Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας - Ανακοίνωση για την γρίπη των πτηνών

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ 

    Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας σας ενημερώνει ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών (ιογενές νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης) στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα αυξημένος την τρέχουσα περίοδο, ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση της νόσου στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες που βρίσκονται στον ίδιο μεταναστευτικό διάδρομο άγριων πτηνών με την Ελλάδα. 

   Η επιζωοτία του νοσήματος στην Ευρώπη έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις  αριθμώντας περισσότερες από 400 εστίες σε εκτροφές, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων βιοασφάλειας από τους κατόχους πτηνοτροφικών επιχειρήσεων και οικόσιτων εκμεταλλεύσων. 

   Τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν :

 Α) Στις συστηματικές εκτροφές πουλερικών :

1. Τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστές εγκαταστάσεις, ανάλογα με τον τύπο της εκτροφής.

2. Την περίφραξη των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι η είσοδος σε αυτές θα γίνεται από ελεγχόμενο σημείο και αφού προηγηθεί υποχρεωτικά απολύμανση των τροχών των εισερχόμενων οχημάτων και των υποδημάτων των εισερχόμενων ατόμων.

3. Για τον ανωτέρω σκοπό, απαιτούνται συστήματα απολύμανσης στις εισόδους των εκτροφών (τάφροι απολύμανσης) και των κτιριακών εγκαταστάσεων (λεκάνες απολύμανσης) με διάλυμα απολυμαντικού που ανανεώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

4. Τον περιορισμό των μετακινήσεων πτηνών, μηχανημάτων και ατόμων από θάλαμο σε θάλαμο της εκμετάλλευσης.

5. Την προστασία των εγκαταστάσεων παρασκευής ζωοτροφών καθώς και των συστημάτων παροχής τροφής και νερού στις εκμεταλλεύσεις από τυχόν προσεγγίσεις αγρίων πτηνών και άλλων ζώων (ποντίκια). Ειδικότερα, για τα εκτρεφόμενα πουλερικά, απαγορεύεται η χρήση πόσιμου νερού, που προέρχεται από εξωτερικές δεξαμενές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση σε άγρια πτηνά.

Β. Στις οικόσιτες εκτροφές πουλερικών, τα μέτρα βιοασφάλειας περιλαμβάνουν:

1. Τη διατήρηση των πουλερικών σε κλειστούς, περιφραγμένους χώρους.

2. Την κάλυψη των ανοιγμάτων των ορνιθώνων με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά.

3. Το διαχωρισμό της εκτροφής νησσών και χηνών από άλλα πουλερικά.

4. Τον καλό καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου, στον αύλειο χώρο των εκτροφών, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι και νερά που να προσελκύουν τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά.

5. Τη χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος από τυχόν μολυσμένα άγρια πτηνά.

Σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές αρχές και να προσκομίζουν σε αυτές τυχόν πρόσφατα θανόντα πτηνά για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων.

Αναφορικά με τα άγρια πτηνά, το προσωπικό άλλων υπηρεσιών και τα  μέλη ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με αυτά (δασικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης κ.λπ.), παρακαλούνται να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες όταν εντοπίζουν νεκρά ή ημιθανή πτηνά που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (ενδεικτικά κύκνοι, αγριόχηνες, αγριόπαπιες). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες από τις κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για το νόσημα του ΥΠ.Α.Α.Τ.).   

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συγκεκριμένη ασθένεια στα τηλέφωνα του Τμήματος Κτηνιατρικής Πιερίας: 2351354100 & 2351354113

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου