Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Μπ. Σκούφα: « Με το παρόν νομοσχέδιο της κυβέρνησης Ν.Δ. τα ιδιωτικά σχολεία μετατρέπονται σε κυψέλες εργοδοτικής αυθαιρεσίας»


Ομιλία της βουλεύτριας Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το νομοσχέδιο που αφορά τον «εκσυγχρονισμό» της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Ο  μοναδικός σκοπός αυτού του νομοσχεδίου, είναι να μετατραπούν τα ιδιωτικά σχολεία σε κυψέλες εργοδοτικής αυθαιρεσίας και μάλιστα σε βάρος της ποιότητας του  παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου,  είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της   στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τον «εκσυγχρονισμό» της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η κα Σκούφα άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τονομοσχέδιο το οποίο όπως επισήμανε επί της ουσίας πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών,  ενώ δίνει το δικαίωμα στους σχολάρχες να λειτουργούν ως επιχείρηση με ευέλικτες μορφές εργασίας, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Η νέα «επαγγελματική κατηγορία» ιδιωτικών εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου

Όσον αφορά τη «νέα εργασιακή κατηγορία» ιδιωτικών εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου, που αντεργατικά εισάγει το νομοσχέδιο, μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων: Αφενός, σε αυτούς που οικειοθελώς,  θέλουν τάχα να εργαστούν λιγότερες ώρεςμε μειωμένες «φυσικά» αποδοχές και άρα υποβάλλουν σχετική αίτηση, όχι όμως πλέον στον διευθυντή εκπαίδευσης, αλλά μόνο στον διευθυντή της σχολικής μονάδας.Δεν ισχύει δηλαδή πλέον η  αναγκαστική αυτοπρόσωπη παρουσία του ιδιωτικού εκπαιδευτικού στον διευθυντή εκπαίδευσης. Προφανώς επειδή ο δεύτερος, συνιστά εξωτερικό πρόσωπο προς τη σχολική μονάδα και άρα, μπορεί να κρίνει αντικειμενικά, αν όντως συντρέχουν οι προϋποθέσεις οικειοθελούς δήλωσης μειωμένου ωραρίου ή αν αυτή η δήλωση αποτελείπροϊόν  εργοδοτικής πίεσης,υπογράμμισε η κα Σκούφα.

Όσον αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς μειωμένου ωραρίου του άρθρου 9,παράγραφος β : «όσοι εκπαιδευτικοί δεν συμπληρώνουν το ωράριο του διοριστηρίου τους με βάση το υποχρεωτικό ή το διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα της σχολικής μονάδας στην οποία εργάζονται, απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους». Γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς δεν προβλέπεται η οικειοθελής τους «προσχώρηση» σε αυτήν την νέα μορφή εργασίας, δεν προβλέπει ο νόμος την έγγραφη δήλωση της προσωπικής τους βούλησης για μειωμένες ώρες εργασίας και μειωμένες αποδοχές.Δεν προβλέπεται επίσης, τροποποίηση του διοριστηρίου. «Θα έχουμε το ίδιο διοριστήριο και ο εκπαιδευτικός θα εργάζεται λιγότερες ώρες με λιγότερα λεφτά; ή θα δουλεύει πλήρες ωράριο με μειωμένες όμως αποδοχές; Ποιος θα τα ελέγχει όλα αυτά;», συμπλήρωσε η βουλεύτρια.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο χωρίς αιτιολόγηση δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη - σχολάρχη, να μπορεί να προσλαμβάνει περισσότερους εργαζόμενους της ίδιας ειδικότητας, μειωμένου όμως ωραρίου. «Θέλετε να νομιμοποιήσετε τη νεοφιλελεύθερη επιταγή για στρατιές εργαζομένων -ανέργων με μειωμένο ωράριο, μειωμένες αποδοχές, μειωμένα δικαιώματα. Τι μας λέτε δηλαδή; ότι ο σχολάρχης θα έχει δέκα πχ φιλολόγους, με 10 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, με μειωμένους μισθούς και με μειωμένα δικαιώματα. Δεν έχω βρει ούτε στην Αιτιολογική Έκθεση ούτε πουθενά αλλού μέσα στο νομοσχέδιο κάποια αναφορά για ποιο λόγο δίνεται αυτή η δυνατότητα», τόνισε η βουλεύτρια.

Εφαρμόζετε κατά γράμμα το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, το«δόγμα Βρούτση», ο οποίος εισήγαγε σαν την «απόλυτη καινοτομία» το πρόγραμμα «συν-εργασία», το οποίο επιδοτεί την αναστολή εργασίας ή τη μισή εργασία με μισό μισθό και μισή ζωή.

Αθρόες και αναιτιολόγητες απολύσεις !

Η κα Σκούφα αναφέρθηκε ακόμη  στο θέμα της αθρόας εισαγωγής αναιτιολόγητων απολύσεων, όσον αφορά στην ιδιωτική εκπαίδευση. Διότι, όπως είπε, δεν έφτανε το γεγονός ότι ο κ. Βρούτσης, εν μέσω θέρους, λίγο πριν κλείσει η Βουλή το περασμένο καλοκαίρι, στο «παρά πέντε» έφερε τρεις ντροπιαστικές, αντεργατικές, εργατικό-εγκληματικές Τροπολογίες, η μία εκ των οποίων καταργούσε το βάσιμο λόγο απόλυσης που είχε εισάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.Η κυβέρνηση καταργεί το «βάσιμο λόγο απόλυσης» και για τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία, εφόσον υπάγει το σύνολο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, σαν να μην είναι οι εκπαιδευτικοί και λειτουργοί, κάτω από τις ρυθμίσεις του Εργατικού Δικαίου και της εργατικής νομοθεσίας.

Κατάργηση από τη Ν.Δ  της επί 40 χρόνια υπάρχουσας Ανεξάρτητης Γνωμοδοτικής Επιτροπής

Τέλος η βουλεύτριαΠιερίας αναφέρθηκε και στην κατάργηση της ανεξάρτητης Επιτροπής, η οποία, επί 40 χρόνια και συγκεκριμένα βάσει του νόμου 682 του 1977,  γνωμοδοτούσε για το αν η καταγγελία της σύμβασης εργασίας ήταν καταχρηστική ή νόμιμη. «Ο λόγοςείναι προφανής.Πάντα σας ενοχλούσε η παρουσία σε αυτή την επιτροπή ενός εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών, της ΟΙΕΛΕ. Άρα, καταργείτε τώρα την Επιτροπή, για να ξεμπερδεύετε από τούδε και στο εξής, στερώντας κάθε εργατικό δικαίωμα από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού τομέα», κατέληξε η κα Σκούφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου