Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Φ.Μπαραλιάκος στο 8ο RGC: Βιωματική εμπειρία, συνέργειες και έρευνα Τα κλειδιά για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου


Με μία άκρωςενδιαφέρουσα εισήγηση συμμετείχε ο Βουλευτής Πιερίας Φ.Μπαραλιάκος στο 8ο Διεθνές Συνέδριο περιφερειακής ανάπτυξης «RegionalGrowthConference 2020», που διεξήχθη στην Πάτρα, στις εγκαταστάσεις της AchaiaClauss.

Το RegionalGrowthConference (RGC) διοργανώνεται από το 2013 και αποτελεί μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα σε ό,τι κάνουν τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες περιφέρειες. Το 8ο RGC πλαισίωσαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπουργοί και Υφυπουργοί, Περιφερειάρχες, Βουλευτές και πλήθος Πανεπιστημιακών, Επιχειρηματικών παραγόντων.

Ο Φώντας Μπαραλιάκος συμμετείχε στην Ενότητα «Βουλευτές σε Δράση». Σ’ αυτή την ενότητα και στο πλαίσιο στρογγυλής τραπέζης, κυβερνητικοί βουλευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συζήτησαν θέματα που απασχολούν τις περιφέρειές τους, τα οποία, όμως, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, εντοπίζονται και στις υπόλοιπες. Μέσα από την καταγραφή και την ανοιχτή συζήτηση των θεμάτων αυτών, επιδιώκεται η εξεύρεση πρακτικών λύσεων, εφαρμόσιμων στο σύνολο της χώρας.


Ο Βουλευτής Πιερίας κατά την τοποθέτησή του ευχαρίστησε την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου για την πρόσκληση που του απηύθυνε και απένειμε συγχαρητήρια στους διοργανωτές του Συνεδρίου χαρακτηρίζοντάς το τομή στο δημόσιο διάλογο και τα δημόσια τεκταινόμενα. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επαινέσει τόσοτηνΠεριφέρειαΔυτικήςΕλλάδαςόσοκαιτηνεφημερίδα«Πελοπόννησος»γιατηνπολύτιμηαρωγήτουςωςσυνδιοργανωτών  του Συνεδρίου. Υπογράμμισε, εξάλλου, πως η εφημερίδα«Πελοπόννησος»αποτελεί παράδειγμα περιφερειακού ενημερωτικού μέσου που δεν περιορίζεται μόνο στο ενημερωτικό της λειτούργημα αλλά στην ευρύτερη ανάδειξη και προκοπή του τόπου.

Ακολούθως, ο κ. Μπαραλιάκος  προχώρησε στην ανάλυση της βασικής του θεματικής. Κεντρικός της άξονας,ο σχεδιασμός με τον οποίοηΕλλάδαθαυπερβείτηνπαραδοσιακήπροσέγγισητου τουριστικού προϊόντοςμόνοκατάτηθερινήπερίοδοκαιθααξιοποιήσειπολλαπλασιαστικάόλατασυγκριτικάτηςπλεονεκτήματαώστεναμετατραπείσεπόλοτουριστικήςέλξης και τους δώδεκα μήνες του χρόνου! Και τις 365 μέρες του έτους!

Η προσαρμογή των τουριστικών παροχών απαιτείται πλέον να διαμορφωθεί στη βάση ενός κανόνα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής Πιερίας: «Ο ταξιδιώτης αποζητά την βιωματική εμπειρία και όχι την παθητική αποδοχή των εικόνων ενός τουριστικού προορισμού. Ως εκ τούτου για να πετύχουμε το στοίχημα του τουρισμού και τις 365 ημέρες του χρόνου χρειάζεται κάθε Νομός, κάθε Περιφερειακή  Ενότητα και κατ’ επέκταση κάθε Περιφέρεια, να λειτουργήσει ως κομμάτι ενός παζλ που θα δώσει το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τον Εθνικό στόχο, στον οποίο αναφέρεται συχνά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Πατρίδα μας»

Κατά πρώτο λόγο, επισήμανε ο κ.Μπαραλιάκος, «...ότι θα ήταν επωφελές να σχεδιασθεί και συνταχθεί σε κάθε τόπο ένα μηνιαίο καλεντάρι δραστηριοτήτων, ώστεναγνωρίζειοεπισκέπτηςτιςεναλλακτικέςδραστηριότητες που δύναται να γευτεί σε έναν προορισμό μέσω της ενεργητικής συμμετοχής του. Ένα άθροισμα συναρπαστικών εμπειριών θα αποτελέσουν το  ελκυστικό αφήγημα που θα μεταφέρει σε γνωστούς και φίλους για τον τόπο που περιόδευσε συνδυάζοντας αναψυχή αλλά και βίωση ξεχωριστών καταστάσεων. Αυτή η περίληψη των εντυπώσεων θα αποτελέσει το κίνητρο να επισκεφθούν τον προβαλλόμενο προορισμό και άλλοι επίδοξοι τουρίστες». Ο κ.Μπαραλιάκος, μάλιστα, δήλωσε ότι σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες έχει ήδη ξεκινήσει την καταγραφή δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στην Πιερία ώστε να συνδράμει με την σειρά του στην δημιουργία του τοπικού ημερολογίου δράσεων.

Πρόσθετα ο Βουλευτής Πιερίας τόνισε πως «...θα ήταν χρήσιμο νομοί με κοινά τουριστικά χαρακτηριστικά (π.χ θρησκευτικά , αρχαιολατρικά, πολιτισμικά) να προχωρήσουν σε συνέργειες και συνεργασίες συλλογικής ανάδειξης των συγκριτικών τους πλεονεκτημάτων και προσέλκυσης με κοινές ενέργειες προβολής και επικοινωνίας. Ιστορικοί - αρχαιολογικοί χώροι όπως το ΔΙΟΝ, η ΠΥΔΝΑ, η ΒΕΡΓΙΝΑ, η ΠΕΛΛΑ, η ΑΜΦΙΠΟΛΗ, οι ΦΙΛΙΠΠΟΙ θα συγκροτούσαν έναν πακέτοπροορισμώνέχονταςμάλιστακαιένα κοινόεκπτωτικόεισιτήριογιατουςεπισκέπτες, όπωςεπίσηςγιατουςλάτρειςτουθρησκευτικούτουρισμού, θα ήταν χρήσιμη ηανάδειξητηςδιαδρομήςτουΑποστόλου Παύλου από την Καβάλα, την Θεσσαλονίκη και την Βέροια, την Β.Πιερία μέχρι την Αθήνα και την Κόρινθο.

Τέλος, επισημάνθηκε εκ μέρους του κ. Μπαραλιάκου και η ανάγκη συνεργασίας με τους ειδικούς του τουρισμού. Διακεκριμένοι επιστήμονες με την εξειδίκευση τους πάνω στο τουρισμό, μπορούν να βοηθήσουν με την διενέργεια τοπικών ερευνών και την αξιοποίησητωντόσοχρήσιμωναποτελεσμάτωντους. Αυτά θα αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό, αφούθαγνωρίζουντιςεπιθυμίεςκαιτουςαπαιτήσειςτωντουριστώνπουμαςεπισκέπτονται, την επισήμανση των προβλημάτων που συναντούν κατά την διαμονή τους, την συνολική ικανοποίησή τους, στοιχεία για τον τόπο προέλευσης τους, τις συνήθειες τους κ.α. Έτσι όλοι μας θα μπορέσουμε να βελτιωθούμε ενισχύοντας τα δυνατά μας σημεία και βελτιώνοντας τα αδύνατα, κάνοντας πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν.

Το σύνθημα του Συνεδρίου ήταν thinkglobal-growlocal. «Είναι η στιγμή και η συγκυρία που βάζοντας το «εμείς» πιο πάνω από το εγώ μπορούμε να κάνουμε πράξη την περιφερειακή ανάπτυξη σε όλη τη χώρα.» κατέληξε ο κ. Μπαραλιάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου