Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Partita della lattina, σκάνδαλο για ένα κουτάκι αναψυκτικού…

Γκλάντμπαχ εναντίον Ιντερ απόψε και το ρολόι πάει 49 χρόνια πίσω, στο ματς που έμεινε στην ιστορία ως «Partita della lattina», ήτοι σε ελεύθερη μετάφραση «ο αγώνας με το κουτάκι του αναψυκτικού». Την εποχή εκείνη αμφότερες ήταν πανίσχυρες στην Ευρώπη και εντός συνόρων.

Από τη μια τα «πουλάρια» του Χένες Βάισβαϊλερ και από την άλλη οι Οριάλι, Φακέτι, Κόρσο, Ματσόλα, Μπονισένια των «ιντερίστι» του Τζοβάνι Ινβερνίτσι.

Ο αγώνας στο παλιό, «Μπέκελμπεργκ» ήταν ήδη 1-1 στο 20λεπτο όταν ο Μπονισένια έπεσε κρατώντας το κεφάλι του και ο Ινβερνίτσι έτρεξε στον παρατηρητή και του έδωσε ένα κουτάκι Coca Cola. Ο Μπονισένια όμως δεν μπορούσε να συνεχίσει και αντικαταστάθηκε, με την Γκλάντμπαχ έκτοτε να… οργιάζει, κλείνοντας το σκορ στο 7-1 με τους 20χρονους Χάινκες και Νέτσερ να κάνουν μια απίστευτη ποδοσφαιρική παράσταση.

Διαβάστε επίσης: πού να παίξω online στοίχημα

Ωστόσο, ο αγώνας έμελλε να ακυρωθεί. Κατατέθηκε ένσταση κατά της εγκυρότητας του αγώνα και η απόφαση ήταν σκάνδαλο. Ούτε η Γκλάντμπαχ μηδενίστηκε, ως ζητούσε η Ιντερ, ούτε απορρίφθηκε η ένσταση ως ζητούσαν οι Γερμανοί. Και μάλιστα ο αγώνας, πρώτος τύποις αλλά… επαναληπτικός χρονικά, ορίστηκε στο Βερολίνο και όχι στο «Μπέκελμπεργκ» με τον πορτιέρε Μπορντόν να κατεβάζει τα ρολά και κρατώντας το 0-0. Η Ιντερ προκρίθηκε, έφτασε ως τον τελικό του Πρωταθλητριών αλλά ηττήθηκε με 1-0 από τον Αγιαξ.

Εκτοτε γράφτηκαν πολλά για τον αγώνα, ο Ολλανδός διαιτητής Ντόρπμανς ουδέποτε τοποθετήθηκε δημόσια. Οι Γερμανοί επέμεναν ότι ο Μπονισένια έκανε… θέατρο και το κουτάκι δεν τον χτύπησε, η Ιταλοί απαντούσαν πως και να μη συνέβη αυτό, ο αγώνας είχε ακυρωθεί ελέω «άσκησης ψυχολογικής βίας» και, πρακτικά, ρόλο στην απόφαση έπαιξε ο τότε παρατηρητής της UEFA που δεν ήταν άλλος από τον σερ Ματ Μπάσμπι, τον εμβληματικό τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου