Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

H γεωργία στην Πιερία, το χθες, το σήμερα και η προοπτική της



Η Πιερία, με τη μοναδική γεωγραφική θέση που κατέχει στο κέντρο της εύφορης Μακεδονικής πεδιάδας, εξασφαλίζει μία καίρια θέση στην αγροτική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Επισκοπώντας κάποιος το σήμερα, θα αδικούσε την περιοχή αν δεν αναφερόταν στα αναπτυξιακά δείγματα που παρουσιάζει σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Ο τουρισμός, το εμπόριο, η βιοτεχνία είναι ορισμένοι από τους κυριότερους τομείς της επαγγελματικής και οικονομικής απασχόλησης των κατοίκων της Πιερίας.

Βασική επίσης κοιτίδα της τοπικής οικονομίας συνιστά ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Εξάλλου, το ίδιο το όνομα της Πιερίας μαρτυρά τη σύνδεση του τόπου με τη γεωργία, με την αγροτική παραγωγή. Η λέξη Πιερία, προέρχεται από την αρχαία λέξη πήαρ, που συναντάται από την εποχή του Ομήρου και σημαίνει εύφορη γη. Μία γη, η οποία καλλιεργείται, αιώνες τώρα, με κόπο, μεράκι και γνώση από τους αγρότες της περιοχής, μία γη στην οποία ευδοκιμεί κάθε καλό.

Μία από τις κυριότερες παραδοσιακά αγροτικές δραστηριότητες είναι η καλλιέργεια του καπνού. Η Πιερία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες καπνοπαραγωγούς περιοχές της χώρας  και τα καπνά της παραμένουν από τα ποιοτικότερα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για πολλά χρόνια η καπνοκαλλιέργεια αποτελούσε μονοκαλλιέργεια για τους παραγωγούς της Πιερίας και παρόλο που σήμερα η καλλιέργεια του καπνού φθίνει, θα πρέπει να έχει τη στήριξη όλων μας, καθώς εξακολουθεί να αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος για μεγάλο τμήμα του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Κορυφαία θέση στα εξαγωγικά προϊόντα της περιοχής αλλά και της χώρας κατέχει το παγκοσμίου φήμης ακτινίδιο Πιερίας, το οποίο καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1973 στον κάμπο της Πιερίας, όπου εγκλιματίστηκε και προσαρμόστηκε αποκτώντας ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το τοπικό μικροκλίμα που δημιουργείται από τις δύο οροσειρές, του Ολύμπου και των Πιερίων αλλά και από τη θάλασσα που διαβρέχει τα 60 χιλιόμετρα των ακτών, σε συνδυασμό με την ηλιοφάνεια του Πιερικού ουρανού και τα γόνιμα, καλά στραγγιζόμενα εδάφη του, εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια αλλά και για την ποιότητα του. Σήμερα, η ετήσια παραγωγή του στην Πιερία αντιπροσωπεύει το 60% της συνολικής παραγωγής πανελλαδικά, με το ακτινίδιο να αποτελεί το τρίτο νωπό εξαγώγιμο προϊόν της πατρίδας μας και να κατακτά προσφάτως και τις αγορές της Άπω Ανατολής.

Οι κλιματολογικές  συνθήκες ευνοούν επίσης και την καλλιέργεια των σταφυλιών, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί μοναδικές ποικιλίες, όπως για παράδειγμα black magic, crimson και άλλες επιτραπέζιων αλλά και οινοποιήσιμων. Ενώ εξίσου ανεπτυγμένη είναι και η δενδροκαλλιέργεια, με κορυφαία  προϊόντα τα κεράσια, τα ροδάκινα και άλλα δενδρώδη.

Παράλληλα, οι εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες  που προσφέρουν ο Όλυμπος και τα Πιέρια, πηγές τεράστιου βοτανολογικού ενδιαφέροντος και βιοποικιλότητας, έχουν στρέψει τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους και κυρίως νέους σε εναλλακτικές μορφές  καλλιέργειας εδώδιμων, αρωματικών, φαρμακευτικών και δασοπονικών ειδών που οδηγούν στην παραγωγή προϊόντων, καρπών, φύλλων, αιθέριων ελαίων, με υψηλή διατροφική και φαρμακευτική αξία.

Πολύ ανεπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία, με αξιόλογες μονάδες, με πτηνοτροφεία, χοιροτροφεία και τυροκομεία. Και φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη μυδοκαλλιέργεια, με τα πασίγνωστα μύδια Μακρυγιάλου που γίνονται ανάρπαστα στις αγορές της Ευρώπης, όπου εξάγονται ως επί το πλείστον.

Αν στα παραπάνω συμπεριλάβει κανείς τις προηγμένες καλλιέργειες σιτηρών και οπωροφόρων δέντρων, τις φράουλες, τα όσπρια, τα κτηνοτροφικά φυτά, τα ζαχαρότευτλα αλλά και την ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη οινοποιία, με παραγωγή  τσίπουρου και κρασιού  σε πρότυπους αμπελώνες, αντιλαμβάνεται εύλογα γιατί η Πιερία κατέχει μία περίοπτη θέση στην αγροτική οικονομία ολόκληρης της χώρας.

Σήμερα, στην Πιερία λειτουργεί και δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός αγροτικών συνεταιρισμών, κοινοπραξιών και επιχειρήσεων αγροτικής δραστηριότητας, με αντικείμενο την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων.

Ωστόσο, και στον τόπο μας δεν είναι όλα ρόδινα. Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική γεωργία εντοπίζονται και στην Πιερία, ενώ η κρίση της πανδημίας επέφερε ένα βαρύ πλήγμα στους παραγωγούς της περιοχής, όπως και όλης της Ελλάδας, διαμορφώνοντας νέες συνθήκες και δεδομένα.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία ήμουν σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία τόσο με τους εκπροσώπους των αγροτών της περιοχής όσο και με το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήσαμε έγκαιρα με τους αγρότες της Πιερίας για το φλέγον ζήτημα των εργατών γης αλλά και για τις λοιπές προκλήσεις που γέννησε η πανδημία.

Τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου ήταν εξαιρετικά, καθώς με άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις φρόντισαν να μη λείψουν τα εργατικά χέρια από τη συγκομιδή των φετινών σοδειών και μάλιστα η ασφάλισή τους να γίνεται με εργόσημα. Επειδή βέβαια πρόκειται για ένα θέμα διαχρονικό, συνεχίζουμε τις προσπάθειες, ώστε να δοθεί μία λύση ολιστική και οριστική στο θέμα της μετάκλησης και απασχόλησης εργατών γης, υπηκόων τρίτων χωρών.

Παράλληλα,  η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί από την πρώτη ημέρα το οργανωμένο σχέδιο της για τη συνολική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, τον οποίο έχει θέσει ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Η αρχή έγινε με τα σημαντικά νομοσχέδια που αναμόρφωσαν την οργάνωση και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων των προϊόντων μας. Και φυσικά έπεται συνέχεια.

Προσωπικά, σε συνεννόηση πάντα με τα αρμόδια Υπουργεία και εντός του πλαισίου για την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, εστιάζω ενδεικτικά στα ακόλουθα:

– Μείωση του κόστους παραγωγής και των φορολογικών βαρών.

– Επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να συμπεριλαμβάνει τόσο τις νέες ασθένειες όσο και τις ζημιές που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

– Ενίσχυση της καθετοποιημένης παραγωγής σε τοπικό επίπεδο π.χ. κονσερβοποιία, συσκευαστήρια κτλ.

– Σύνδεση των καλλιεργειών με την μεταποίηση, με τη βιομηχανία τροφίμων, καλλυντικών και τη χημική βιομηχανία, με στόχο την  παραγωγή ποιοτικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, προστιθέμενης αξίας και ταυτότητας.

– Ενθάρρυνση της συνεργασίας των αγροτών σε συνεργατικά σχήματα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στις παγκόσμιες αγορές.

– Σχεδιασμός και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των υδάτων, με σκοπό τη σημαντική μείωση του κόστους άρδευσης και τον περιορισμό της άντλησης υδάτων από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που έχει μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.

– Παροχή κινήτρων για την κατασκευή μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων, με στόχο τη δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους.

–  Εκπαίδευση και επιμόρφωση των αγροτών μας, καθώς σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, η πλειοψηφία των Ελλήνων γεωργών ασκεί τη γεωργία με βασικό εφόδιο την πρακτική εμπειρία, χωρίς εξειδικευμένες συστηματικές γνώσεις.

– Ευφυής γεωργία, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα αξιοποιεί τη χρήση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

– Σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με τις αγροτικές καλλιέργειες, με στόχο νέα προϊόντα και νέες εκμεταλλεύσεις.

– Σύνδεση της γεωργικής παραγωγής με τον τουρισμό και την εστίαση. Η φιλοσοφία εναλλακτικού,  ποιοτικού τουρισμού με σεβασμό στο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον είναι συνυφασμένη με την παραγωγή βιολογικών, πιστοποιημένων προϊόντων αναγνωρισμένης  προέλευσης. Η προσδοκία είναι μια ολιστική εμπειρία για τον επισκέπτη, γευστική και πολιτιστική.

Όλες αυτές οι δράσεις θα βοηθήσουν τους αγρότες τόσο στην Πιερία όσο και σε όλη την Ελλάδα να κάνουν το μεγάλο ποιοτικό άλμα, να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, περνώντας σε μία νέα εποχή. Η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και η περαιτέρω ανάδειξη της Πιερίας δεν είναι μόνο ελπίδα ή όραμα. Αποτελεί χρέος  απέναντι στον τόπο μας και στους ακούραστους εργάτες της γης του. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι εγώ προσωπικά θα είμαστε δίπλα σε όλους τους Πιεριείς παραγωγούς, αρωγοί στον αγώνα που δίνουν καθημερινά. Όραμά μας η ισχυρή ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, στην πρώτη γραμμή του αναπτυξιακού σχεδίου για το μέλλον του τόπου μας. Και αυτό το όραμα ήδη παίρνει σάρκα και οστά.

Πηγή: agrocapital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου