Σάββατο, 11 Ιουλίου 2020

Ταξιδιωτικά voucher έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα


Κίνητρο για τη χρήση αυτού του νέου «εργαλείου» αποτελεί η ταυτόχρονη απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος για το έτος 2020 του εκάστοτε ποσού που διατίθεται υπό μορφή voucher

Μετά από εισήγηση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου, φέρνει προς διαβούλευση και προς ψήφιση διάταξη, με την οποία θεσμοθετούνται voucher ύψους έως 300 ευρώ ανά εργαζόμενο σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Άμεσα, για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2020, οι επιχειρηματίες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν στους υπαλλήλους τους εν είδει bonus κουπόνια για τον εσωτερικό τουρισμό. Πολύ σημαντικό κίνητρο για τη χρήση αυτού του νέου «εργαλείου» αποτελεί η ταυτόχρονη απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος για το έτος 2020 του εκάστοτε ποσού που διατίθεται υπό μορφή voucher.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού, «κατοχυρώνοντας θεσμικά τα voucher, το ελληνικό κράτος παρέχει ένα επιπλέον εργαλείο στις επιχειρήσεις, ανάλογο με την αποζημίωση για σίτιση ή για έξοδα κίνησης, ώστε να επιβραβεύουν τους εργαζόμενούς τους.

Γενικότερα, τα voucher αξίας έως 300 ευρώ, ενθαρρύνουν εμπράκτως τον εσωτερικό τουρισμό και ενισχύουν παράλληλα την ελληνική τουριστική βιομηχανία, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι μεγάλες απώλειες του κλάδου εξαιτίας του COVID-19. Η θέσπιση της συγκεκριμένης παροχής κρίθηκε αναγκαία για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, με οφέλη για το σύνολο των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούν απευθείας μια σημαντική επένδυση στον εσωτερικό τουρισμό».

Πάντως, η θεσμοθέτηση των διατακτικών εσωτερικού τουρισμού ισχύει αποκλειστικά για τη φετινή χρονιά και η υλοποίησή της επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών. Πρακτικά, δίνονται τα συγκεκριμένα κίνητρα φοροαπαλλαγής ώστε να παροτρυνθούν οι εργοδότες να δώσουν στους υπαλλήλους τους τα vouchers διακοπών, στη φιλοσοφία που ήδη κάποιες επιχειρήσεις παρέχουν κουπόνια για σούπερ μάρκετ, πρατήρια καυσίμων, κ.λπ.
Πάντως, το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό για τους εργοδότες, οι οποίοι θα αποφασίσουν οι ίδιοι αν και σε πόσους εργαζομένους θα τα δώσουν, ούτε υπάρχουν κάποια προκαθορισμένα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι υπάλληλοι για να πάρουν τις διατακτικές.
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου