Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ο «Νόστος» των ξεριζωμένων Ποντίων συγκίνησε και την Κατερίνη


Την επιστροφή στην πατρίδα σημαίνει η λέξη νόστος, από την οποία προκύπτει και η νοσταλγία, το ψυχικό άλγος που γεννά η προσμονή, η λαχτάρα για τον επαναπατρισμό. Αυτή η έννοια –για την οποία ο Οδυσσέας απαρνήθηκε ακόμα και την αθανασία– διατρέχει το θεατρικό Νόστος, ρίζα μ’ και κλαδί μ’ που ανεβάζει ο θίασος «Τεμετέρ» σε κείμενο του Δημήτρη Πιπερίδη.
Το φετινό καλοκαίρι, λοιπόν, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο λόγω της πανδημίας, το θεατρόφιλο κοινό της Κατερίνης την περασμένη Δευτέρα έδωσε το πιο ζεστό του χειροκρότημα γι’ αυτό το ταξίδι… επιστροφής στο Βατούμ: Το 1919, μεσούσης της Γενοκτονίας των Ποντίων, μία οικογένεια εμπόρων της Τραπεζούντας, σώζοντας τις ζωές τους από το κυνήγι των Τούρκων, βρήκε καταφύγιο... απέναντι: στον Καύκασο.

Τάκης Βαμβακίδης και Κωνσταντίνος Φωτιάδης σε πρώτο πλάνο (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το ρόλο του πατέρα στην παράσταση έχει ο μεστός Τάκης Βαμβακίδης (ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία), η Μάγδα Πένσου υποδύεται τη μάνα που θα βρεθεί σε ένα τραγικό δίλημμα. Σε ρόλο-έκπληξη ο Αλέξης Παρχαρίδης, συμπρωταγωνίστρια η έξοχη Έλενα Νεανίδη.

Με αποστάσεις και με όλα τα μέτρα προστασίας, στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Κατερίνης η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν κατανυκτική. «Οικοδέσποινα» η Ένωση Ποντίων Πιερίας.

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο ιστορικός σύμβουλος στο Νόστος, ρίζα μ’ και κλαδί μ’, και που και αυτός βρέθηκε στο θέατρο της Κατερίνης.

Επίσης, το παρών έδωσαν η βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριακίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φάνης Τερζόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ευρώπης Αμανάτιος Ταγκαλίδης, καθώς και εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων του νομού Πιερίας.

Η παράσταση αναμένεται να ανέβει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό από το φθινόπωρο. Επόμενη στάση ο Κεχρόκαμπος Καβάλας, τη Δευτέρα 10 Αυγούστου στις 21:00.

Χορηγός επικοινωνίας: pontos-news.gr.
Πηγή: pontos-news.gr
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου