Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Ποιές περιοχές οδηγούνται σε τοπικό lockdown τύπου Κοζάνης - "Κίτρινη" η Πιερία

 Σε εφαρμογή μπήκε σήμερα Παρασκευή το πρώτο τοπικό lockdown στη χώρα, ενώ ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων. Συγκεκριμένα από σήμερα και για 14 μέρες, θα ισχύσουν τα αυστηρά μέτρα στην περιοχή της Κοζάνης, μετά τον εντοπισμό 227 κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Η Αττική (ιδιαίτερα ο κεντρικός τομέας), η Καστοριά, τα Ιωάννινα, η Πέλλα και η Θεσσαλονίκη είναι πλέον και επίσημα στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για 5 περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη.

 Το γεγονός επιβεβαίωσε σήμερα Σάββατο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν η Κοζάνη, αλλά και πόλεις όπως η Καστοριά, η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, 

Αν και στην Αττική είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός μίνι lockdown, εντούτοις υπάρχουν σκέψεις και πάλι για πιο αυστηρά μέτρα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, εστίαση, παιδότοπους, γυμναστήρια, κομμωτήρια κλπ.

Η συμπρωτεύουσα παρουσίαζε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα το προηγούμενο διάστημα με τα κρούσματα να είναι ακόμη και κάτω από πέντε, αλλά φαίνεται πλέον πως τα πράγματα δυσκολεύουν ξανά.

Η Θεσσαλονίκη είχε 6 κρούσματα πριν ακριβώς 5 μέρες, ενώ χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 56 νέα κρούσματα.

Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν όμως οι υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, καθώς και πριν 5 μέρες είχαν σχετικά υψηλό αλλά σταθερό αριθμό κρουσμάτων.

Ειδικότερα χτες ανακοινώθηκαν 18 κρούσματα στον νομό Ιωαννίνων, 22 στο νομό Κοζάνης και 11 στον νομό Φθιώτιδας.

Συνολικά πάντως οι περιοχές που θα μπορούσαν εν δυνάμει να θεωρούν εστίες διασποράς φτάνουν τους 35.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνουν κι άλλα τοπικά lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε σήμερα πως θα ληφθούν κι άλλα τοπικά lockdown αν χρειαστεί.

Αυτό θα συμβεί όμως αν υπάρξουν τα ίδια δεδομένα με αυτά της Κοζάνης.

Ποια είναι αυτά;

Αν είναι τα υψηλά επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό

Αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει συνεχή αυξητική πορεία

Αν υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα (όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση)

Αν υπάρχουν δεκάδες μικρές διάσπαρτες επικίνδυνες εστίες στην περιοχή

35αρηδες τα κρούσματα στην Κοζάνη

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, για το έκτακτο lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη της βορείου Ελλάδας με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Αν και ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είχε προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Κοζάνης, όλοι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση για τοπική καραντίνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μεγάλος μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών.

Μεταξύ των μέτρων που είναι σε ισχύ, είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, τα ραντεβού για τις δημόσιες υπηρεσίες, το κλείσιμο μεγάλου μέρους της αγοράς. Μέτρα που θυμίζουν τις μέρες της άνοιξης.

Αυτό που ανησυχεί και εγείρει προβληματισμό είναι ότι παρά το γεγονός ότι η πόλη κηρύχθηκε σε επίπεδο 4 επικινδυνότητας, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Κίνδυνος για 2000 κρούσματα τη μέρα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επιβεβαίωσε  το ενδεχόμενο δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, δηλώνοντας στο Thesstoday.gr πως «με τα παρόντα μέτρα και την μη τήρησή τους, η αλήθεια είναι δυστυχώς πως αυτά που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι το κοντινό μέλλον της χώρας μας». 

«Μπορούμε να ανέβουμε εύκολα πάνω από 1.000 κρούσματα τον Νοέμβριο» όπως αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, «και στη συνέχεια να φτάσουμε στα 2.000+ κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο, όπου εκεί θα έχουμε ξεφύγει και δεν θα υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος».

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, για αυτό και είναι κρίσιμο το διάστημα που διανύουμε αυτή τη στιγμή.

Νέος χάρτης με τα επιδημιολογικά φορτία στην Ελλάδα

Μετά την ανακοίνωση του τοπικού lockdown στην Κοζάνη σήμερα αναρτήθηκε ο νέος επικαιροποιημένος χάρτης με το επιδημιλογικό φορτίου του κοροναϊού ανά περιοχή.

Σε σχέση με τον χάρτη της περασμένης Παρασκευής η διαφορά έγκειται στην Κοζάνη η οποία είναι πλέον η μοναδική περιφέρεια που βρίσκεται στο «κόκκινο» (επίπεδο 4: Αυξημένου Κινδύνου).

Στις Πράσινες περιοχές (επίπεδο 1) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Ανδρος Αρκαδία Αρτα Δράμα Εβρος Ευρυτανία Ηλεία Θάσος Θεσπρωτία Ιθάκη Ικαρία Καβάλα Κάλυμνος Κάρπαθος-Κάσος Κεφαλληνία Λασίθι Λευκάδα Λήμνος Μεσσηνία Μήλος Ρέθυμνο Σέρρες Σποράδες Σύρος Τήνος Φωκίδα Χανιά

Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία Αργολίδα Βοιωτία Γρεβενά Εύβοια Ημαθία Θεσσαλονίκη Κέρκυρα Κιλκίς Κορινθία Κως Λακωνία Μαγνησία Νάξος Ξάνθη Πάρος Πιερία Πρέβεζα Ροδόπη Ρόδος Φθιώτιδα Φλώρινα Χαλκιδική Χίος

Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανατολική Αττική Αχαϊα Βόρειος Τομέας Αθηνών Δυτική Αττική Δυτικός Τομέας Αθηνών Ζάκυνθος Ηράκλειο Θήρα Ιωάννινα Καρδίτσα Καστοριά Κέα-Κύθνος Κεντρικός Τομέας Αθηνών Κοζάνη Λέσβος Μύκονος Νήσων Αττικής Νότιος Τομέας Αθηνών Πειραιάς Πέλλα Σάμος Τρίκαλα

Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται η Κοζάνη.

Ανησυχία για την Αττική – Έρχεται αύξηση θανάτων τις επόμενες εβδομάδες

«Τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση των κρουσμάτων και όχι την υπάρχουσα αύξηση», υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega. «Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. (…) Ρεβεγιόν δεν έχετε κάνει ποτέ μόνοι σας; Ευκαιρία να το δοκιμάσετε. (…) Να μιλήσουμε για Πάσχα, για σούβλισμα αρνιού, αν γίνει», επανέλαβε.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων είναι οι τρεις δείκτες που μας δείχνουν πώς πάμε. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έτσι όπως φαίνεται χωρίς καν να υπολογίζω τα επιδημιολογικά στοιχεία που αναφέρονται σε 2.000 κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο,στόχος μας είναι η μείωση των κρουσμάτων, εμείς έχουμε μια μικρή σταθερότητα η οποία ανεβοκατεβαίνει», σημείωσε η κ. Παγώνη, μιλώντας για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην χώρα. «Θα πρέπει να δούμε τι άλλο θα κάνουμε, γιατί ο καιρός αλλάζει. Μπαίνει χειμώνας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», τόνισε και επισήμανε τη μη τήρηση των μέτρων, για παράδειγμα στα λεωφορεία όπου παρατηρείται συνωστισμός, άρα «γίνεται διασπορά».

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου