Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Pieria Weather - ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ - Στα λευκά το μεγαλύτερο τμήμα της Ελλάδας από το ΣΚ - Δριμύ κύμα ψύχους

 

Καλησπέρα .Παρακολουθώντας συνεχώς τις ανανεώσεις των προγνωστικών στοιχείων ,υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα δεδομένα αλλά θα πρέπει να περιμένουμε για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα .Σαν γενική εικόνα η εισβολή η οποία θα πλήξει την χώρα μας από το Σάββατο θα είναι πολύ σοβαρή .

Κυρία χαρακτηριστικά θα είναι το ισχυρότατο ψύχος ( Για το οποίο πρέπει να ληφθούν μέτρα) αλλά και οι ισχυρές χιονοπτώσεις.  Η δυναμική του συστήματος είναι  ικανή να προκαλέσει προβλήματα . 

•Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις φαίνεται ότι σε μεγάλο τμήμα της χώρας θα είναι ισχυρές και με μεγάλη διάρκεια . Περιοχές οι οποίες έχουν <<κλειδώσει>> είναι η Θεσσαλία , η Ήπειρος ,η Στερεά   Ελλάδα και η Πελοπόννησος. Όσον αφορά την βόρεια χώρα η κατάσταση έχει κλειδώσει για το ισχύρο  ψύχος που θα θυμησει σε μεγάλο βαθμό το 2017 . Όσον αφορά  τα φαινόμενα τα τελευταία στοιχεία δίνουν χιονοπτώσεις και στην Βόρεια Ελλάδα ,ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη ούτε η ένταση ούτε η διάρκεια ακόμα .Θα προχωρήσω σε μια ανάλυση με όσο πιο απλά και κατανοητά λόγια μπορώ ώστε να καταλάβετε το οριακό της κατάστασης .

•Αιτία των φαινομένων είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο δημιουργείται ΝΑ της Ιταλίας .Η πορεία του χαμηλού είναι Ανατολική με αποτέλεσμα να εισέρχεται στον ελλαδικό χώρο από Ιόνιο πέλαγος . Σε αυτό το σήμειο καθώς ο αυλώνας κινείται Ν-ΝΑ ωθεί το χαμηλό σε πιο νότια πορεία για να καταλήξει στο ΝΑ Αιγαίο . Καθώς η βόρεια Ελλάδα είναι το βορειότερο άκρο των φαινομενων αυτή την στιγμή καταλαβαίνεται ότι μικρές μετατοπίσεις στην πορεία του χαμηλού μετατοπίζουν και τα φαινόμενα λίγο νοτιότερα η λίγο βορειότερα .  Προσωπική μου άποψη,  η οποία δεν αποτελεί πρόγνωση ,είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο  η βόρεια Ελλάδα να δεχθεί ισχυρές χιονοπτώσεις οι οποίες μπορεί να έχουν και διάρκεια 24ωρων+.  Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση όταν προκύπτουν νέα δεδομένα .

Λαγδάρης  Βασίλης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου