Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Πιστεύω πως Α΄ και Β΄ ΕΠΣ Πιερίας πρέπει να έχουν 16 ομάδες - Η Γ΄ θα είναι βιώσιμη μόνο με νεαρούς ποδοσφαιριστές


Δυο λόγια γι αυτά τα οποία ακούω, συζητάω, αντιλαμβάνομαι και οφείλω να γνωστοποιήσω μέσα απο το παρακάτω κείμενο μου στους εκατοντάδες φίλους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της περιοχής μας που διαβάζουν καθημερινά το Pieriasport.

Τα πρωταθλήματα για φέτος τελείωσαν. Όχι έτσι όπως γινόταν κάθε χρόνο και ξέραμε αλλά τελείωσαν και έχουμε όλες τις ομάδες που ανεβαίνουν, πέφτουν ή παραμένουν στις κατηγορίες τους.

Θέλω να κάνω μια αναφορά με βάση το δικό μου σκεπτικό και αυτά που πιστεύω. Πράγματα που που εκφράζω καθημερινά στις συζητήσεις μου με ανθρώπους του ποδοσφαίρου στην περιοχή μας, χωρίς βέβαια να χαϊδεύει κανένας τα αυτάκια κανενός. Δε τα έχουμε άλλωστε ανάγκη αυτά μεταξύ μας γιατί και οι ...πέτρες ξέρουν ότι γεννηθήκαμε μέσα στο ποδόσφαιρο, ήμασταν εκεί και παραμένουμε ανεξάρτητα με τις εκάστοτε διοικήσεις στα ποδοσφαιρικά πράγματα της περιοχής μας.
Στηρίζουμε πάντα όμως τους ανθρώπους που βάζουν τον προσωπικό τους χρόνο και τα χρήματα τους για να απολαμβάνουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο και ελκυστικότερο ποδόσφαιρο μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Γι αυτό πρίν ξεκινήσετε να διαβάζετε την τοποθέτηση μου, θα πρέπει να ξέρετε ότι στηρίζω με κάθε τρόπο και με όλες μου τις δυνάμεις σαν Μπάμπης Πεΐδης την σημερινή διοίκηση της ΕΠΣ Πιερίας και το ίδιο θα κάνω και με την επόμενη, γιατί το ποδόσφαιρο πρέπει να παραμένει ενωμένο και ισχυρό στην περιοχή μας ώστε να μεγαλουργήσει.

Καταθέτω λοιπόν κάποιες σκέψεις μου, μετά την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων.

Το πρωτάθλημα που τελείωσε, ξεκίνησε με 14 ομάδες στην Α΄κατηγορία ΕΠΣ Πιερίας, 14 στην Β΄ κατηγορία ΕΠΣ Πιερίας και 12 ομάδες στην Γ΄κατηγορία της ΕΠΣ Πιερίας. Σύνολο 40 ομάδες.
Απο αυτές δεν τελείωσαν το πρωτάθλημα και αποχώρισαν συνολικά 3 ομάδες (μία απο κάθε κατηγορία).

Θέλω να επισημάνω όμως ότι:

Δεν υποβαθμίζεις την καλύτερη σου κατηγορία η οποία είναι καθρέπτης των πρωταθλημάτων σου την Α΄ΕΠΣ Πιερίας, για να φέρεις περισσότερες ομάδες στην Γ΄κατηγορία.
Καλό και έξυπνο το πλάνο σαν σχέδιο αλλά λίγο και πολύ "εύκολο" σαν εφαρμογή. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερη σκέψη στην οργάνωση που αφορά την διαδικασία τέλεσης των πρωταθλημάτων.
Και αυτό γιατί δεν μπορείς να ξεκινάς πρωτάθλημα με 14 ομάδες, να σου φεύγει η μια να μένεις στη διεξαγωγή των αγώνων με 13 και να γίνονται μόνο 6 παιχνίδια σε κάθε αγωνιστική. Αυτό συγχωρήστε με αλλά είναι υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση.

Και το κάνουν στην μεγάλη κατηγορία αυτήν που ονόμασαν Σούπερ Λίγκα στην χώρα μας για να μοιράσουν την ...πίτα. Λιγότερα κομμάτια, πιο ...μεγάλα κομμάτια λένε οι ...πονηροί κύριοι των ΠΑΕ και πολύ καλά κάνουν αφού μπορούν.

Εδώ όμως στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αυτό είναι τελείως μα τελείως άστοχο.

Δεν μπορείς να ξεκινάς ένα πρωτάθλημα στα μέσα Σεπτέμβρη και να τελειώνεις στην Ελλάδα τον Μάρτη και στην καλύτερη σου περίπτωση στα μέσα Απρίλη, όταν οι παίκτες θα επιστρέψουν ξανά στους αγωνιστικούς χώρους τον ... Αύγουστο... ΤΡΑΓΙΚΟ θα έλεγα το ελάχιστο σαν πρώην ποδοσφαιριστής, προπονητής και παράγοντας. Απο κανένα μετερίζι δε μου κάθεται καλά...

Υποβαθμίζεις με τον χειρότερο τρόπο το καλύτερο σου πρωτάθλημα.

Η Α΄κατηγορία ΠΡΕΠΕΙ να έχει 16 ομάδες και 30 αγώνες χωρίς εμβόλιμες αγωνιστικές. Χωρίς να τρέχεις τους ερασιτέχνες παίκτες μεσοβδόμαδα στα γήπεδα. Οι περισσότεροι εργάζονται.
Πρέπει να έχει ΠΛΕΙ ΟΦ και ΠΛΕΙ ΑΟΥΤ για να είναι ανταγωνιστικό σαν πρωτάθλημα και να αποφεύγουμε και τα ..."μαγειρέματα".
Να υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία αγωνιστική των αγώνων και να δίνεις το δικαίωμα σε κάθε ομάδα να έχει την 2η ευκαιρία.

Στην Β΄κατηγορία πρέπει να παίξουν οι 16 καλύτερες υπόλοιπες ομάδες της Πιερίας, που δεν έχουν την δυνατότητα αλλά και ίσως δεν θέλουν να αγωνιστούν στην Α΄κατηγορία. Και όσες το επιθυμούν, μέσα απο τον πρωταθλητισμό και την προσπάθεια τους, να ανεβαίνουν στην Ά κατηγορία της ΕΠΣ Πιερίας. Κι εδώ πλέι οφ και πλέι άουτ. Δώσε κίνητρα στις ομάδες να παλέψουν μέχρι το τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα που θα παίξουν. Αλλιώς κάτι δεν κάνεις σωστά...

Και στην Γ΄κατηγορία, πρέπει να παίζουν ομάδες με όριο ηλικίας τα 20-22 χρόνια ή και ακαδημίες Κ17 ομάδων που θα μπορούν να βάζουν ακόμη και 15χρονα παιδιά με προοπτική να παίξουν ποδόσφαιρο και να εμπλουτίσουν τόσο το ερασιτεχνικό, όσο και τις μεγαλύτερες κατηγορίες άν είναι ικανά και το αξίζουν.

Με μηδέν έξοδα σε αυτή την κατηγορία (πέρα των μετακινήσεων) και νεαρούς διαιτητές που πρέπει να μάθουν πρώτα να σφυρίζουν σωστά σε αγώνες που θα έχουν να κάνουν με συνομηλίκους τους, χωρίς να αμείβονται για τις διαιτητικές τους υπηρεσίες, και μετά να μπαίνουν στα γήπεδα πιό έτοιμοι και με περισσότερες εμπειρίες για να διευθύνουν ένα παιχνίδι Α΄ή Β΄κατηγορίας. Για το καλό τους και το καλό του ποδοσφαίρου της περιοχής μας.
Πρώτα όμως να μαθαίνουν σωστά τόσο αγωνιστικά, όσο και ψυχολογικά αυτό που θα βρούνε μπροστά τους γιατί τα περισσότερα απο αυτά τα παιδιά, έχουν στο μυαλό τους τα χρήματα του Σαββατοκύριακου παρά το ότι πρέπει να τελειώσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, χωρίς να μπεί κανείς φυλακή ή να μη θέλει να ξαναπάει στο γήπεδο με αυτά που είδαν τα μάτια του...

Το να παίζουν στην Γ΄κατηγορία 40άρηδες και 50άρηδες επειδή το χωριό τους δεν έχει νεαρούς παίκτες ή θέλουν να παίζουν μέχρι τα γεράματα ποδόσφαιρο, δεν αποτελεί υγεία για το άθλημα και το ίδιο το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Υπάρχουν και οι ομάδες βετεράνων ή αν είναι τόσο καλός και δε θέλει να σταματήσει ένας ποδοσφαιριστής, ας προσπαθήσει λίγο παραπάνω με τις προπονήσεις του και ας παίξει στην Α΄ή τη Β΄κατηγορία.
Ας αφήσουμε όμως την Γ΄στα νέα παιδιά. Να φτιάξουμε μια κατηγορία που θα προετοιμάζει τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τους διαιτητές γι αυτά που θα ακολουθήσουν και θα βρούν μπροστά τους. Να σταματήσουμε κάποια στιγμή να βλέπουμε το ΤΩΡΑ και να βάλουμε πλάτη, να στηρίξουμε όλοι μαζί το ΑΥΡΙΟ. Άν θέλουμε να υπάρχει αύριο και να μην είμαστε κι εμείς απλά κάποιοι που πέρασαν και δεν ακούμπησαν στο πιερικό ποδόσφαιρο.

Κλείνοντας αυτή την ενότητα θα ήθελα να πώ ότι το να παίρνεις αποφάσεις είναι εύκολο. Το να καταφέρνεις να αναβαθμίζεις με τις αποφάσεις που παίρνεις είναι το δύσκολο και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.
Και θα πώ ότι τις αποφάσεις πρέπει να τις παίρνουν οι σύλλογοι. Οι ΕΠΣ πρέπει απλά να βρίσκουν τους τρόπους να τις εκτελούν με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος για τις ομάδες και την βιωσιμότητα κάθε εγχειρήματος σε βάθος χρόνου.

Απλά είναι σκέψεις αυτές που κάνω, μετά απο περίπου 40 χρόνια μέσα στα γήπεδα (στα 12 έκανα το πρώτο μου δελτίο - καρνέ το έλεγαν τότε) και αφού έχω δεί και ζήσει πολλά στην μέχρι τώρα πορεία μου. Και εξυπακούεται ότι στηρίζω κάθε σωστή απόφαση και προσπάθεια της ΕΠΣ Πιερίας, όποιος και να είναι στη διοίκηση της.
Έχω ζήσει μέσα απο το ποδόσφαιρο και σε τοπικό και σε υψηλό επίπεδο τόσα πράγματα, τα οποία έχουν διαμορφώσει και τον χαρακτήρα μου και δε φοβάμαι να πώ την άποψη μου, γιατί πολύ απλά εγώ μπορώ, δικαιούμαι και πρέπει να έχω άποψη.

Φιλικά και με απόλυτο σεβασμό πρός όλους όσους εμπλέκονται στα σχόλια μου...

Μπάμπης Πεΐδης
Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής
Αθλητικός Συντάκτης


1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετική τοποθέτηση,η οποία πρέπει να συζητηθεί σοβαρά,παρόλο που του χρόνου λογικά πάμε για 16 ομάδες. Η διοίκηση της ΕΠΣ πρέπει να αισθάνεται τυχερή που λόγω των συνθηκών αναγκάζεται σε αναδιάρθρωση,καθώς η φετινή διαμόρφωση των κατηγοριών θα αποτελούσε μαύρο στίγμα στην κατά τ'αλλα επιτυχημένη πορεία της εώς τώρα.

    1)Όσοι ασχολούμαστε με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο,θέλουμε να παίζουμε παραπάνω από 7 μήνες τον χρόνο. Όπως σωστά γράφεις Μπάμπη,είναι πολύ άσχημο για όλους να υπάρχει τόσο μεγάλο διάστημα απραξίας.
    2)Αναγκαία τα play-out εδώ και χρόνια,περισσότερο ίσως και από τα play-off για λόγους ανταγωνιστικότητας και αξιοπιστίας. Αν εφαρμοστούν,πρέπει να συζητηθεί το φορμάτ,αλλά σίγουρα πρέπει να πέσει σοβαρά στο τραπέζι η πρόταση.
    3)Το επιχείρημα 14 ομάδες,άρα πιο αξιόπιστο πρωτάθλημα πήγε στα σκουπίδια από αρχές Φλεβάρη,όταν οι συνήθεις ύποπτοι διαμόρφωσαν αποτέλεσμα στην Α' κατηγορία.
    Επίσης,είναι εντελώς ΑΣΤΟΧΟ,από πρωτάθλημα 14 ομάδων να προβιβάζονται 4 ομάδες,όπως φυσικά και να υποβιβάζονται 3 (που φέτος θα ήταν 4 καθώς το Δίον είχε μόνο μαθηματικές ελπίδες) από το Α'. Δεν βοηθάει η συνεχής ανακατανομή στη δημιουργία ανταγωνιστικών ομάδων,καθώς αυτός ο τρόπος διεξαγωγής δημιουργεί τουλάχιστον 8-9 ομάδες-ασανσέρ σε βάθος διετίας.
    4)Δυστυχώς έτσι όπως διαμορφώνεται κάθε χρονιά το ποδόσφαιρο στη περιοχή μας,πρέπει να συμβιβαστούμε πως η Γ' κατηγορία είναι περιττή και σε καμία περίπτωση δε πρέπει να προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε σε βάρος της Α'. Η υποβάθμιση της πρώτης κατηγορίας την τελευταία πενταετία είναι εμφανής (με εξαίρεση ίσως το περσινό πρωτάθλημα),χωρίς να ευθύνεται αποκλειστικά η ΕΠΣ,ωστόσο πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να επανέλθει το επίπεδο των προηγούμενων ετών,όταν και η Πιερία ήταν σίγουρα ένα από τα δυνατότερα/ποιοτικότερα επαρχιακά πρωταθλήματα.
    Η ΕΠΣ πρέπει να συζητήσει και να ακούσει τις ομάδες,αλλά και απόψεις από ανθρώπους που καταλαβαίνουν από ποδόσφαιρο όπως εσύ.


    Και πάλι συγχαρητήρια για το άρθρο,ήταν αναγκαία η δημοσιοποίηση μίας τέτοιας πρότασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή