Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Πτωτική τάση των κρουσμάτων στην Πιερία - Χαμηλός ο αριθμός και πανελλαδικά λόγω ...Δευτέρας

 600 διασωληνωμένοι, 89 νεκροί- 250 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική - 243 στη Θεσσαλονίκη και 102 στο Κιλκίς - Εισηγηθήκαμε άνοιγμα των σχολείων μετά τα Φώτα γιατί η αύξηση της κινητικότητας θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου - Κάτω από τη Μονάδα παραμένει ο δείκτης Rt  σε Αττική και Θεσσαλονίκη ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1.251 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 116721, εκ των οποίων το 52.7% άνδρες. Ωστόσο αυτό που προκαλεί δυσμενή εντύπωση είναι ότι το σύνολο των μοριακών τεστ που έγιναν ήταν 6.105 , εκ των οποίων θετικά αποδείχθηκαν τα 1.251, πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας (το ποσοστό, δηλαδή, των θετικών επί του συνόλου) έφτασε το 20,4%!  Το ερώτημα που προκύπτει βεβαίως, είναι γιατί έγιναν τόσα λίγα τεστ και αν ελέγχθησαν μόνο άνθρωποι που προσήλθαν σε μονάδες υγείας έχοντας ύποπτα συμπτώματα. 

Οι διακυμάνσεις του αριθμού των τεστ που διενεργούνται για τον κορωνοιό εντείνουν τον προβληματισμό για μία ενδεχομένως "θολή" επιδημιολογική εικόνα σε ό,τι αφορά τα κρούσματα. Καθε Δευτέρα συνήθως ο αριθμός των τεστ είναι χαμηλός και δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικός των ελέγχων που διενεργούνται, με τους αρμόδιους να αναφέρουν ότι αφενός πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αφετέρου πιθανόν να μην γίνεται αμέσως η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων στις πλατφόρμες του ΕΟΔΥ και της ΗΔΙΚΑ.

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι έγιναν 6.105 τεστ μοριακού ελέγχου και 4.421 rapid test, και καταγράφηκαν 1.251 θετικά κρούσματα. Αυτο σημαίνει πως το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων με βάση τα τεστ που διενεργήθηκαν είναι στο 20,49%, ποσοστό πολυ υψηλό ούτως ή άλλως, με βάση το 4% που ειναι το όριο του ECDC, και με βάση το ποσοστό που είχε αποτυπωθεί χθες. Έγιναν 9.214 και τα θετικά ηταν 904, ποσοστό 9,81%. Αλλά και στην προηγούμενη Δευτέρα να ανατρέξει κάποιος θα δει στα στοιχεία του ΕΟΔΥ οτι είχαν γίνει 7.203 τεστ μοριακά και περιπου 4.000 rapid test, και τα θετικά ηταν 1.044.

Τα στοιχεία που δίδονται από τον ΕΟΔΥ ακόμη και σε ειδικούς, σε επιστήμονες, για τον αριθμό των τεστ αλλά και τη στρατηγική που έχει χαραχθεί στην υλοποίηση του ελέγχου, χαρακτηρίζονται φειδωλά. Μάλιστα, έχουν αμφισβητηθεί γιατί θεωρείται ότι δίνουν μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην πραγματική της επιδημίας, καθώς αντιπροσωπεύει τον αριθμό εκείνων των πολιτών που κατά κύριο λόγο νοσούν, ή έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, γι αυτο ζητούν να υποβληθούν στον έλεγχο. Στις δομές τοιυ δημοςιου τομέα όπου γίνονται με συγκεκριμένα, αυςτηρα κριτήρια τα δωρεάν τεστ αυτο θεωρείται ο κανόνας, ότι δηλαδή ελέγχονται όσοι έχουν συμπτώματα. Στα ιδιωτικά εργαστήρια πιθανολογείται πως ειναι πιο ευρεία η εικόνα, και δεν περιλαμβάνει μονο αςθενεις ή επαφές ασθενών.

Έτςι, θεωρειται πως ο αριθμός των κρουσμάτων αντιπροσωπεύει οσους έχουν νοσήσει ή/και όσους έχουν συμπτώματα και δεν δίδει πλήρη στοιχεία για την επιδημιολογική εικόνα στον πληθυσμό. Δεν είναι δεδομένα που προέκυψαν πχ από έναν τυφλό τυχαιοποιημένο μοριακό έλεγχο στον πληθυσμό, που θα έδινε μια συνολική αλλα και αντικειμενική εικόνα για τη μόλυνση του πληθυσμού.

Δείτε την αναλυτική γεωργαφική κατανομή των σημερινών κρουσμάτων

- 20 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 250 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

- 243 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

- 102 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου

- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

7 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου