Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Προβληματίζει το άνοιγμα των σχολείων - Θα επανεξεταστεί στη σημερινή συνάντηση των λοιμωξιολόγων

Σχολεία: Σκέψεις για μετάθεση κατά μία εβδομάδα - Κρίσιμες ώρες για λιανεμπόριο

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Στο τραπέζι όλα τα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων στη σημερινή σύσκεψη της επιτροπής 

Θορυβημένη εμφανίζεται η επιστημονική κοινότητα μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες δύο ημέρες και ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία είναι μια ανάσα πριν βρεθεί στο «κόκκινο». Με αυτά τα δεδομένα, το άνοιγμα των σχολείων θα επανεξεταστεί στη σημερινή συνάντηση των λοιμωξιολόγων, ενώ επανέρχεται στο τραπέζι η λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away. Εν τω μεταξύ, προβληματισμό στους ειδικούς προκαλούν και τα μεταλλαγμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί διάσπαρτα στην κοινότητα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN TV, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση, καθώς στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα με την αύξηση των κρουσμάτων και τις μεταλλάξεις προστίθενται οι καθυστερήσεις που θα υπάρξουν με τα εμβόλια για αυτό και το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,  τόνισε ότι μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν χρειάζεται και ανέλυσε τη στρατηγική της κυβέρνησης, εν όψει και της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα και το κλείσιμο όταν χρειάζεται. Ολα αυτά κι ενώ τα σχολεία είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα με την κυβέρνηση να μη θέλει διαχωρισμό μεταξύ γυμνασίων και λυκείων ή να ανοίξει τα σχολεία μόνο σε κάποιες περιοχές. Το αν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία, θα το πουν σήμερα με βεβαιότητα οι ειδικοί, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ενα πολύ πιθανό σενάριο είναι το άνοιγμα των σχολείων να μετατεθεί κατά μία εβδομάδα. 

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, τηρείται πάντα η ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας και σύμφωνα με στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να κινείται η αγορά. Από την άλλη όμως, αν ειδικά στην Αττική, όπου έχουμε 3,8 εκ. πληθυσμό, αυξηθούν επικίνδυνα τα κρούσματα και οι νοσηλείες, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να επανεξετάσει το θέμα και είτε να τα κλείσει οριζόντια ή να πάμε ξανά στο click away.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου