Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Pieria Weather - Λανθασμένες εντυπώσεις που αναπαράγεται από διάφορα site και την τηλεόραση

 AΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 13-14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

--Καλησπέρα σε όλους. Πριν ξεκινήσω την πρόγνωση θα ήθελα να αποσαφηνίσω κάτι που δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις και αναπαράγεται από διάφορα site ή στην τηλεόραση. Σε καμία περίπτωση κανείς δεν είπε ούτε φαίνεται ότι θα είναι ο μεγαλύτερος χιονιάς που έχει περάσει από την Ελλάδα.

Για αυτό τον λόγο θα ήταν καλό όσοι ενημερώνουν τον κόσμο να προσέχουν πως χρησιμοποιούν ορισμούς. Δεν πρόκειται για Ιστορικό Πανελλαδικό χιονιά επομένως αλλά για Ιστορική κακοκαιρία με πανελλαδικό χιονιά. Ιστορική γιατί το σύστημα θα είχε μεγάλη δυναμική θα μείνει μέρες , θα σαρώσει την χώρα από βορρά προς νότο θα χιονίσει σχεδόν παντού και αξιόλογα και οι θερμοκρασίες θα είναι ακραίες για αρκετές μέρες.

**ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες Χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Χιονοπτώσεις επίσης σε όλη την δυτική Μακεδονία οι οποίες μετά της 8-9 η ώρα το πρωί θα είναι πυκνές. Στην κεντρική Μακεδονία ήδη από τις πρωινές ώρες (8-10 περίπου) ασθενής χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές ,ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές. Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα στις παράκτιες περιοχές καθώς και στην Χαλκιδική αρχικά τα φαινόμενα να έχουν μορφή χιονόνερου αλλά γρήγορα θα το γυρίσει σε χιόνι και εκεί. Όσο βαδίζουμε προς το μεσημέρι. ΙΣΧΥΡΕΣ χιονοπτώσεις σε όλη την δυτική Μακεδονία και στους νομούς Πέλλας ,Ημαθίας .Στον Νομό Πιερίας τα πιο έντονα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης και στην Νότια Πιερία. Χιονοπτώσεις θα δέχεται και ο υπόλοιπος Νομός μέτριας έντασης κυρίως. Ασθενείς Χιονοπτώσεις και στον Νομό Θεσσαλονίκης. Από το απόγευμα-βράδυ του Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Κυριακής ένταση των φαινομένων σε όλη την Δυτική και Κεντρική Μακεδονία . Στους Νομούς Πέλλας Πιερίας , Ημαθίας τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους πολύ ισχυρά. Χιονοπτώσεις μέτριας έντασης και στον Νομό Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής. Ιδιαίτερη Προσοχή κυρίως από τα Μεσάνυχτα και μέχρι το πρωί της Κυριακής διότι οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ ισχυρές σε όλη την δυτική Μακεδονία, και στους Νομούς Πιερίας ,Πέλλας ,Ημαθίας,Θεσσαλονικης,Σερρών και Χαλκιδικής. Στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης. Οι χιονοπτώσεις σε αυτές τις περιοχές θα είναι έντονες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής(5-6μ.μ). Πυκνές χιονοπτώσεις και στην Ανατολική Μακεδονία πιθανώς και την Θράκη. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν μέχρι και τις βραδινές ώρες της Κυριακής-πιθανώς και για λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Μεγάλα ύψη χιονιού σε όλη την δυτική Μακεδονία -ακόμα και μέσα στις πόλεις -το χιόνι ίσως ξεπεράσει το μισό μέτρο. Επίσης αξιόλογα ύψη χιονιού και στα Πεδινά του Νομού Πέλλας ,Ημαθίας(πάνω από 30πόντοι.).Γύρω στους 10-15 πόντους χιόνι ακόμα και στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αξιόλογες χιονοστρώσεις επίσης και στην Χαλκιδική και την Ανατολική Μακεδονία (5-10πόντοι).

--Θα χιονίσει πυκνά και πολύ έντονα και σε όλη την Θεσσαλία και την Στερεά (κυρίως βόρεια).Μεγάλα ύψη χιονιού 25-30εκατοστά+ ακόμα και στις πόλεις ,όπως Τρίκαλα ,Καλαμπάκα και θήβα.

**Νομός Πιερίας

Χιονοπτώσεις ασθενούς έως μέτριας έντασης από τις προ μεσημβρινές ώρες του Σάββατου. Πιο έντονα φαινόμενα στην νότια Πιερία κυρίως από το ύψος του Λιτοχώρου και Νοτιότερα. Τα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες θα έχουν αυξομειώσεις από ασθενούς έως μέτριας έντασης. Από το απόγευμα , οι χιονοπτώσεις αναμένεται να ενταθούν πολύ σε όλο τον Νομό. Τα φαινόμενα θα είναι ακόμα πιο ισχυρά από τα μεσάνυχτα και κατά την διάρκεια της νύχτας . Ιδιαίτερη προσοχή στις ορεινές -ημιορεινές -περιοχές -αλλά και σε όλη την Νότια Πιερία. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι -απόγευμα της Κυριακής. Προοδευτικά μέχρι τα μεσάνυχτα τα φαινόμενα θα έχουν εξασθενίσει και στην συνέχεια σταματήσει. Αξιόλογα ύψη χιονιού σε ΌΛΟ τον Νομό,ακομα και σε μηδενικό υψόμετρο.

-Νότια Πιερία: ακόμα και σε πεδινές περιοχές από30εκατοστά++

-Βόρεια Πιερία: ακόμα και σε πεδινές περιοχές από25εκατοστά+

-Δήμος Κατερίνης: ακόμα και μέσα στην πόλη από20-25εκατοστά++

(σε όλες τις ημιορεινές και ορεινές περιοχές ακόμα περισσότερο).

**ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ προσοχή στο ψύχος το οποίο από δευτέρα και μέχρι την Πέμπτη θα είναι δριμύ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει το μηδέν (0) ακόμα και σε πεδινές περιοχές. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται έως -6 τοπικά ίσως έως και -9 με -10.

Λαγδάρης Βασίλης

Pieria Weather

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου