Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου -Πότε και πώς το δώρο Χριστουγέννων

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή των συντάξεων Δεκεμβρίου στους δικαιούχους έπειτα από απόφαση του ΔΣ του e- ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και τη μείωση του συνωστισμού, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου 2020 των συνταξιούχων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) θα καταβληθούν στους ασφαλισμένους ως εξής:

Oι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

       1.Οι συντάξεις του ΙΚΑ αναμένεται να καταβληθούν την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020. Εάν αυτές καταβληθούν με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ για αποφυγή συνωστισμού τότε οι ημερομηνίες πληρωμής αναμένονται να είναι οι εξής: 

Tη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2020 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2020 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. 

        2. Ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) αναμένεται να καταβάλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020.

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr

        3.Το Δημόσιο, το ΝΑΤ θα καταβάλουν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 τις συντάξεις

        4.Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020 θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού αλλά και των συντάξεων των υπόλοιπων Ταμείων του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).

        5. Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.

Υπενθυμίζεται πως οι επικουρικές συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου 2020 πλέον πληρώνονται ταυτόχρονα με τις κύριες συντάξεις.

Δώρο Χριστουγέννων

Από τους εργοδότες θα καταβληθεί, κατ αρχήν, το Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, στον προβλεπόμενο από την σχετική νομοθεσία του 1981 χρόνο, ενώ μετά και σε δεύτερο χρόνο οι εργοδότες θα λάβουν από το κράτος το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών συμβάσεων εργασίας, υπολογισμένο επί των 534 ευρώ.

Η βασική φόρμουλα, που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας είναι το Δώρο Χριστουγέννων να καταβληθεί από τους εργοδότες στους εργαζόμενους στην ώρα του. Ακολούθως ο εργοδότης θα λάβει από το κράτος το μέρος που αναλογεί στον χρόνο των αναστολών συμβάσεων, επί των 534 ευρώ της αναστολής. Αυτό διευκρίνισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Τώρα ότι Συμβαίνει», η Γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη. Υπενθυμίζεται πως η σχετική ΚΥΑ του 1981 προβλέπει πως το Δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται την 21η Δεκεμβρίου, ενώ "ο εργοδότης όμως μπορεί να παρακρατήσει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου το ποσό που αναλογεί στο επίδομα, χωρίς να μπορεί να το καταβάλει αργότερα". 

Υπενθυμίζεται πως το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ανάλογα με τις ημέρες εργασίας από τον Μάιο έως και το τέλος Δεκεμβρίου. Όσοι έχουν εργαστεί για ολόκληρο αυτό το διάστημα, λαμβάνουν ολόκληρο τον 13ο μισθό. Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Η διάταξη που είχε ψηφιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο προβλέπει:

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, καταβάλλουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που ορίζεται στην σχετική ΚΥΑ του 1981, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της.

Στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σύμβαση των απασχολουμένων τίθεται σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σύμβασης καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα για το οποίο λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δώρο Χριστουγέννων, δηλαδή, θα λάβουν και όσοι εποχικοί έχουν τεθεί σε αναστολή, αναλογικά με το χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα. Όπως προβλέπεται, οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα που λαμβάνουν την προβλεπόμενη αποζημίωση ειδικού σκοπού και καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Τέλος, αν η εργασιακή σύμβαση τίθεται σε αναστολή και η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, εξαιρουμένων των διαστημάτων αναστολής, δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, το επίδομα εορτών Χριστουγέννων καταβάλλεται μειωμένο, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπει η σχετική ΚΥΑ του 1981, λαμβάνοντας υπόψη για τον υπολογισμό του τον χρόνο διάρκειας της εργασιακής σύμβασης έως την αναστολή της

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου