Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Υλοποιείται ο ιστορικός νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


Τον περασμένο Δεκέμβριο είχα την τιμή να εισηγηθώ στη Βουλή μία από τις πιο σημαντικές και εμβληματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, αυτή της διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

Με την υπ. αρ. 27336/2020 (ΦΕΚ 1702/Β/5-5-2020) Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και επιθυμούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 4648/2019, ο οποίος είχε ψηφιστεί πρόσφατα με την ευρύτατη πλειοψηφία των 288 ψήφων.


Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών λειτουργεί ήδη ειδική εφαρμογή στην οποία οι εκλογείς θα μπορούν να εγγραφούν ως χρήστες, να υποβάλουν την ειδική αίτηση εγγραφής στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους Ψηφοφόρων Εξωτερικού και να επισυνάψουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία μάλιστα θα μπορούν κατόπιν εξουσιοδότησης τους να αντληθούν και αυτεπάγγελτα από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου.

Το πρώτο βήμα συνεπώς έγινε για την υλοποίηση του ιστορικού αυτού νόμου που θα επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους. Είμαι βέβαιη ότι οι απανταχού Έλληνες θα ανταποκριθούν με ενθουσιασμό και ευρύτατη συμμετοχή στη δυνατότητα που τους δίνεται πλέον να έχουν άμεσα ενεργό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας.

Επισυνάπτεται το κείμενο της Υπουργικής Απόφασης με τις αναλυτικές λεπτομέρειες της διαδικασίας εγγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου