Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΕΣ - Φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Κατερίνης (video – φωτογραφικό υλικό)


Καθοριστικό βήμα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη διαλογή τους στην πηγή και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας συνιστά για το Δήμο Κατερίνης, η εγκατάσταση και λειτουργία δύο  Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών  (ΑΜΚ) αφενός στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και αφετέρου στο χώρο του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

«Μέσα από την εφαρμογή καινοτόμων - σύγχρονων ορθολογικών μεθόδων διαχείρισης απορριμμάτων «κτίζουμε» μια πόλη αειφόρο και φιλική προς το περιβάλλον και τους πολίτες» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος, με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμια ημέρας περιβάλλοντος


Η χρήση κομποστοποιητών αφορά στη μείωση των αστικών αποβλήτων, πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Κατερίνης ως επικεφαλής εταίρος, στο πλαίσιο του έργου BIOWASTE: «Αξιοποίηση Συστημάτων Πληρώνω ότι Πετώ και Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές στη Διαχείριση Βιοαποβλήτων Τουριστικών Περιοχών».
Όπως αποτυπώνει και το video, οι αυτόνομοι μηχανικοί κομποστοποιητές υποδέχονται υπολείμματα τροφών, χόρτα (γκαζόν) καθώς και τρίμματα από κλαδιά (όχι ακέραια κλαδιά). Ουσιαστικά τα βιοαπόβλητα διαχωρίζονται και τοποθετούνται στους κομποστοποιητές, όπου με μία επεξεργασία μετά από σύντομο διάστημα δημιουργείται ένα κομπόστ, το οποίο αντί να καταλήγει στα σκουπίδια και στους ΧΥΤΑ, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. ως εδαφοβελτιωτικό υλικό, ως λίπασμα κ.α. με αποτέλεσμα να μειωθούν ουσιαστικά τα αστικά απόβλητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου