Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Απάντηση του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Αστέριου Μπουσνάκη για τις ανακρίβειες που διατυπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου του συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση»

                                

Στον απόηχο της συνέντευξης τύπου του συνδυασμού Πολίτες σε Δράση και αυτών που ελέχθησαν και σχετίζονται τόσο με την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. όσο και εμένα προσωπικά θεωρώ σκόπιμο να τοποθετηθώ δημόσια απαντώντας σε ορισμένες ανακρίβειες που ειπώθηκαν.

Αρχικά θέλω να δηλώσω ότι συμφωνώ με την κάθε καλοπροαίρετη κριτική που γίνεται είτε στον πρώτο είτε στον δέκατο τρίτο μήνα από την ανάληψη καθηκόντων. Βέβαια καλό θα ήταν προηγουμένως ο κριτής να προβεί στη δική του αυτοκριτική για το διάστημα των δεκατριών ετών που ήταν στον Δημαρχιακό θώκο. Κάτι τέτοιο δεν υπέπεσε στην αντίληψη μου μέχρι και σήμερα. 

Όντας μέλος της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου και εκτελών χρέη του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. επί μια τετραετία δικαιούμαι πιστεύω να έχω προσωπική άποψη,  την οποία και καταθέτω ακολούθως.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. καθόλη τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου ήτοι και στα δεκατρία χρόνια βαθμιαία αποδομούνταν. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου δεν έκανε οτιδήποτε για τον ορθολογισμό της λειτουργίας της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Μάλιστα, ο πρ. Δήμαρχος το 2011 αφού χαρακτήρισε γάγγραινα την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είχε δηλώσει «έχουμε εργαζόμενους που ενώ η δουλειά τους ήταν να μετράνε τα υδρόμετρα, δεν το έπρατταν, με αποτέλεσμα να έρχονται οργισμένοι πολίτες σήμερα με λογαριασμούς 400-500 ευρώ». Επίσης, δεν έγινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με τους μοναδικούς καινούργιους υπαλλήλους στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να προέρχονται από τις απορροφηθείσες Δ.Ε.Υ.Α. Παραλίας και Κορινού αντίστοιχα. Από την Δ.Ε.Υ.Α. Κορινού μετακινήθηκε και ο εξαίρετος Χημικός Μηχανικός  Σεϊταρίδης Θωμάς ο οποίος βοήθησε πράγματι πάρα πολύ στην λειτουργία της Ε.Ε.Λ. Κατερίνης μαζί με τον εκλιπόντα και εξίσου εξαιρετικό Χημικό Καραβέργο Αλέξη. Απορίας άξιο είναι βέβαια το γεγονός πως μετά την απρόσμενη απώλεια του Αλέξη Καραβέργου, η διοίκηση του Δήμου συναίνεσε στη μετάταξη του κ. Σεϊταρίδη. Δηλαδή κατόρθωσε να αφήσει την διεύθυνση του βιολογικού Κατερίνης χωρίς Διευθυντή και χωρίς Χημικό.

Τα τελευταία δεκατρία χρόνια επίσης το δυναμικό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. μειώθηκε δραματικά λόγω πολλών συνταξιοδοτήσεων, απρόσμενων απωλειών πολύτιμων συνεργατών, καθώς και ανεξήγητων μετακινήσεων υπαλλήλων της στον Δήμο Κατερίνης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει πλέον γερασμένο προσωπικό με χτυπητές ελλείψεις σε νευραλγικούς τομείς προκύπτει ότι θα έπρεπε να ήταν επιτακτική προτεραιότητα η προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού κυρίως επιστημονικής φύσεως. 

Η απαγόρευση προσλήψεων εν μέσω μνημονίων παρείχε ένα καλό άλλοθι, το οποίο βέβαια εδώ και τρία χρόνια δεν υφίσταται. Στην προκήρυξη 3Κ/2018, η οποία αποτέλεσε οξυγόνο για την λειτουργία των Δ.Ε.Υ.Α., η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κατάφερε να είναι μόλις η μια από τις δυο συνολικά Δ.Ε.Υ.Α., οι οποίες δεν προέβησαν σε αίτημα πρόσληψης προσωπικού. Προφανώς το ήδη ελλιπές προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. με τις τόσο χτυπητές αδυναμίες ήταν επαρκές για να δουλέψει ορθολογικά η επιχείρηση.

Βέβαια σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας την χρονιά των τελευταίων δημοτικών εκλογών ο πρ. Δήμαρχος έκανε επίθεση εκ νέου σε υπαλλήλους της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και συγκεκριμένα στους υδρομετρητές λέγοντας ότι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους πίνοντας καφέδες. Ο πρ. Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και πλέον μέλος του νέου Δ.Σ. της κ. Δρούγκας σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. εν έτει 2020 αποκάλεσε τεμπέληδες τους υδρομετρητές, ισχυριζόμενος, ότι, για το λόγο αυτό, προέβη σε συνεργασίες και αναθέσεις με ιδιώτες.

Στην πρόσφατη όμως συνέντευξη τύπου του συνδυασμού Πολίτες σε Δράση ο επικεφαλής του συνδυασμού εξήρε την εργατικότητα και την επαγγελματική επάρκεια τόσο των υδρονομέων όσο και των υπαλλήλων που στελεχώνουν τον βιολογικό. Ας επισημάνουμε ότι ο βιολογικός καθαρισμός εκτός από Χημικό έχει παντελή έλλειψη και σε ηλεκτρολόγους.

Για τον λόγο αυτό η νέα διοίκηση του Δήμου κατόρθωσε και κατέθεσε συμπληρωματικό αίτημα στην προκήρυξη 3Κ/2018 ζητώντας 18 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων με σκοπό την στελέχωση και πραγματικό ορθολογισμό στην λειτουργία της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Αυτό επιτεύχθηκε με την τεράστια συμβολή του Προέδρου της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. κ. Μαρινάκη Γιώργη αλλά και του Αντιπροέδρου της κ. Μπουσνάκη Αστερίου (εκπροσώπου της Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης). Βέβαια υπήρχε μια παγκόσμια πρωτοτυπία καθότι ο Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. είχε την ιδιότητα του αναπληρωματικού μέλους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης όταν βέβαια το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Δυστυχώς η πανδημία του covid-19 έχει καθυστερήσει σημαντικά την έγκριση των θέσεων μονίμου προσωπικού. Για τον λόγο αυτό δήλωσα ότι εξετάζεται η παραχώρηση της λειτουργίας του βιολογικού σε ιδιωτική εταιρεία υπό προϋποθέσεις. Για τον τομέα των υδρομετρητών που αριθμεί μόλις 6 άτομα και αδυνατεί να καταγράψει το σύνολο των υδρομέτρων του διευρυμένου Δήμου αναγκαστικά προβήκαμε σε αναθέσεις των χωριών σε ιδιώτες. Αναλογιστείτε απλά ότι στην Δ.Κ. Κορινού εκκρεμούσε η καταγραφή των υδρομέτρων εδώ και δυόμιση χρόνια!

Με την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού σαφέστατα θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Η θέση μας άλλωστε ήταν, είναι και θα είναι η διασφάλιση του κοινωνικού αγαθού που παρέχουν οι Δ.Ε.Υ.Α. μακριά από κάθε σκέψη ή προσπάθεια ιδιωτικοποίησής του.

Όσον αφορά το συμβάν με τις συσκευές καταγραφής-κοριούς που βρέθηκαν τόσο στο γραφείο μου όσο και στο χώρο των αντλιοστασίων έχω να ενημερώσω τον κ. Δρούγκα ότι όχι μόνο η συσκευή καταγραφής ήχου στα αντλιοστάσια δεν ήταν μόλις δέκα ημερών αλλά τουναντίον όπως διαβεβαίωσε ο τεχνικός που την βρήκε όσο και η κατάσταση στην οποία βρέθηκε φανερώνουν ότι είχε τοποθετηθεί μαζί με την τοποθέτηση των νόμιμων καμερών. Βέβαια η ασφάλεια Κατερίνης διενεργεί έρευνα και έχοντας εμπιστοσύνη στο έργο της αναμένουμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο Πρόεδρος 

Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

Μπουσνάκης Αστέριος

 Όσον αφορά τη σωρεία θεμάτων οικονομικής φύσεως δηλ. χρεών, αδυναμία έκδοσης φορολογικής ενημερότητας κ.λ.π που μας παραχωρήθηκε ως παρακαταθήκη από την προηγούμενη διοίκηση θα υπάρξει εκτενής αναφορά από την ενημέρωση που θα παρουσιάσει ο Δήμος Κατερίνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου