Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Η Συριανή «ηρωίδα της πρώτης γραμμής» στην Κατερίνη κατά του κορωνοιού - «Μας προετοίμασαν για εμπόλεμη ζώνη, αλλά αυτό που είδα δεν το περίμενα!»

 

Της Μαιρηλίνας Φρέρη

«Η Κατερίνη πιέζεται πολύ. Το νοσοκομείο δέχεται δυσανάλογη πίεση των δυνατοτήτων που έχει», «Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα δε θα τα καταφέρουμε», «Επιτακτική ανάγκη αλλαγής, λόγω σοβαρής έξαρσης της πανδημίας», «Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στην Κατερίνη, έχουν νοσήσει 50 αστυνομικοί»…

Αυτές αποτελούν κάποιες από τις δημοσιεύσεις των τελευταίων μηνών, του δεύτερου κύματος της πανδημίας, για την περιοχή της Κατερίνης όπου ο κορωνοιός έχει «δείξει τα δόντια» του, χωρίς να κάνει εξαιρέσεις σε φύλο και ηλικία. Συνεχής η έκκληση για βοήθεια από το Γενικό Νοσοκομείου Κατερίνης, προς τις αρμόδιες αρχές, καθώς μέσα σε μια ημέρα τα κρούσματα διπλασιάστηκαν πιάνοντας εξαπίνης το ελλιπές προσωπικό του νοσοκομείου.

Στο κάλεσμα για δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης στην Κατερίνη, ανταποκρίθηκε άμεσα το νοσηλευτικό ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» και το νοσοκομείο «ΥΓΕΙΑ», στέλνοντας εκπαιδευμένους και καλά προετοιμασμένους γιατρούς και νοσηλευτές στον αγώνα της πρώτης γραμμής κατά του κορωνοιού. Μεταξύ αυτών και μια Συριανή νοσηλεύτρια, που μαζί με ακόμη 2 νοσηλευτές και 2 γιατρούς, προτάθηκε να προσφέρει υπηρεσίες και γνώση όπου υπήρχε ανάγκη. «Απογοητεύτηκα την πρώτη μέρα που ξεκίνησε η δράση μας στο Γ.Ν Κατερίνης… Υπήρχαν μόνο 2 νοσηλευτές για 34 ασθενείς, ελλιπής καθαριότητα και μη τήρηση μέτρων προστασίας από το ίδιο το προσωπικό» μαρτυρά η Συριανή νοσηλεύτρια.

«Μας προετοίμασαν για εμπόλεμη ζώνη, αλλά αυτό που είδα δεν το περίμενα!»

Το καθημερινό 8ώρο υπηρεσίας, όμως, την έκανε να δει και την άλλη πλευρά του νομίσματος δικαιολογώντας κάποιες συμπεριφορές και συνήθειες καθώς όπως η ίδια δηλώνει «Το προσωπικό περνάει δύσκολα, χωρίς καμία εκπαίδευση έπεσαν στα βαθιά. Πρέπει καθημερινά να τα βγάλουν πέρα χωρίς υλικά και ειδικευμένους γιατρούς. Δεν υπήρχαν σεντόνια & πετσέτες… πλέναμε τους ασθενείς με σαπούνι χεριών, γάζες και τους σκουπίζαμε με κατωσέντονα. Την ίδια στιγμή, οι νοσηλευτές είχα μόνο μια φόρμα προστασίας την οποία δεν είχαν την δυνατότητα να αλλάξουν καθ’ όλη την ημέρα!».

Την ίδια στιγμή που η καθαριότητα & τα μέτρα προστασίας είχαν περάσει σε δεύτερη μοίρα, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές νόσησαν με αποτέλεσμα το μειωμένο προσωπικό και κατ’ επέκταση τη μη άμεση ανίχνευση και καταπολέμηση συμπτωμάτων του Covid19, γεγονός που οδηγούσε τις περισσότερες φορές , αρκετούς εκ των νοσηλευμένων να καταλήξουν διασωληνωμένοι. Όπως μας μαρτυρά η Συριανή νοσηλεύτρια, όσο αυξάνονταν τα κρούσματα και εκκενώνονταν όροφοι για να προστεθούν κλίνες τόσο μειώνονταν το προσωπικό, οι πόροι και μη ειδικευόμενοι γιατροί, που δεν είχαν την απαραίτητη γνώση και εμπειρία να εντοπίσουν τα σοβαρά περιστατικά, κάλυπταν τις βάρδιες.

Η έλλειψη γιατρών, οι περιορισμένοι πόροι, το μη εκπαιδευμένο και ελάχιστο προσωπικό, η έλλειψη γνώσης, η καθυστέρηση αποστολής εργαστηριακών εξετάσεων και αποτελεσμάτων συνέβαλαν στην διασπορά του ιού, που οδήγησε πολλούς ασθενείς να διασωληνωθούν, κάποιοι να χάσουν τη ζωή τους, άλλοι να αντιμετωπίσουν συμπτώματα βαριάς πνευμονίας και μόνο λίγοι ήταν οι τυχεροί που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν. Όπως μας δήλωσε η Συριανή νοσηλεύτρια, εντύπωση προκάλεσε ότι οι περισσότεροι που κατέφυγαν στο νοσοκομείο, ηλικίας 45-60 χρονών, και επηρεάστηκαν σοβαρά από τον κορωνοιό, δεν παρουσίαζαν πνευμονικό ή άλλο υποκείμενο νόσημα, αλλά άνηκαν στην κατηγορία των παχύσαρκων.

«Λοίμωξη του αναπνευστικού, μια βαριά μορφή πνευμονίας. Η έλλειψη οξυγόνου, που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από ξενιστή παρά μόνο με ειδικές εξετάσεις, προκαλεί μεγάλη και πολλές φορές μη αναστρέψιμη βλάβη στους πνεύμονες», με αυτό το τρόπο περιγράφει η Συριανή νοσηλεύτρια τον «άμορφο» & ταυτόχρονα «πολύμορφο» ιό ενώ παράλληλα επισημαίνει την άμεση ανάγκη για περισσότερους ειδικευόμενους γιατρούς, εκπαιδευμένους νοσηλευτές,  και αμεσότερες ενέργειες επεξεργασίας μικροβιολογικών εξετάσεων και αποστολής αποτελεσμάτων για την έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση του κορωνοιού, «Με τον τρόπο αυτό θα σωθούν πολλές ζωές!» όπως δηλώνει και η ίδια.

«Ήταν ευχάριστο και δυσάρεστο, τρομακτικό αλλά και ευτυχές»

Ένας ιός απρόβλεπτος, εύκολα μεταδιδόμενος και πολλές φορές μη αντιμετωπίσιμος ήταν ο καθημερινός εχθρός γιατρών και ασθενών. «Το αποτέλεσμα των εξετάσεων μας έδειχνε το χαμηλό ποσοστού οξυγόνου στο αίμα ασθενών που είχαν εισαχθεί είτε με υψηλό πυρετό είτε με απλή δύσπνοια,  την ίδια στιγμή που εμείς συζητούσαμε μαζί τους και εκείνοι ένιωθαν καλά ενώ έπρεπε να διασωληνωθούν!» δηλώνει έκπληκτη Συριανή νοσηλεύτρια, για την ξαφνική αλλαγή της κατάστασης του ασθενή και τις βαριές επιπτώσεις του ιού ανά περίπτωση. Μοναξιά, τρόμος, αγωνία για το άγνωστο, καθηλωμένοι ασθενείς και κάποιοι παραδομένοι, ήταν κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να περιγράψει τη στενάχωρη κατάσταση που επικρατούσε…

«Μερικές φορές ήμουν απλά εκεί για ψυχολογική υποστήριξη στον αγώνα τους για ζωή, δεν ήξερα τι άλλο να κάνω, ο κορωνοιός σε κάποιες καταστάσεις δε σου αφήνει περιθώριο να δίνεις ελπίδα», παραδέχεται απογοητευμένη η Συριανή ηρωίδα της πρώτης γραμμής. Ωστόσο δεν παρέλειψε να περιγράψει και τη θετική πλευρά της εμπειρίας της όπου περιστατικά που είχαν νοσηλευθεί για αρκετές ημέρες και είχε δεθεί μαζί τους κατάφεραν με τη βοήθεια τους να αντιμετωπίσουν άμεσα τα συμπτώματα του ιού και τώρα να κάνουν γιορτές με την οικογένεια τους!

«-Σε ευχαριστώ για ό,τι έκανες!- όταν άκουγα αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου ενώ την ίδια στιγμή ένιωθα ότι δεν είχα προσφέρει τίποτα περισσότερο από τα βασικά και ανθρώπινα», υποστηρίζει η δική μας μαχήτρια. «Πήγα εκεί για να βοηθήσω τους ασθενείς και να στηρίξω τους συναδέλφους μου και γύρισα, νιώθοντας γεμάτη και ακόμη πιο ικανή και έτοιμη να επιστρέψω στον αγώνα κατά του κορωνιού όπου μου ζητηθεί ξανά!», τονίζει η Συριανή νοσηλεύτρια που μας δείχνει το θάρρος, την αυτοθυσία και τη ψυχική δύναμη που χρειάζεται να προβάλουμε όλοι για να ξεπεράσουμε πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή τη δυσοίωνη κατάσταση και να επιστρέψουμε σε μια υγιής καθημερινότητα.

 Είμαστε περήφανοι για εσένα και για όλους τους ήρωες που βγαίνουν νικητές από αυτό τον αγώνα!

Συνέντευξη & αρθρογραφία,

Μαιρηλίνα Φρέρη

Πηγή: cyclades24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου