Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020

ΠΙΕΡΙΑ - Υπάρχουν περισσότερα κρούσματα από όσα έχουν ανακοινωθεί; Γιατί δεν ανακοινώθηκαν;


Επτά όπως λένε οι αριθμοί του ΕΟΔΥ ή πολύ περισσότερα όπως δείχνει ο χάρτης του ΕΟΔΥ;
Ένας δημόσιος φορέας έχει την υπευθυνότητα και την πιστοποίηση για να κάνει σωστά τη δουλειά του και εξ αυτού να προκύπτει η σωστή ενημέρωση και η απαραίτητη  εμπιστοσύνη των πολιτών στην επίσημη ενημέρωση και τις ανακοινώσεις.

Αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλες τις υπηρεσίες , φορείς και αρχές του κράτους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τον  Εθνικό Οργανισμό Υγείας (ΕΟΔΥ) αυτήν την περίοδο της επέλασης του κορονοϊού covid-19. Η παραπληροφόρηση, οι ψεύτικες ειδήσεις (face news) έχουν ταχύτερη εξάπλωση από τον ιό και το βάρος της υπεύθυνης πληροφόρησης είναι αρμοδιότητα του ΕΟΔΥ. Έτσι «χτίζεται» η σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών.

Τι γίνεται όμως όταν αυτός ο δημόσιος φορέας υποπίπτει σε λάθη, δίνει λανθασμένα στοιχεία στη δημοσιότητα ή αν δεν ισχύει αυτό τότε δεν λέει την αλήθεια ή λέει την μισή που είναι χειρότερη από το ψέμα;

Κι όταν αυτή η λάθος πληροφόρηση αφορά την Πιερία εδώ έχουμε ένα ακόμη λυπηρό γεγονός. Έχουμε την αδιαφορία των τοπικών αρχών απέναντι σε  τέτοια λάθη.

Ας ξετυλίξουμε όμως την υπόθεση παρουσιάζοντας εικόνες και δεδομένα

Η Πιερία είναι μια από τις Περιφερειακές Ενότητες που ο αριθμός των βεβαιωμένων κρουσμάτων είναι μικρός, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και τον χάρτη που δημοσιεύει καθημερινά ο ΕΟΔΥ με τα κρούσματα ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Ο συγκεκριμένος χάρτης δημοσιεύεται στην  επίσημη ιστοσελίδα – πλατφόρμα ενημέρωσης  του ΕΟΔΥ και ανανεώνεται – υποτίθεται- υπεύθυνα και καθημερινά ανάλογα με τα βεβαιωμένα κρούσματα.  Έχει μια κλίμακα χρωμάτων ανάλογα με τα κρούσματα που βεβαιώνονται και ανάλογα χρωματίζεται η κάθε Περιφερειακή Ενότητα σ όλη τη χώρα.

Έτσι μέχρι και την Κυριακή 5 Ιουλίου ο χρωματισμός στην Πιερία ήταν στην 2η κατηγορία δηλαδή σε αριθμό κρουσμάτων από 5 έως 9. Αυτός ο χρωματισμός ήταν σταθερός από την αρχή σχεδόν αφού τα κρούσματα που ήταν βεβαιωμένα και επίσημα ανακοινωθέντα ήταν έξι (6).

Την Παρασκευή 3 Ιουλίου βεβαιώθηκε και ανακοινώθηκε ένα νέο κρούσμα και ο αριθμός τους έφτασε τα επτά (7) συνολικά. Την Δευτέρα όμως 6 Ιουλίου ο χάρτης σε ότι αφορά την Πιερία άλλαξε χρώμα. Έχει πλέον το χρώμα που αναλογεί στην 3η κατηγορία για κρούσματα από 10 έως 49. Αυτό όμως δεν έγινε διότι ανακοινώθηκαν κάποια νέα κρούσματα. Και μάλιστα τουλάχιστον τρία (3) ώστε από τα επτά (7) να φτάσουν τα δέκα (10) ή και περισσότερα. Ούτε τις επόμενες ημέρες μέχρι και σήμερα ανακοινώθηκε νέο κρούσμα στην Πιερία.

Εμείς, το εντοπίσαμε, ενημερώσαμε και περιμέναμε σε εύλογο χρόνο, είτε διόρθωση του χάρτη, είτε ανακοίνωση κάποιων κρουσμάτων που βεβαιώθηκαν και δεν ανακοινώθηκαν. Πέρασαν 10 και πλέον ημέρες, αλλά ο χάρτης παραμένει με το ίδιο χρώμα.

Το ερώτημα, λοιπόν, αυτονόητο: Πόσα κρούσματα έχουν βεβαιωθεί στην Πιερία; Υπάρχουν περισσότερα από όσα έχουν ανακοινωθεί; Πότε βεβαιώθηκαν; Γιατί δεν ανακοινώθηκαν;

Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, δημόσιες υπηρεσίες, φορείς και αρχές, παρακολουθούν τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ;

Έχουν την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος να αναζητήσουν την αλήθεια και να ζητήσουν να διορθωθούν άμεσα τυχόν παραλείψεις και λάθη;

Το ερώτημα από μας έγινε πλέον δημόσια. Αναμένουμε απάντηση. Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στην Πιερία ή στον ΕΟΔΥ να μας ενημερώσει;

Γράφει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουκουλιάτας
Πηγή: odialogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου