Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

Το GFS «βλέπει» ότι την 1η Οκτωβρίου ισχυρή κακοκαιρία χτυπά τον Θερμαϊκό (φωτο)

 


Καιρός: Το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS «βλέπει» κάτι από νέο... μίνι κυκλώνα, αυτή τη φορά μέσα στο Αιγαίο. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές και αγγίζουν το όριο των συλλεκτικών, γι' αυτό και προχωράμε στη δημοσίευσή τους.

Από τη στιγμή που έστω και ως τάση, ένα από τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα την καταγράφουν, οφείλουμε να τις δημοσιοποιήσουμε. Γιατί, αν και αυτή τη φορά επιβεβαιωθούν, δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν για τον κρατικό μηχανισμό.

Αν από την άλλη δεν επιβεβαιωθούν, που πραγματικά το ευχόμαστε, θα μείνουν στην ιστορία ως χάρτες που αποτύπωσαν μια πιθανότητα δημιουργίας ενός βαθύτατου βαρομετρικού χαμηλού μέσα στο Αιγαίο, που έχει όλες τις προοπτικές να χαρακτηριστεί και ως μίνι κυκλώνας.

Ενα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα καταγράφεται από το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS να μπαίνει στην Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου με το χαμηλό βαρομετρικό να περνά από την κεντρική χώρα και να καταλήγει στον Θερμαϊκό Κόλπο, όπου εκεί δείχνει να παίρνει πολύ μεγάλη ισχύ, με την πίεση στο κέντρο του να πέφτει μέχρι και στα 988hpa, πράγμα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να του δώσει κάτι από στοιχεία μίνι κυκλώνα και πολύ ισχυρά φαινόμενα καταιγίδων.

Θα δείτε στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες το πώς εμφανίζεται το συγκεκριμένο σύστημα στον ελλαδικό χώρο από την 1η Οκτωβρίου. Επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για τάση και μόνο, ενδεχομένως ακόμα και για μια λάθος (σ.σ. μακάρι) πρόγνωση του GFS, αλλά και μόνο ως συλλεκτικές, οι εικόνες της παρουσίας ενός τόσο ισχυρού συστήματος μέσα στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων, με απίστευτες ποσότητες βροχών.

Πηγή: dokari.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου