Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η καταστροφή του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα - Παίζει μόνο η ...ελίτ - Αφανισμός Super League 2 και Football League!

 Οι ομάδες της Super League 2 και Football League παραμένουν στον γύψο εδώ και 8 μήνες και πλέον οι περισσότερες από αυτές είναι έτοιμες να βαρέσουν διάλυση, εφόσον η κυβέρνηση δεν εγκρίνει την επανέναρξη των πρωταθλημάτων.

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαρτίου, όταν η Παναχαϊκή διέλυε με 7-0 τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, που με 19 ήττες σε 20 παιχνίδια ήταν ο σάκος του μποξ για την κατηγορία, αλλά δεν το είχε παρατήσει. Η πανδημία θέριζε στην Ιταλία, όμως στην Ελλάδα παρότι είχαμε το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα από τις 26 Φεβρουαρίου, κανείς ασθενής με κορωνοϊό δεν είχε καταλήξει ακόμα. 

Αυτό ήταν το τελευταίο επίσημο παιχνίδι που διεξήχθη για την ελληνική Super League 2. Το πρώτο λόκ-ντάουν που ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου έβαλε πρόωρο τέλος στο πρωτάθλημα (όσο και σε αυτό της Football League) και έκτοτε η μπάλα δεν κύλησε ποτέ ξανά στο γρασίδι στις μικρότερες κατηγορίες. 

Σκεφτείτε το λίγο. Σε αυτούς τους 8 (και πλέον μήνες), εκατοντάδες ποδοσφαιριστές και εργαζόμενοι δεν πήραν ούτε ευρώ από τις ομάδες τους.  Μόνο κάποιοι, ελάχιστοι, από ομάδες που είναι καλοπληρωτές, παίρνουν τον μισθό τους ή έστω το επίδομα των 500€.

Κάποιοι κατάφεραν να πάρουν μεταγραφή, να υπογράψουν σε άλλη ομάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κάποιοι μετακόμισαν, κάποιοι πήραν μαζί τις οικογένειες τους και σίγουρα όλοι τους έχουν καθημερινά έξοδα, δάνεια, βασικές ανάγκες που πρέπει να καλύψουν. Από τις 10 Μαρτίου, όλοι αυτοί βρίσκονται στον αέρα, βλέποντας τους πολύ πιο πλουσιοπάροχα αμειβόμενους συναδέλφους τους στην Super League, να εργάζονται και να πληρώνονται κανονικά. Εκείνοι, μόνο βλέπουν. Βλέπουν και περιμένουν. Μόνο που σε λίγο δεν θα υπάρχει κάτι άλλο πια για να περιμένουν.

Το Σαββατοκύριακό που μας πέρασε ο ΠΣΑΠ αποφάσισε να πάρει μία σημαντική πρωτοβουλία. Τα μέλη του αποφάσισαν ομόφωνα να κάνουν «στάση εργασίας» και οι αγώνες της Super League ξεκίνησαν με μονόλεπτη καθυστέρηση εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διαχωρισμό που υφίστανται οι παίκτες των χαμηλότερων κατηγοριών. Αλήθεια, αυτό το ηχηρό μήνυμα έφτασε στα αυτιά της κυβέρνησης; Κι αν ναι, τι σκοπεύουν να κάνουν;

Διότι εδώ μιλάμε για ένα μοναδικό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στην Ελλάδα παίζει μπάλα μόνο η ελίτ και όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν με λουκέτο. 

Αν συνεχιστεί για λίγο ακόμα αυτό το πράγμα, τότε οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες θα αφανιστούν, θα διαλυθούν. Και μαζί τους θα παρασύρουν στην ανεργία, την φτώχεια και την ανέχεια ένα σωρό οικογένειες που εξαρτώνται επαγγελματικά από αυτές.

Το περίεργο είναι πως σε ότι αφορά την Super League 2 μιλάμε για μία λίγκα που έχει δώσει ακριβώς το ίδιο υγειονομικό πρωτόκολλο με αυτό της Super League. Δηλαδή δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια από 6 ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις που θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι παίκτες θα έχουν υποβληθεί σε τόσα τεστ; Από εκεί θα γίνει η διασπορά του κορωνοϊού;

Αν κάποιος τσεκάρει προσεκτικά τις ημερομηνίες, θα δει πια πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Ακόμα και σήμερα αν δινόταν εντολή για επιστροφή στις προπονήσεις για τις ομάδες της Super League 2, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι ομάδες θα είναι έτοιμες σε περίπου ένα μήνα να αγωνιστούν σε επίσημα παιχνίδια.

Με άλλα λόγια θα πρέπει μέσα σε 5 μήνες (η UEFA έχει δώσει αυστηρή εντολή σε όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα τους μέχρι μέσα Μαΐου λόγω Euro) να διεξαχθούν 22 αγωνιστικές, χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται τα πλέι-οφ ανόδου και υποβιβασμού (άλλες 10 αγωνιστικές)! Πότε θα προλάβουν να γίνουν όλα αυτά; Πως μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία παικτών που ήταν σε 8μηνη αποχή και θα πρέπει να παίζουν ασταμάτητα Τετάρτη - Κυριακή για 5 μήνες;

Μήπως τελικά το πρόβλημα είναι πως οι συγκεκριμένες ομάδες δεν διαθέτουν ένα ισχυρό οικονομικά παράγοντα με σημαντική κοινωνική και πολιτική επιρροή που να λέγεται Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης, Αλαφούζος; Μπορεί.

Το πρόβλημα όμως είναι σοβαρό, κι αν δεν λυθεί άμεσα τότε η βάση του ελληνικού ποδοσφαίρου πρόκειται να καταστραφεί με μαθηματική ακρίβεια, αφού οι περισσότερες ομάδες είναι έτοιμες πια να βαρέσουν κανόνι…

Πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου