Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Πέτρος Κιάφας - Ευχαριστώ κ. Γερολιόλιο & κ. Φαρμάκη


Ευχαριστώ κ. Γερολιόλιο & κ. Φαρμάκη για την ανακοίνωση σας σχετικά με την άρδευση.
Η παράταξη μας πρώτη ζήτησε αναβολή του θέματος που αφορούσε τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή ταμιευτήρα με την αιτιολογία ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό ζήτημα για να ψηφιστεί την περίοδο της καραντίνας.
Εσείς ωστόσο το ψηφίσατε και αναγκάσατε τις άλλες παρατάξεις να αναδείξουν το θέμα με δελτία τύπου.  Ενεργώντας σκόπιμα, εκ του πονηρού ή αφελώς θα αποδειχθεί λίαν συντόμως.
Χρόνια σκεφτόμουν ότι έναν επίσημο απολογισμό για ότι έγινε στο τομέα της άρδευσης την περίοδο 2011-2014 δεν κάναμε αναλογιζόμενοι τότε πως ο κόσμος ξέρει. Εκ των υστέρων έγινε φανερό το αυτονόητο ότι ο κόσμος δεν μπορεί να γνωρίζει όσα συμβαίνουν σε όλα τα χωριά. Δεν μπορεί να ξέρει ότι η διοίκηση του κ. Παπαθανασίου της οποίας υπήρξα αντιδήμαρχος ενότητας Δίου 2,5χρόνια:
1. Αύξησε τα έσοδα της άρδευσης στα 350.000€ (πολλαπλάσια από το παρελθόν) ενώ μείωσε τα έξοδα στα 500.000€ εφαρμόζοντας ένα σύστημα (στρεμματικό) που δεν στηριζόταν στην αύξηση των τελών και το οποίο ψηφίστηκε  από το σύνολο της αντιπολίτευσης τότε.
2. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τη μελέτη ενός ταμιευτήρα στη Καρίτσα
3. Έθεσε σε λειτουργεία δύο καινούργιες γεωτρήσεις σε Κονταριώτισσα και Δίον
4. Ολοκλήρωσε και κατέθεσε το φάκελο για τον ταμιευτήρα που τώρα δημοπρατείται στη Βροντού και που είχε ξεκινήσει η τελευταία διοίκηση του Παπαχρήστου
5. Αντικατέστησε πολλά μέτρα δικτύου αρδευτικού και προχώρησε στην αγορά πολλών μηχανημάτων τύπου inverter
Δεν μπορεί όλα αυτά να τα γνωρίζει ο κόσμος, εσείς όμως οφείλατε να τα γνωρίζετε όπως επίσης και το γεγονός ότι ο δήμος το 2011 ήταν ο 9ος  πιο χρεωμένος δήμος της χώρας και παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες όχι μόνο δεν επιβαρύναμε την άρδευση αλλά τη φτάσαμε σε ένα επίπεδο που θα μπορούσε με ελάχιστες διαθρωτικές αλλαγές να γίνει «αυτάρκης».
Σας ευχαριστώ κ. Φαρμάκη που έστω και καθυστερημένα μου δώσατε την ευκαιρία να κάνω τον απολογισμό εκείνης της περιόδου.
Στην ανακοίνωση σας, ωστόσο, κ. Φαρμάκη κάνετε λόγο για λαμόγια  και λαϊκιστές. Ήρθε η ώρα να τους ονομάσετε διαφορετικά θα θεωρηθείτε είτε συκοφάντης  είτε  λαϊκιστής χειρίστου είδους που εκτοξεύει ανυπόστατες κατηγορίες για εντυπωσιασμό. Άλλωστε μήπως σας διαφεύγει ότι πολλοί από αυτούς εναντίον των οποίων  αφήνετε αιχμές είναι σήμερα μέλη της συνδιοικήση σας; Τότε ήταν καλοί σήμερα κακοί; Τότε ασκούσαν διοίκηση σήμερα δεν έχουν ευθύνη;
Υπάρχουν πολλά ερωτήματα  που έμειναν αναπάντητα κύριε δήμαρχε:
1. Τα στοιχεία από το ΟΣΔΕ αναφέρουν 14.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην ενότητα του Δίου. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα περιθώριο λάθους ± 1.000 στρέμματα τότε εσείς, η διοίκηση πως  υπολογίσατε τα στρέμματα στις 20.000€; 
2. Η κατασκευή ταμιευτήρα μέσω ΣΔΙΤ είναι πιο γρήγορη; Δεν θα χρειαστεί να εξασφαλιστούν άδειες από όλες τις υπηρεσίες; Θα παρακαμφθεί ευκολότερα η γραφειοκρατία;
3. Γιατί φέρατε ένα τόσο σημαντικό θέμα χωρίς πρώτα να μιλήσετε με τους γνώστες του θέματος (τοπικούς συνεταιρισμούς) αλλά τους καλέσατε εκ των υστέρων σε συζήτηση προσπαθώντας να συμμαζέψετε τα ασυμμάζευτα.
4. Υδροηλεκτρικό εργοστάσιο (καινούργιο πυροτέχνημα);
Κύριοι της συνδιοίκησης οι δημότες σας εξέλεξαν για να υπηρετήσετε το κοινό συμφέρον, να στοχεύετε στο δικό τους  όφελος και όχι να καταφεύγετε στις εύκολες λύσεις κάνοντας συνεταίρο στο δήμο τον ιδιώτη.
Κύριε δήμαρχε θα φέρετε στην άρδευσή ιδιώτη;
Συμφωνείτε με τον κ. Φαρμάκη που βιάστηκε να αποκαλέσει το όλο εγχείρημα μεγάλη επένδυση;
Τα στοιχεία από το ΟΣΔΕ επιβεβαιώνουν ότι τα έσοδα της άρδευσης κυμαίνονται στις 500.000  γεγονός που αποδεικνύει ότι η άρδευση με καλή διαχείριση μπορεί να σταματήσει να είναι ζημιογόνος τομέας.
Αντί να στοχεύετε εκεί καταφεύγετε στην ιδιωτικοποίηση ενώ το νερό είναι «αγαθό» για αυτό δεν έχει θέση στην άρδευση ο ιδιώτης.
Αποσύρατε την πρόταση ως απαράδεχτη για το κοινό καλό. 

Πέτρος Κιάφας 
Επικεφαλής Συνδυασμού Προοπτική για το Δήμο-Δημότη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου