Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2021

Να μπει τέλος στο… τείχος στα φάουλ! - Εμποδίζει την ορατότητα του τερματοφύλακα

 

Μια έρευνα από Πανεπιστήμιο έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, που ξέραμε στις εκτελέσεις φάουλ.

Μια μελέτη στο πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ ήταν αρκετή για να βάλει… φωτιά, στα social media, σχετικά με το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας.

Γκολάρες από φαουλ, με τους πορτιέρο “αγάλματα” και πολλές φορές την μπάλα να καρφώνεται στο… βάθος της εστίας ήταν κάποια πράγματα που αναλύθηκαν στην έρευνα.

Το αποτέλεσμα;

Να σταματήσουν οι πορτιέρο να στήνουν τοίχος στα φάουλ είναι η πρόταση της ομάδας του Μπέλφαστ!

Όπως αναφέρεται στην έρευνα ένας πορτιέρο έχει 13% λιγότερες να αποκρούσει το φάουλ, όταν το τοίχος εμποδίζει την ορατότητα του.

Μάλιστα όπως κάνουν λόγο οι ερευνητές, ότι στα φάουλ παίζει μεγάλο ρόλο και η θέση της μπάλας. Με λίγα λόγια όσο πιο κοντά είναι η μπάλα στο κέντρο της εστίας, το φάουλ είναι δύσκολο να… βγει από έναν τερματοφύλακα.

“Παρά το γεγονός ότι η στρατηγική του τείχους είναι αποτελεσματική σε κάποιες περιπτώσεις, είναι γεγονός ότι εμποδίζει και την ορατότητα του τερματοφύλακα. Μέχρι τώρα αυτό δεν είχε αποδειχθεί και επιστημονικά”, δήλωσε ο δρ.Τζουστ Ντέσινγκ.

 “Η μελέτη μας αποδεικνύει πως όταν η ορατότητα προς την μπάλα εμποδίζεται τότε οι τερματοφύλακες χρειάζονται και περισσότερο χρόνο για να αρχίσουν να κινηθούν προς την μπάλα. Αυτό σημαίνει πως έχουν λιγότερο χρόνο για να αντιδράσουν και να κάνουν μια επέμβαση”.

 “Σε όλα τα αθλήματα η επιτυχία κρίνεται από την δυνατότητα του αθλητή να διατηρεί την οπτική επαφή του εκεί που χρειάζεται. Αντίστοιχα και η ικανότητα ενός τερματοφύλακα να αποκρούσει σε ένα απευθείας φάουλ εξαρτάται από την οπτική επαφή που έχει με την μπάλα. Αν και οι τερματοφύλακες υποστηρίζουν μπορούν να βλέπουν την μπάλα ανάμεσα στα σώματα των παικτών πριν εκτελεστεί το φάουλ, τα πάντα αλλάζουν όταν η μπάλα αρχίζει να κινείται και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η πληροφορία αυτή για τον εγκέφαλο να πάρει μια απόφαση, η θέση της μπάλας, το πότε και το πώς αρχίζει να κινείται”, κατέληξε ο έτερος υπεύθυνος της μελέτης αυτής του πανεπιστημίου.

Πηγή: talentabout.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου