Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Ζήτω το 1821!! Χρόνια πολλά Έλληνες!!

 

https://www.istorikathemata.com/

Αντίσταση και κλεφτοπόλεμος κατά του Ιμπραήμ από τον Γενναίο Κολοκοτρώνη και η οχύρωση του κάστρου της Καρύταινας (Αύγουστος 1825-Απρίλιος 1826)
 
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, η επιστροφή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο μέσω Πατρών στις 30 Απριλίου με αισθητά μειωμένο στρατό[1] σήμανε την επαναδραστηριοποίηση του εχθρού, με την ελληνική παράταξη να έχει σαφώς λιγότερες δυνάμεις για να τον αντιμετωπίσει. Ο Ιμπραήμ αρχικά εκστράτευσε ξανά στην Ηλεία και στην ορεινή Αρκαδία, τις οποίες κατέκαψε, καταδιώκοντας για να σκλαβώσει τους αμάχους κατοίκους τους. Ο Θ. Κολοκοτρώνης εξαπέλυσε μια σειρά από τοπικές επιθέσεις[2] προς όλα τα τμήματα του Ιμπραήμ που διεξήγαγαν τις δηώσεις, ενώ ο Γενναίος με το τμήμα του είχε οχυρώσει το Δερβένι, όπου νίκησε τους επιτιθέμενους Αιγυπτίους. Σύντομα όμως η ελλιπής οργάνωση των Ελλήνων, αλλά κυρίως η έλλειψη ανεφοδιασμού που είχε καταστεί βασανιστική, διέσπασε τους σχηματισμούς τους, καθώς πολλοί στρατιώτες τούς εγκατέλειπαν.[3]
 
Οι Έλληνες της Μασσαλίας και η επανάσταση του 1821
 
γράφει η Κα Ιωάννα Μουσικούδη, (Φιλόλογος, ιστορικός, Δρ. Νεοελληνικών
Σπουδών, Επιστημονική συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Aix-Marseille. Την ευχαριστούμε για την τιμητική συμμετοχή της στο ιστολόγιο μας)
Η σχέση μεταξύ Μασσαλίας και Ελλάδας άρχισε με τη θρυλική ίδρυση της πόλης από τους Φωκαείς το 600 π.Χ. και δε διακόπηκε ποτέ. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι σχέσεις μεταξύ Μασσαλίας και Ανατολής ήταν σταθερές. Έλληνες καπετάνιοι και ναύτες, έμεναν στην πόλη όσο καιρό χρειαζόταν για να ξεφορτώσουν τα αγαθά τους κι Έλληνες έμποροι έφευγαν με το ιστιοφόρο που τους είχε φέρει αφού είχαν πουλήσει τα προϊόντα τους στην αγορά της Μασσαλίας, χωρίς να εγκαθίστανται μόνιμα στην πόλη.
 
Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης καταπολεμά τους τουρκοπροσκυνημένους και κρατάει όρθια την επανάσταση λίγο πριν την ναυμαχία του Ναυαρίνου (Ιούνιος-Οκτώβριος 1827)
 
γράφει ο Γιάννης Δασκαρόλης (απόσπασμα από το νέο του βιβλίο Γενναίος Κολοκοτρώνης - ο έφηβος οπλαρχηγός του 1821)
Βάσει εντολών που είχε λάβει από τον πατέρα του στις 2 Ιουλίου 1827, ο Γενναίος είχε ξεκινήσει να στρατολογεί στην περιοχή της Καρύταινας, με πρόθεση να κατευθυνθεί στα μέρη που είχαν προσκυνήσει.[1] Πριν ξεκινήσει όμως, βρέθηκε σε άμυνα από μια αιφνιδιαστική ισχυρή επίθεση δυνάμεων του Ιμπραήμ στην Καρύταινα από 10.000 άνδρες, με σκοπό την εκ νέου λεηλασία της περιοχής. Καθώς οι Τούρκοι βάδιζαν καίγοντας και λεηλατώντας την Άκοβα με κατεύθυνση προς την Καρύταινα, ο Γενναίος με μόλις 300 οπλοφόρους και ο Πλαπούτας με άλλους 200 έμειναν σε απελπιστική κατάσταση έναντι του αντιπάλου. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Γενναίος κατάφερε να εξαπατήσει τον εχθρό, τακτοποιώντας σωρούς με κεραμίδια να φαίνονται σαν στρατιώτες, και το ίδιο έκανε με πέτρες και ο Πλαπούτας στους γύρω λόφους.[2]

 
 
 
email επικοινωνίας: filistor1@gmail.com
 
© 2021 Θέματα Ελληνικής Ιστορίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου