Κυριακή 17 Μαΐου 2020

ΠΟΝΤΟΣ: ΠΑΡΕΛΘΟΝ - ΠΑΡΟΝ - ΜΕΛΛΟΝ ειδικό αφιέρωμα στην επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων!


ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΙΟΥ, 11:00 – 13:00, ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ 95,3FM
100+1 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Ειδικό Αφιέρωμα από την εκπομπή «Πόντος: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον»του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης με τη συμμετοχή Β. Αγτζίδη – Θ. Κυριακίδη - Αλ. Παρχαρίδη

Αφιερωμένη στην επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι η Κυριακάτικη εκπομπή «Πόντος: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον», του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης, που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι Άννα Χρυσικού και Παναγιώτα Αμπερίδου, υπό την αιγίδα του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά».

Η καθιερωμένη Ποντιακή εκπομπή επανέρχεται μετά τη λήξη των υγειονομικών περιορισμών λόγω του κορωνοϊού, με ένα ειδικό αφιέρωμα για τα 100+1 χρόνια από την Γενοκτονία του Πόντου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Αύριο, Κυριακή17 Μαΐου, στις 11:00 – 13:00 συντονιζόμαστε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, στους 95,3fm, αποτίοντας φόρο τιμής στους Έλληνες του Πόντου. Καθηγητές, αναλυτές, αιρετοί και τοπικοί φορείς θα μιλήσουν για το Ποντιακό δράμα ενώ ο καταξιωμένος καλλιτέχνης της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής Αλέξης Παρχαρίδης θα δώσει ιδιαίτερο τόνο στην εκπομπή με αγαπημένα τραγούδια του Πόντου.

Οι παρουσιάστριες της εκπομπής, Άννα Χρυσικού και Παναγιώτα Αμπερίδου, υπογραμμίζουν ότι «φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα γιορταστεί με τον τρόπο που γνωρίζουμε η επέτειος της Γενοκτονίας του Πόντου. Γι αυτό και εμείς ξεκινάμε την πρώτη, μετά την εποχή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας, εκπομπή μας με ένα ειδικό αφιέρωμα. Είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένες γιατί συμβάλλουμε μ’ αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της μνήμης των προγόνων μας αξιοποιώντας ένα ιστορικό μέσο μαζικής ενημέρωσης του Δήμου μας. Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δόθηκε να ακουστούμε μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης και να πραγματοποιήσουμε μια τέτοιου βεληνεκούς «συνάντηση» για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Το πρόγραμμα
Αναλυτικότερα, την εκπομπή ανοίγουν με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος,ο Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης Σάκης Γκούνας και ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» Χρήστος Ορφανίδης.
Για το δράμα του Πόντου θα μιλήσουν:
- Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτορας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ
- Θεοδόσης Κυριακίδης, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
- Αλέξης Παρχαρίδης, καταξιωμένος καλλιτέχνης της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής
- Άρης Κασιμίδης, Εκπαιδευτικός.

Κώστας Κουκοδήμος, Δήμαρχος Κατερίνης
«Ο εορτασμός της φετινής επετείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μας βρίσκει κάτω από την πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου δεν επιτρέπεται για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας να τη γιορτάσουμε με κεντρικές ανοιχτές εκδηλώσεις. Όμως, όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος. Μέσακαι από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης, φέτος, τιμούμε την επέτειο αυτή και συνεχίζουμε την παράδοση διατήρησης της μνήμης για τα 100+1 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές και ιδιαίτερα τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παναγία Σουμελά» γι αυτή την πρωτοβουλία αλλά και για την επιμέλεια της ιδιαίτερης θεματικής εκπομπής για τον Πόντο που αναμεταδίδεται κάθε Κυριακή από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου», σημείωσε ο κ. Κουκοδήμος.

Σάκης Γκούνας, Πρόεδρος Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης
«Είναι τιμή μας που στο πρόγραμμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης έχουμε εκπομπές πολιτιστικού περιεχομένου που επιμελούνται πολιτιστικοί σύλλογοι με μακρά παράδοση και ιδιαίτερη απήχηση όπως η «Παναγία Σουμελά». Βασικός ρόλος του Δημοτικού Ραδιοφώνου, από την ίδρυσή του, είναι η προβολή των τοπικών πολιτιστικών φορέων, η διάδοση των ηθών και εθίμων και η ποιοτική παρουσίαση της παραδοσιακής μουσικής. Θα ήθελα να συγχαρώ τις Άννα Χρυσικού και Παναγιώτα Αμπερίδου για την εκπομπή που επιμελούνται και τη συνολική τους παρουσία και συμβολή στη διατήρηση της μνήμης των ποντιακών ηθών και εθίμων καθώς και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Χρήστο Ορφανίδη γι αυτή την πρωτοβουλία. Η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου φέτος θα είναι διαφορετική όμως εμείς μέσα από τη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης, αναδεικνύουμε τη σημαντικότητά της», δήλωσε ο κ. Γκούνας.

Χρήστος Ορφανίδης, Πρόεδρος Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά»
«Θα θέλαμε αρχικά να ευχαριστήσουμε το Δήμο Κατερίνης και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης για το βήμα που μας έχει δώσει. Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε την ιστορία και να διατηρούμε την παράδοση κάτι το οποίο προσπαθούμε και μέσα από την εκπομπή στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης. 100+1 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι σημαντικό να τιμήσουμε τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως κάθε χρόνο, αλλά αυτή τη φορά με τον τρόπο μας. Ιστορικοί, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες καθώς και η Δημοτική Αρχή του τόπου μας θα συμμετέχουν στην εκπομπή "Πόντος Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον" για να μας μιλήσουν σχετικά με το σημαντικό θέμα για εμάς που είναι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Πιστεύουμε στα κορίτσια μας, Άννα Χρυσικού και Παναγιώτα Αμπερίδουκαι είμαστε περήφανοι που δύο νέα παιδιά με τη βοήθεια όλων μας έχουν προσπαθήσει να σας παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην εκπομπή της Κυριακής».

σ.σ.: Μπορείτε να ακούσετε την εκπομπή και ιντερνετικά στο livestreaming του Δημοτικού Ραδιοφώνου http://www.953fm.gr/
ή στο http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=1051


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου