Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Κώστας Ρέχας: «Αν δεν ανοίξουμε έστω στις 14 Δεκεμβρίου ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Η ΑΓΟΡΑ 

Κ. Ρέχας: «Αν δεν ανοίξουμε έστω στις 14 Δεκεμβρίου ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

«Η τελευταία μας ελπίδα είναι να ανοίξουμε στις 14 Δεκέμβριου μήπως προλάβουμε να κάνουμε κάτι για λίγες μέρες.

Εάν δεν γίνει αυτό, τότε μιλάμε για πλήρη καταστροφή χωρίς αυτό να σημαίνει  ότι δεν μιλάμε τώρα για καταστροφή» επισημαίνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στο «Ο.Β» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης Κώστας Ρέχας.

H συνέντευξη 

Το δεύτερο lockdown πόσο μεγάλη ζημιά έχει προκαλέσει στην αγορά ; 

Η ζημιά πού προκάλεσε είναι πολύ μεγάλη και θα το δούμε τους επόμενους δύο, τρεις μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά και για την οικονομία της χώρας. Δυστυχώς το lockdown δεν έφερε τα αποτελέσματα πού περιμέναμε όλοι και αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους : Πρώτον λάθος της κυβέρνησης που άφησε ανοιχτές τράπεζες και καταστήματα κινητής τηλεφωνίας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές και συνωστισμός έξω από τα καταστήματα, επίσης και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. δεύτερον ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας δεν έδειξε την απαιτούμενη προσοχή σε ότι αφορά την ατομική ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στον συνάνθρωπο μας . Κατά την ταπεινή μου  γνώμη έπρεπε να επιβληθεί ένα πιο σκληρό lockdown από της αρχές Νοεμβρίου και θα είμασταν σήμερα πολύ καλύτερα και η αγορά θα άνοιγε με μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι στην σωστή κατεύθυνση, είναι αρκετά ;

Τα μέτρα είναι στην σωστή κατεύθυνση σίγουρα όμως δεν είναι αρκετά και χρειάζεται να ενισχυθούν. Πρέπει η επιστρεπτέα προκαταβολή να συνεχίσει και τους επόμενους μήνες και να μην είναι επιστρεπτέα αλλά επιδότηση. Οι επιταγές θα έπρεπε να πληρωθούν κανονικά στην ώρα τους για να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία της αγοράς από τις τράπεζες με την μορφή δανεισμού και αποπληρωμή σε 60 έως 100 δώσεις ανάλογα με το ποσό με ένα επιτόκιο 1%έως 2%. Το ενοίκιο στο ποσοστό του 60% που αναλογεί στην επιχείρηση μετά από την μείωση που έγινε πρέπει να το καταβάλλει το κράτος στον ιδιοκτήτη και όχι η κλειστή επιχείρηση που έκλεισε με κρατική εντολή ,αυτό λέει ο νόμος και η λογική. 

Καλά όλα αυτά αλλά χρήματα υπάρχουν στα ταμεία του κράτους για μπορέσουν να υλοποιηθούν όλα αυτά που αναφέρατε  Πρόεδρε;

Τα χρήματα υπάρχουν στα ταμεία του κράτους, είναι 37 δις. συν τα 72 δις. από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν εννοώ φυσικά όλα αυτά να δοθούν ως επιδοτήσεις στην αγορά αλλά ένα μέρος πρέπει να δοθεί γιατί όλο αυτό που ζούμε είναι πρωτόγνωρο και καταστροφικό. Είναι λοιπόν ευκαιρία να δείξει η κυβέρνηση σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για το λιανεμπόριο ,για τα χιλιάδες μικρά μαγαζιά, αλλά και για την αγορά γενικότερα εάν θέλει πραγματικά να την στηρίξει να την κρατήσει όρθια και να περάσουμε στην επόμενη ημέρα όλοι μαζί υγιείς και με τα μαγαζιά ανοιχτά η θα την αφήσει στην τύχη της και στα δόντια των πολυεθνικών που πάντα κάτι τέτοιες περιόδους μεγάλης κρίσης περιμένουν για να τις αποτελειώσουν. Ίδωμεν λοιπόν... 

Πηγή: Ολύμπιο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου