Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Διονύσης Σκούφας - Ζωή δίχως αξιοπρέπεια δεν είναι ζωή, αλλά επιβίωση



Το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας δημοσιεύουν την αδυναμία τους να δεχτούν νέους ασθενείς. Είτε ασθενείς του νέου ιού της γρίπης, είτε ασθενείς με άλλες αρρώστιες οι οποίες δεν εξαφανίστηκαν φέτος και συνεχίζουν να προσβάλλουν όλους μας.

Η κυβέρνηση αντί λοιπόν να θωρακίσει το σύστημα Υγείας, τον πρώτο και σημαντικότερο πυλώνα μιας σύγχρονης κοινωνίας, προτίμησε και έκρινε ως επιτακτική στο σήμερα την χρηματοδότηση <<σπουδαίων έργων>>, όπως μεταξύ άλλων, τον μεγάλο περίπατο της Αθήνας, την ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και την αγορά των, σπουδαίων ομολογουμένως, αεροσκαφών ραφαλ. Επίσης φρόντισε να επενδύσει την <<κατάλληλη στιγμή>> στην αγορά των φρεγατών από την φίλτατη Γαλλία. 

Τα άνω κόστισαν περισσότερα από 10 δισ ευρώ, σύμφωνα με τα αναφερόμενα άρθρα από τα συμπαθέστατα Μ.Μ.Ε. Σε κανένα σημείο της η κυβέρνηση δεν επένδυσε στα δεύτερης μοίρας πράγματα όπως τα εξής: στον διορισμό νέων καθηγητών-δασκάλων, στην αγορά νέων μέσων μαζικής μεταφοράς, στον διορισμό νέων ιατρών, νοσηλευτών και καθαριστριών για τα νοσοκομεία μας, στις δημιουργία νέων ΜΕΘ και στις νέες απλές κλίνες των νοσοκομείων μας. 

Η δεύτερη απαγόρευση κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη. Μόνον κάποιος τυφλός δεν βλέπει το πρόβλημα που έχει πλέον γιγαντωθεί ενώπιον μας. Πλην όμως, η κυβέρνηση είχε, έχει και θα έχει ιστορικές ευθύνες απέναντι σε αυτό που βιώνουμε όλοι μας. Η επένδυση δεν είναι μια λέξη μονοσήμαντη και κρίνεται πάντοτε από τον χρόνο στον οποίο συμβαίνει. Επένδυση στη σημερινή συγκυρία είναι και η θωράκιση του ΕΣΥ, η αγορά περισσότερων μέσων μαζικής μεταφοράς επιβατών, ο διορισμός ιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών, επιστημόνων της υγείας, δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία μας. 

Απλά αυτού του είδους η επένδυση αφορά την ίδια την κοινωνία και τον πολίτη. Δεν αφορά τους καναλάρχες ούτε τους εφοπλιστές και για αυτό δεν αναφέρεται ως τέτοια. Δεν δίδει κέρδος άμεσο σε κανέναν από αυτούς και για αυτό κρίνεται μη αναγκαία. Είναι όμως επένδυση αναγκαία για την κοινωνία και για τον πολίτη, το δε κέρδος αυτής είναι μια αξιοπρεπής ζωή όλων.

Σε κάποιο χρονικό διάστημα η πανδημία θα τελειώσει. Η ανθρωπότητα θα κερδίσει όπως τούτο έγινε ιστορικά πάρα πολλές φορές μέχρι σήμερα που μιλάμε. Και η σημερινή ατομική ευθύνη δεν θα λύσει την κατάσταση, απλά μονάχα θα την διορθώσει παροδικά, μέχρι την επόμενη μεγάλη δυσκολία της κοινωνίας. Έως τότε, ως πολίτες, ας λάβουμε το μάθημα μας και ας θέσουμε τους όρους της αξιοπρέπειας προς την πολιτική εξουσία. Διότι ζωή δίχως αξιοπρέπεια δεν είναι ζωή, αλλά επιβίωση. Και πίστεψε με αδελφέ μου, δεν γεννήθηκες για να επιβιώσεις αλλά για να ζήσεις.

Καλό κουράγιο σε όλους και ειδικά στους γιατρούς μας, στους νοσηλευτές μας και στους ανθρώπους της καθαριότητας των νοσοκομείων. Η μπάλα είναι στο γήπεδο του αντιπάλου, αλλά θα το γυρίσετε το ματσάκι, είμαστε βέβαιοι για εσάς

Δ.Σκούφας

Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου