Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Στις 11 μ.μ. σήμερα το ωράριο κυκλοφορίας - Τι ισχύει στην Πιερία για το Πάσχα και για το άνοιγμα της εστίασης

 

Πάσχα: Τι ισχύει για ωράριο καταστημάτων, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας

Χαραμάδα αισιοδοξίας» το άνοιγμα της εστίασης έπειτα από 7 μήνες τη Μεγάλη Δευτέρα θα γιορταστεί το φετινό Πάσχα. Σημειώνεται πως, όπως κάθε χρόνο με διαφορετικό ωράριο θα λειτουργήσουν καταστήματα, σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται πως τη Μεγάλη Πέμπτη άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με οχήματα και τις καθημερινές, αλλά αυστηρά εντός της εκάστοτε περιφερειακής ενότητας. Παρόλα αυτά, παραμένει -έως την άρση των υπερτοπικών μετακινήσεων, που υπολογίζονται στις 15 Μαΐου- η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για οποιαδήποτε μετακίνηση. 

Ωστόσο εξακολουθούν να απαγορεύονται αυστηρά οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι έκριναν πως η υγειονομική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει το «άνοιγμα» των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι έλεγχοι της Τροχαίας στα διόδια της Εθνικής αλλά και σε άλλους δρόμους και όσοι επίδοξοι εκδρομείς θέλουν να μετακινηθούν εκτός νομού χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά καλούνται να κάνουν αναστροφή ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πρόστιμα είναι «τσουχτερα».

Πώς θα κάνουμε Κυριακή του Πάσχα

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο, και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο. Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Σημειώνεται πως μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 22:00 μέχρι τις 5:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει στις 23:00.

Πώς θα λειτουργούν οι εκκλησίες

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, συνεχίζει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τμ και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα εντός των ναών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους των ναών, η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τμ, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Επιπλέον, για όλους τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Όσον αφορά στις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής υπενθυμίζεται ότι:

Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων.

Εστίαση: Άνοιγμα αλλά με αυστηρούς περιορισμούς

Με απαραίτητη την αποστολή SMS στο 13033, αποκλειστική λειτουργία σε εξωτερικούς χώρους, κλείσιμο των καταστημάτων στις 22:45 αλλά και χωρίς μουσική ανοίγουν έπειτα από 7 μήνες τα καταστήματα εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα.

Αναλυτικά ο Νίκος Χαρδαλιάς την Τετάρτη 28 Απριλίου ανακοίνωσε πως από την Δευτέρα 3 Μαΐου που επαναλειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και καφέ, για τη μετακίνηση σε αυτά θα χρησιμοποιείται ο κωδικός 6. Παράλληλα υπενθύμισε ότι από τις 3 Μαΐου επιτρέπεται για όλα τα καταστήματα εστίασης και καφέ η χρήση υπαίθριων και μόνο χωρών, υπό τους όρους που έχουν τεθεί, και μόνο για καθήμενους. Δεν επιτρέπεται καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική στα καταστήματα αυτά. Τέλος, από τις 3 Μαΐου και για μία εβδομάδα, το πέρας κυκλοφορίας καθορίζεται στις 11 το βράδυ. Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 10.45μμ, ενώ κατέστησε σαφές ότι όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέχρι τις 11 το βράδυ.

Σούπερ μάρκετ - καταστήματα: Το ωράριο Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο

Από τις 9:00 μπορούν να ανοίξουν τα σούπερ μάρκετ Μεγάλη Παρασκευή και να μείνουν ανοιχτά έως και τις 19:00, ενώ και το Μεγάλο Σάββατο έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν από τις 7:00  μέχρι τις 19:00.

Οσον αφορά στο ωράριο λειτουργίας για το υπόλοιπο λιανεμπόριο, Μεγάλη Παρασκευή, τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργήσουν, προαιρετικά, από τις 13:00 μέχρι τις 19:00 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 7:00 μέχρι τις 18:00. 

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει, για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και τις επιχειρήσεις ότι το ωράριο λειτουργίας που αναφέρεται στην υπ' αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.26380/23-4-2021 κοινή υπουργική απόφαση ΦΕΚ (Β1682) εφαρμόζεται μόνο στις υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ). Τα λοιπά καταστήματα τροφίμων του σημείου 22 του πίνακα της παρ.1Β του άρθρου 1 της ως άνω ΚΥΑ, εξαιρούνται από εν λόγω πλαίσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου