεκριμένων επιχειρήσεων απασχολούσε το 2019 από μηδέν (0) έως δέκα (10) εργαζομένους, τότε γιατί ήταν στην πρόσκληση αυτό που ανέφερα στο άρθρο μου (50 Εργαζόμενοι ΕΜΕ); Και εκεί αστοχία. 

Προχωρώντας στο δεύτερο πρόγραμμα, «Μεταποίηση-Τουρισμός», αυτό που επισήμανα ήταν ότι δεν δόθηκε μια παράταση περαιτέρω, μιας και από όσο ζούμε όλοι -εκτός αν κάποιοι δεν το βιώνουν- εδώ και έναν χρόνο υπάρχει η πανδημία που ακόμα μας πληγώνει σε υγεία, οικονομία και κοινωνία. Το υπουργείο ανάπτυξης έδωσε παράταση σε αντίστοιχο πρόγραμμα με έναρξη προγράμματος νωρίτερα από αυτό της περιφέρειας μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Φυσικά,  προτιμήθηκε απάντηση με χαρακτηρισμούς και όχι επί της ουσίας. Αν ήταν επί της ουσίας, θα μας απαντούσε πόσα προγράμματα εγκρίθηκαν-υλοποιήθηκαν ή όχι αναλυτικά στην Περιφέρεια, πόσα λεφτά υπάρχουν στο ταμείο της περιφέρειας για την αποπληρωμή τους  και τον πραγματικό λόγο που δεν δόθηκε η σχετική παράταση.

 Με την απάντησή της ότι 13 έργα ήταν ΜΟΝΟ που δεν υλοποιήθηκαν, ήδη παραδέχεται ότι χάθηκαν κονδύλια από τον νομό μας  και ότι κάποιοι δυνητικοί επιχειρηματίες δεν ολοκλήρωσαν την επένδυσή τους και το επιχειρηματικό τους σχέδιο. 

Κρίμα που για μερικούς (δυνητικούς επιχειρηματίες) κοστίζει, η λέξη «ΜΟΝΟ», ενώ σε κάποιους άλλους (Αντιπεριφερειάρχη) δεν στοιχίζει τίποτα.

Δεν απαντήθηκε το σημείο, που εξ αιτίας της πανδημίας, αυξήθηκαν  οι τιμές προμηθευτικών αγαθών, οι οποίες  ανέστειλαν χρονικά τον αρχικό σχεδιασμό των επενδύσεων εκτός πραγματικότητας... 

Μια παράταση, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης στην αγορά, αποδεικνύεται ότι ήταν επιτακτική ώσπου να ορθοποδήσουν ξανά οι επιχειρήσεις. 

Άρα επί της ουσίας ανέμενα απαντήσεις όπως :

Εξετάζουμε το θέμα της παράτασης για να σωθούν ΟΛΑ τα εγκεκριμένα προγράμματα της Περιφέρειας,

Είμαστε σε διαδικασία αύξησης ή όχι του κονδυλίου για το πρόγραμμα Διέξοδος, για να ενταχθούν και άλλες επιχειρήσεις όπως συμβαίνει συνήθως στα προγράμματα μετά από αύξηση του προϋπολογισμού,

Μας συγχωρείτε που αναμένετε μετά από 2.5 μήνες τις αποφάσεις των ενστάσεων σας,

Θα δικαιωθούν ή όχι η 1.044 επιχειρήσεις,

Είμαστε σε διαβούλευση ή τι συμβαίνει με τις κατασχέσεις των επιδοτούμενων ποσών από ΔΟΥ και ασφαλιστικά ταμεία 

κλπ

Ο προσωπικός μου προβληματισμός και η σχετική αρθρογραφία μου,  έγινε έπειτα από ζυμώσεις και συζητήσεις με ανθρώπους της αγοράς, με φορείς του νομού μας, που είμαι σίγουρος ότι και η κ. Μαυρίδου πήρε τα σχετικά μηνύματα.

Μην προσπαθείτε, λοιπόν, να μου απαντήσετε δήθεν «πολιτικά» ή «προσωπικά»  για να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας. Απαντήστε μου ουσιαστικά. Η απάντησή σας δεν ανοίγει επιχειρήσεις, δεν αυξάνει τις θέσεις εργασίας και πτωχεύει περαιτέρω την Π.Ε. Πιερίας. 

Έχουμε στρατιά ανέργων στην  Πιερία, από χαμένες θέσεις εργασίας σε μισθωτούς και αυτοαπασχολουμένους. Ενημερωθείτε για τους δείκτες ανεργίας και κλείσιμο επιχειρήσεων. 

Όσον αφορά την περιφερειακή ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και τη συνθήκη της ΕΕ, εμείς που είμαστε μέσα στον καθημερινό αγώνα του επιχειρείν, το γνωρίζουμε πολύ καλά. Εσείς όμως, κ. Μαυρίδου, που βλέπετε, εκ του αποτελέσματος, τόσα χρόνια, ότι αυτός ο σχεδιασμός  προκαλεί ανισόρροπη ανάπτυξη τριών ταχυτήτων, ανάπτυξη άλλων σε βάρος και της Πιερίας μας, τι κάνατε για να το αλλάξετε αυτό; Τι προτάσεις καταθέσατε;  Επομένως, με αυτά που γράφετε, δεν κάνετε τίποτε άλλο παρά να μας αποτυπώνετε και να μας επιβεβαιώνετε αυτό το οποίο ανέφερα στο άρθρο μου, ότι δηλαδή η ανάπτυξη των νομών εντός περιφέρειας, ΔΕΝ είναι ούτε ισόρροπη, ούτε ισότιμη.

Τα κοσμητικά επίθετα περί λαϊκισμού δεν ανήκουν σε εμένα, γι’ αυτό και τα αντιπαρέρχομαι… Τέτοιου είδους κοσμητικά επίθετα δεν προάγουν τον δημοκρατικό διάλογο αλλά, αντίθετα, μάλλον προάγουν το φαινόμενο του λαϊκισμού. 

Καλά είναι να πατούμε στην Γη και να μην πέφτουμε από τα σύννεφα.

Περίμενα μια απάντηση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και όχι μια απάντηση προσωπικών χαρακτηρισμών που εκτοξεύετε για να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας. Αυτό δικαιολογείται από την πλευρά σας, διότι η μεν επιχειρηματική ενίσχυση «κοστίζει» ενώ το «πετροβόλημα» είναι δωρεάν! 

Κάνετε όσους προσωπικούς χαρακτηρισμούς επιθυμείτε. Στηρίξτε όμως έμπρακτα  την Περιφερειακή Ενότητα που σας τιμά τόσα χρόνια με την ψήφο του. Στηρίξτε την Πιερία μας. 

Κυρία Μαυρίδου, δεν θα κριθείτε μόνο από τα λόγια σας ή από τα δελτία τύπου που εκδίδετε. Θα κριθείτε κυρίως από τα έργα σας και από τα αποτελέσματα τους. Απ’ αυτά τα έργα ήδη κρινόσαστε, απ’ αυτά τα έργα θα κριθείτε και στη συνέχεια. 

Τελικός κριτής όλων μας είναι οι πολίτες της Πιερίας. 

Με εκτίμηση 

και χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς,

Αθανάσιος Γκούνας

Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης. 


1 σχόλιο:

  1. Ωραιος λογος απο τον Δ.ΣΥΜΒΟΥΛΟ
    Ανυπαρκτη στις δυσκολιες η ΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
    ΒΛΕΠΕ--ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ. θα παρεις θεση
    τελικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή