Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Δήμος Κατερίνης: Επεκτείνεται το πρόγραμμα κομποστοποίησης στις Λαϊκές Αγορές της πόλης

Επεκτείνεται το πρόγραμμα κομποστοποίησης απορριμμάτων στο Δήμο Κατερίνης, το οποίο ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά σε διάφορες περιοχές.

Το περασμένο Σάββατο, έγινε ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, με την διανομή ειδικών συσκευασιών στους παραγωγούς της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου, ώστε όσα προϊόντα κριθούν ακατάλληλα να μην καταλήξουν στους κάδους απορριμμάτων, αλλά στον κομποστοποιητή που έχει τοποθετήσει ο Δήμος στις εγκαταστάσεις του Γηροκομείου της Μητρόπολης στον Σβορώνο.

«Η πρόθεσή μας είναι το πρόγραμμα κομποστοποίσης να επεκταθεί σε όλο το Δήμο», δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος τονίζοντας χαρακτηριστικά:«Ο Δήμος πρωτοπορεί στον τομέα αυτό, εξοικονομώντας πόρους, αλλά πρωτίστως προστατεύοντας το περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κυριακίδης τόνισε ότι η πρωτοβουλία για την κατάληξη των οργανικών απορριμμάτων στους κομποστοποιητές, φαίνεται να έχει την αποδοχή των παραγωγών των λαϊκών αγορών. «Το μόνο που ζητάμε, είναι τα απορρίμματά τους να καταλήγουν στις ειδικές σακούλες που έχουμε διανείμει. Από εκεί και ύστερα, αναλαμβάνει η υπηρεσία καθαριότητας ώστε αυτά τα απορρίμματα να φτάσουν στους κομποστοποιητές»σημείωσε ο κος Κυριακίδης.

Να σημειωθεί πως οι αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές υποδέχονται υπολείμματα τροφών, χόρτα (γκαζόν) καθώς και τρίμματα από κλαδιά (όχι ακέραια κλαδιά). Ουσιαστικά τα βιοαπόβλητα διαχωρίζονται και τοποθετούνται στους κομποστοποιητές, όπου με μία επεξεργασία μετά από σύντομο διάστημα δημιουργείται ένα κομπόστ, το οποίο αντί να καταλήγει στα σκουπίδια και στους ΧΥΤΑ, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, ως λίπασμα κ.α. με αποτέλεσμα να μειωθούν ουσιαστικά τα αστικά απόβλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου