Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Θεόδωρος Πρισκομάτης - Έκκληση για άμεση επανεκκίνηση του αθλητισμού

ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ 

 ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!

Από τον Μάρτιο του 2020, οπότε και ξεκίνησαν οι απαγορεύσεις στα πλαίσια των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19, πίστευα και πιστεύω ότι θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες της Πολιτείας και των ειδικών ώστε να συμβάλουμε όλοι στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και περιορισμό του.

Μετά από δέκα μήνες εκ των οποίων οι έξι και πλέον με τον αθλητισμό κλειστό, πιστεύω ότι όλοι μας και ειδικά οι επίσημοι φορείς -  Γ.Γ.Α. και Ομοσπονδίες – θα πρέπει όχι να πιέσουν, αλλά ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ για την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ!

Όλοι δεχόμαστε ότι ο αθλητισμός είναι ζωή, πως λοιπόν δεν μπορεί η άθληση να είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης μιας υγειονομικής κρίσης, με τους κανόνες βέβαια που επιτάσσει η πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε;

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί λύσεις – και πολύ σωστά - που επιτρέπουν την λειτουργία και τις προπονήσεις του επαγγελματικού αθλητισμού, του πρωταθλητισμού υψηλού επιπέδου και των αθλουμένων, αλλά όχι των αθλητών (ανηλίκων κυρίως, αλλά και ενηλίκων) που αποτελούν την πλατιά μάζα και βάση του αθλητισμού. 

Αυτοί έχουν αποκλειστεί, παρότι πολλές μελέτες καταδεικνύουν ότι η μετάδοση του ιού στους αθλητικούς χώρους είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Πολλές μελέτες επίσης - εδώ και δεκαετίες - αναφέρονται και στα ψυχολογικά, εκτός από τα σωματικά, οφέλη του αθλητισμού. 

Κάτι που σήμερα ειδικά θα πρέπει επίσης να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες σε πολλά επίπεδα στα αμέσως προσοχή χρόνια.

Κατά την επανεκκίνηση του αθλητισμού τον Ιούνιο, καθώς και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι προπονήσεις λειτουργούσαν, ήταν εντυπωσιακή η συμμόρφωση και ανταπόκριση των αθλητών, αλλά και των προπονητών και του προσωπικού των συλλόγων, στα μέτρα περί ασφαλούς λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Έχοντας άμεση και ιδία άποψη, μπορώ να καταθέσω ότι η συμμετοχή των νεαρών αθλητών στις προπονήσεις, πέρα όλων των άλλων, βοηθούσε αποφασιστικά και στην εκπαίδευσή τους στην εφαρμογή και τήρηση των μέτρων προστασίας.

Είμαι βέβαιος ότι με την επανεκκίνηση του αθλητισμού αυτό θα γίνει και πάλι, οπότε ο αθλητισμός θα βοηθήσει και προς αυτή την κατεύθυνση, της τήρησης από τη νέα γενιά των μέτρων που θα βοηθήσουν όλους να ζήσουμε και πάλι μια υγιή ζωή!

Μια ζωή που ο αθλητισμός θα είναι ξανά η κινητήριος δύναμή της όπως επί χιλιάδες χρόνια, γιατί εντέλει

Νους υγιής εν σώματι υγιεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου