Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Μπορεί ο Γιώργος Παμλίδης στην εθνική!



Τζον φαν'τ Σχιπ εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως δεν υπάρχει μεγάλο βάθος επιλογών παικτών και οι ελληνικές ομάδες χρησιμοποιούν περισσότερο ξένους ποδοσφαιριστές στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από τη φιλική αναμέτρηση της Εθνικής Ελλάδας με την Κύπρο στο 'Γεώργιος Καμάρας' την Τετάρτη (16:45).

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός διαμαρτυρήθηκε για μία κατάσταση που υφίσταται στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, αν και ο ίδιος προσπάθησε να την αλλάξει, αφού οι κλήσεις του κάθε φορά περιελάμβαναν και νέα πρόσωπα. Η τελευταία είχε μόλις ένα, τον Γιώργο Γιακουμάκη, ωστόσο οι αποχωρήσεις λόγω κορονοϊού οδήγησαν και στην κλήση του Τάσου Χατζηγιοβάννη για τα παιχνίδια με Κύπρο, Μολδαβία και Σλοβενία (για το Nations League τα τελευταία δύο).

Συνολικά, ο 56χρονος Ολλανδός έχει καλέσει 47 ποδοσφαιριστές σε αυτόν τον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στο 'τιμόνι' της 'γαλανόλευκης'. Η πρώτη αποστολή του, για τα περσινά παιχνίδια με Φινλανδία και Λίχτενσταϊν στα προκριματικά του Euro 2020, περιελάμβανε 23 ποδοσφαιριστές, η επόμενη για τα ματς με Ιταλία και Βοσνία είχε 10 νέα πρόσωπα (είχε γνωστοποιήσει ότι θα προβεί σε δοκιμές και δεν κάλεσε έμπειρους παίκτες) και στο τέλος των προκριματικών, στα ματς με Αρμενία και Φινλανδία, κάλεσε ακόμα 3 νέα (για τον ίδιο, όχι απαραίτητα για την Εθνική) πρόσωπα. Με δεδομένο ότι δεν έγιναν οι φιλικοί αγώνες στις αρχές του 2020, η δράση επέστρεψε το φετινό καλοκαίρι, όπου κάλεσε 7 πρόσωπα για πρώτη φορά για τα παιχνίδια με Σλοβενία και Κόσοβο στο Nations League, ενώ η προτελευταία αποστολή, για τα ματς με Αυστρία (φιλικό), Μολδαβία και Κόσοβο (Nations League) είχε επίσης 2 'φρέσκα' ονόματα.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ Ο ΦΑΝ'Τ ΣΧΙΠ

Οδυσσέας Βλαχοδήμος1

Βασίλης Μπάρκας

Αλέξανδρος Πασχαλάκης

Βασίλης Τοροσίδης

Μιχάλης Μπακάκης

Κώστας Τσιμίκας

Κώστας Σταφυλίδης

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Δημήτρης Σιόβας

Κώστας Μανωλάς

Μανώλης Σιώπης

Ανδρέας Μπουχαλάκης

Δημήτρης Κουρμπέλης

Ζέκα

Ανδρέας Σάμαρης

Γιώργος Μασούρας

Δημήτρης Πέλκας

Πέτρος Μάνταλος

Μάριος Βρουσάι

Δημήτρης Κολοβός

Γιάννης Φετφατζίδης

Ευθύμης Κουλούρης

Βαγγέλης Παυλίδης

Σωκράτης Διούδης2

Δημήτρης Γιαννούλης

Παντελής Χατζηδιάκος

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Ανδρέας Μπουχάλακης

Κώστας Γαλανόπουλος

Τάσος Μπακασέτας

Τάσος Δώνης

Δημήτρης Λημνιός

Παναγιώτης Ρέτσος

Λεονάρντο Κούτρης3

Χάρης Μαυρίας

Ζεμπάστιαν Βασιλειάδης

Λάζαρος Ρότα4

Γιάννης Μιχαηλίδης

Στράτος Σβάρνας

Γιώργος Κυριακόπουλος

Χρήστος Τζόλης

Κώστας Φορτούνης

Ταξιάρχης Φούντας

Γιώργος Τζαβέλλας5

Μπάμπης Λυκογιάννης

Γιώργος Γιακουμάκης6

Τάσος Χατζηγιοβάννης

Οι γνωστοί από το παρελθόν

Η 'πηγή' από την οποία μπορεί να επιλέξει ο Φαν'τ Σχιπ προφανώς και είναι μεγαλύτερη, είτε αυτή αφορά ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό είτε παίκτες που παίζουν εντός συνόρων. Εξάλλου, υπάρχουν 40 ποδοσφαιριστές που έχουν έστω μία συμμετοχή με την Εθνική ομάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και παρότι αγωνίζονται ακόμα σε επαγγελματικό επίπεδο (στην Ελλάδα αυτό σημαίνει Super League Interwetten, Super League 2, Football League), δεν έχουν κληθεί από τον ομοσπονδιακό εκλέκτορα.

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, πάντως. Υπάρχει το παράδειγμα του Λουκά Βύντρα και του Αβραάμ Παπαδόπουλου, μόνιμοι στις κλήσεις τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πλέον φυσιολογικά εκτός ομάδας λόγω και ηλικίας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως του Κώστα Μήτρογλου ή του Ορέστη Καρνέζη, που οι άνθρωποι της Εθνικής κρίνουν ότι δεν μπορούν να προσφέρουν πια. Υπάρχει ο Χοσέ Χολέμπας ο οποίος από μόνος του έχει επιλέξει να μην αγωνιστεί ξανά στην Εθνική ή ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος προέρχεται από αγωνιστική απραξία λόγω τραυματισμών.

Φυσικά, υπάρχουν και ποδοσφαιριστές που είχαν δοκιμαστεί στο παρελθόν και δεν έπεισαν ότι μπορούν να συγκαταλέγονται μέσα στην 'πηγή' της Εθνικής Ελλάδας ή παίκτες που λόγω υπεροπλίας στη θέση τους μένουν εκτός πλάνων (πχ. ορισμένοι τερματοφύλακες ή αριστερά μπακ).

ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΛΕΣΕΙ Ο ΦΑΝ'Τ ΣΧΙΠ

Κώστας Μήτρογλου (65)

Λουκάς Βύντρα (57)

Ορέστης Καρνέζης (49)

Χοσέ Χολέμπας (38)

Αβράαμ Παπαδόπουλος (37)

Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (35)

Σωτήρης Νίνης (33)

Κυριάκος Παπαδόπουλος (29)

Βαγγέλης Μόρας (27)

Νίκος Καρέλης (19)

Γρηγόρης Μάκος (13)

Στέφανος Αθανασιάδης (12)

Γιάννης Γιαννιώτας (9)

Στέφανος Καπίνο (9)

Δημήτρης Κολοβός (9)

Μάριος Οικονόμου (6)

Χρήστος Αραβίδης (5)

Παναγιώτης Γλύκος (5)

Δημήτρης Διαμαντάκος (5)

Βασίλης Πλιάτσικας (5)

Κώστας Γαλανόπουλος (4)

Γιάννης Ζαραδούκας (4)

Θάνος Πέτσος (4)

Γιώργος Γεωργιάδης (2)

Θανάσης Παπάζογλου (3)

Ανδρέας Γιαννιώτης (2)

Στέλιος Κίτσιου (2)

Γιάννης Κώτσιρας (2)

Θανάσης Ανδρούτσος (1)

Γιώργος Βαλεριάνος (1)

Μάρκος Βελλίδης (1)

Απόστολος Γιάννου (1)

Κώστας Γιαννούλης (1)

Ελίνι Δημούτσος (1)

Μιχάλης Μανιάς (1)

Στέργος Μαρίνος (1)

Δημήτρης Νικολάου (1)

Φιόριν Ντουρμισάι (1)

Σπύρος Ρισβάνης (1)

Άνταμ Τζανετόπουλος (1)

Σε αυτήν τη λίστα μπορούν να προστεθούν ακόμη 16 ποδοσφαιριστές που επίσης αγωνίζονται σε επαγγελματικό επίπεδο εντός ή εκτός Ελλάδας και οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν κληθεί από τους προκατόχους του Φαν'τ Σχιπ, έστω κι αν δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ούτε ένα λεπτό. Αυτοί είναι οι:

Τάσος Λαγός

Βαγγέλης Πλατέλλας

Γιώργος Γκαλίτσιος

Θανάσης Ντίνας

Χρήστος Τασουλής

Γιάννης Σκόνδρας

Βασίλης Κουτσιανικούλης

Κώστας Λάμπρου

Κώστας Περιστερίδης

Δημήτρης Κολοβέτσιος

Τριαντάφυλλος Πασαλίδης

Γιώργος Κουτρουμπής

Δημήτρης Χατζιησαΐας

Δημήτρης Κυριακίδης

Μιχάλης Μπουκουβάλας

Γιάννης Ανέστης

Το 'βάθος' που ψάχνει ο Φαν'τ Σχιπ

Αυτά είναι συνολικά 103 ονόματα που βρίσκονται στο ραντάρ των ανθρώπων της Εθνικής ομάδας λόγω... προϋπηρεσίας. Υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, όμως, οι οποίοι δεν έχουν αγωνιστεί, δεν έχουν καν κληθεί στη 'γαλανόλευκή', ωστόσο βάσει εμφανίσεων ίσως αξίζουν μια κλήση, έστω και για λόγους δοκιμής.

Για παράδειγμα, ο Γιάννης Μπουζούκης υπήρξε ένας παίκτης που βρέθηκε στο ζενίθ προ διετίας, ωστόσο δεν κλήθηκε στην Εθνική ομάδα. Ομοίως, ο Αχιλλέας Πούγγουρας την περσινή σεζόν, με τον Χατζηγιοβάννη ουσιαστικά να σπάει την... κατάρα του Παναθηναϊκού. Από αυτήν την 'πηγή' προήλθε ο Γιώργος Βαγιαννίδης, ένα δεξί μπακ που το καλοκαίρι υπέγραψε στην Ίντερ και δόθηκε δανεικός στη Σιντ Τρούιντεν. Μιλώντας για δεξιά μπακ, ο Λευτέρης Λύρατζης του ΠΑΟΚ έχει πλέον την εμπειρία από το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος επέστρεψε στην ΑΕΚ ύστερα από αλλεπάλληλους δανεισμούς και άρχισε καλά τη φετινή σεζόν (αν και παρουσίασε πτώση στη συνέχεια). Ο Σπύρος Νάτσος του Ατρομήτου και ο Γιάννης Μασούρας της Γκόρνικ (δανεικός από τον Ολυμπιακό) θα μπορούσαν επίσης να δοκιμαστούν σε αυτήν τη θέση που ουσιαστικά είναι... ανοιχτή.

Ο Αλέξανδρος Κατράνης έχει βελτιώσει την εικόνα του με την πορεία που έχει στη Χατάισπορ ως δανεικός από τη Σεντ Ετιέν, ωστόσο ως αριστερός μπακ έχει τρομερό ανταγωνισμό μπροστά του, όπως και ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Παναγιώτης Τσιντώτας ή ο τερματοφύλακας της Μπλάκμπερν (και άλλοτε κορυφαίο ταλέντο) Αντώνης Στεργιάκης ή ο γερμανοτραφής Γιάννης Γκέλιος (στη Χόλσταϊν Κιλ της Zweiteliga φέτος).

Με τους Παπασταθόπουλο, Μανωλά και Σιόβα εκτός πλάνων του Φαν'τ Σχιπ για εξωαγωνιστικούς λόγους, ο Ολλανδός τεχνικός επίσης ψάχνει στόπερ για να γεμίσει τις αποστολές, χωρίς να καταφεύγει σε αλχημείες. Ο Πραξιτέλης Βούρος του ΟΦΗ και ο Δημήτρης Γούτας του Ατρομήτου κάνουν καλή δουλειά σε αυτήν τη θέση εδώ και χρόνια, ενώ ο 20χρονος Γιώργος Αντζουλάς του Αστέρα διαθέτει το ταλέντο. Από το εξωτερικό, ο Τάσος Αυλωνίτης προέρχεται από δύο σπουδαίες σεζόν με τη Στουρμ Γκρατς και πλέον ανήκει στην Άσκολι της Serie B, ενώ ο 21χρονος Κώστας Δημητρίου ανήκει στη Βασιλεία από τα 18, με ό,τι αυτό δείχνει για την αξία του. Στην ίδια χώρα βρίσκεται και ο Λεωνίδας Στεργίου, ο οποίος φέτος αντιμετώπισε την ΑΕΚ στα προκριματικά του Europa League. Εξίσου γνωστή είναι η αξία του Ντίνου Μαυροπάνου, δανεικού στη Στουτγκάρδη από την Άρσεναλ φέτος, αλλά τα προβλήματα τραυματισμού τον έχουν κρατήσει εκτός κλήσεων.

Στο χώρο του κέντρου, ο Χρήστος Δώνης ακόμα δεν έχει πάρει την ευκαιρία του, παρότι ανήκε για 8 χρόνια στον Παναθηναϊκό, ενώ και ο Νεμάνια Μιλόγεβιτς της σερβικής Βόζντοβατς (γιος του Βλάνταν και μέλος της Εθνικής Ελλάδας Κ19 και Κ21) μπορεί να αξιοποιηθεί μεσοεπιθετικά.

Όσο πάμε πιο μπροστά, ο Κοσμάς Τσιλιανίδης του ΟΦΗ μοιάζει βέβαιο ότι θα δεχόταν κλήση αν δεν είχε υποστεί ρήξη χιαστού την περσινή σεζόν, ενώ ο Γιώργος Παμλίδης άρχισε εντυπωσιακά τη σεζόν στον ΠΑΣ με 3 όμορφα γκολ. Ο Λάζαρος Λάμπρου δείχνει να τα πηγαίνει καλύτερα στην Eredivisie από τη Super League Interwetten, ενώ λογαριασμό στην Ολλανδία (με τη Φόλενταμ) άνοιξε φέτος και ο Γιάννης Ιατρούδης. Ένας συμπαίκτης του τελευταίου στην Εθνική Κ21, ο Τάσος Δουβίκας, έχει κάνει ενθαρρυντικές εμφανίσεις με τον Βόλο, ενώ ο Γιώργος Μανούσος, παρότι ετοιμάζεται για τα 33α γενέθλια, με 2 γκολ και 2 ασίστ σε 7 αγώνες με τον Ατρόμητο φέτος, έχει δικαίωμα να ελπίζει σε κλήση.

Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου