Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Δώρο Πάσχα 2021: Πότε πληρώνεται και πώς υπολογίζεται - Δείτε ΕΔΩ πόσα χρήματα θα πάρετε

 

Στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την καταβολή του Δώρου προχώρησε η κυβέρνηση. Η δαπάνη, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα φτάσει τα 185 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου του 2021.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το Δώρο υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα καταβληθεί απευθείας στους εργαζόμενους ενώ σε ό,τι αφορά την διαδικασία καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια η διάταξη παραπέμπει σε μελλοντική κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Ψαλίδι» για 500.000 εργαζόμενους

Μειωμένο αναμένεται να πληρωθεί φέτος το Δώρο Πάσχα σε πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας από τον Ιανουάριο.

Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας Aρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Μάλιστα, δίνεται δώρο Πάσχα στους εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το επίδομα υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και θα καταβληθεί απευθείας στους εργαζόμενους ενώ σε ό,τι αφορά την διαδικασία καταβολής και κάθε άλλη λεπτομέρεια η διάταξη παραπέμπει σε μελλοντική κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια από την Εθνική Γενική ΣΣΕ.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ήΑπριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛOΓΙΣΤΕΙ ΤΟ ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ 2021

Tο κράτος θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο αναστολής της σύμβασης εργασίας, εντός του πρώτου 4μήνου, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και ο εργοδότης θα πληρώσει την αναλογία για την χρονική περίοδο κατά την οποία ο μισθωτός εργάστηκε κανονικά, πάντα εντός του 4μήνου Ιανουάριος – Απρίλιος, με βάση υπολογισμού τον ονομαστικό μισθό του.

Άρα όσοι εργαζόμενοι έχουν παραμείνει σε αναστολή ολόκληρο το πρώτο 4μηνο του έτους, δηλαδή από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου αδιαλείπτως, θα λάβουν από το κράτος 267 ευρώ.

Για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, αυτό θα είναι συνολικά το φετινό Δώρο Πάσχα. Επίσης, κάθε μήνας αναστολής της σύμβασης εργασίας μεταφράζεται σε Δώρο Πάσχα της τάξης των 67 ευρώ

Δείτε ΕΔΩ το πόσο που δικαιούστε

www.newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου