Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

49ο Φεστιβάλ Ολύμπου-Αγιονέρι Δίον ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ


  Στα εκατοντάχρονα από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη είναι αφιερωμένο το θεματολόγιο των «Αρχαιολογικών Ομιλιών», μιας θεσμοθετημένης εκδήλωσης που υλοποιεί στο πρόγραμμα από τα πρώτα του χρόνια, ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου.
  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020, στις 9:00 μ μ, στη θέση Αγιονέρι του αρχαιολογικού πάρκου του Δίου και αποτελεί μέρος του επίσημου προγράμματος του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου.


  Εισηγητές των καθόλα αξιόλογων ομιλιών «1920-2020 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ», ο καθηγητής αρχαιολογίας και πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής και ο πρόεδρος του Ιδρύματος «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», Χριστόφορος Αργυρόπουλος.
  Θα ακολουθήσει η προβολή βίντεο με θέμα «Ο αγώνας της Μελίνας για τα γλυπτά του Παρθενώνα» και στη συνέχεια η καλλιτέχνης Φιλιώ Σέρβου θα ερμηνεύσει τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη.
 
 Χαρακτηριστικά. Εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, της διεθνούς σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, της αγωνίστριας της Δημοκρατίας, της πολιτικού, της μακροβιότερης υπουργού Πολιτισμού, της μεγάλης Ελληνίδας και  είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.


 Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε "η τελευταία
Ελληνίδα θεά", αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο».

  Παρά τη διεθνή αναγνώριση που είχε ως ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη σε όλη της τη ζωή έδινε μάχες. Μάχες εναντίον της δικτατορίας και αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα με αυτές τις μάχες, η Μελίνα χάραξε μια επιθετική πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας και δημιούργησε σημαντικούς θεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, αλλά και μεγάλα έργα, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. 

  Η  απώλειά της υπήρξε τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η απουσία της παραμένει αισθητή και μεγάλη. Τη θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά της.


  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

  ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
  Λόγω της πανδημίας οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με πλήρη τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και των μέτρων που προβλέπονται από την Πολιτεία. Για το λόγο αυτό παρακαλούμε θερμά για την έγκαιρη προσέλευσή σας και τη χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδό σας από το χώρο της εκδήλωσης.

   ΣΗΜΕΙΩΣΗ
 Σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό ΚΕΝΤΡΟ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην είσοδο της Καρίτσας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου