Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Πώς και γιατί η Ιταλία ανέδειξε δύο πρωταθλήτριες, στην ίδια σεζόν!



 Οι… αναδρομές σε μεγάλα, σήμερα, πρωταθλήματα που δεν ολοκληρώθηκαν ή διεκόπησαν, συνεχίζονται. Το… διπλό πρωτάθλημα του 1921-22 στην Ιταλία!
Εκείνη την περίοδο η κατάσταση, πολιτικά και κοινωνικά, ήταν περίεργη στην Ιταλία, τρία χρόνια μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ίδια, τεταμένη επικρατούσε και στο calcio όπου είχαν δημιουργηθεί δύο μέτωπα, ανάμεσα σε βόρειους και νότιους. Οι ισχυροί βόρειοι σύλλογοι πίεζαν για αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής αλλά οι υπόλοιπες αρνήθηκαν.

Η διοργανώτρια FIGC (Federazione Italiana Giuco Calcio) κάλεσε τον κοινής αποδοχής προπονητή Βιτόριο Πότσο για να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές και πρότεινε ένα πρωτάθλημα 24 ομάδων, με ως επί το πλείστον ομάδες του Βορρά παρούσες: ήταν το Σύμφωνο του Μιλάνου. Ωστόσο οι μικροί αντέδρασαν με τους παράγοντες της Νοβέζε «μπροστάρηδες», βρήκε συμμάχους και ανακοίνωσαν το Σύμφωνο της Νόβι. Η τελική ψηφοφορία έβγαλε χαμένους τους «24» που δε δέχθηκαν την… ετυμηγορία και, με επιχείρημα να βελτιώσουν το επίπεδο του ιταλικού ποδοσφαίρου, δημιούργησαν το δικό τους πρωτάθλημα, συνάμα με μια νέα ομοσπονδία: τη CCI (Confederazione Calcistica Italiana), την ώρα που FIGC προχώρησε στο δικό της, χωρίς τους Βόρειους και άλλους «αποστάτες» (ούτε στις προβλέψεις ποδοσφαίρου δεν παιζόταν αυτό…).

Το πρωτάθλημα της FIGC ονομάστηκε Prima Categoria και διεξήχθη με τον κλασικό, τότε, τρόπο τον ομίλων ανά περιφέρεια. Στον τελικό έφτασαν Νοβέζε και Σαμπιερνταρενέζε (η οποία το 1946 συγχωνεύτηκε με την Αντρεα Ντόρια δημιουργώντας, ευλόγως, τη Σαμπντόρια) και η πρωτιά κρίθηκε, μετά τα δύο 0-0 στις έδρες τους, σε τρίτο, στην ουδέτερη Κρεμόνα: 2-1 η Νοβέζε. Το πρωτάθλημα της CCI ονομάστηκε Prima Divisione και εντέλει έλαβαν δεκάδες ομάδες, ανάμεσά τους και νότιες! Στους τελικούς του Νότου έφτασαν η Φορτιτούντο Ρόμα (νυν… Ρόμα) και η Πουτεολάνα, με νικητές τους πρωτευουσιάνους, στου Βορρά Τζένοα και Προ Βερτσέλι, με τη δεύτερη να παίρνει την πρόκριση (0-0 και 2-1) για τον μεγάλο τελικό, όπου διέσυρε με 3-0 και 5-2 τη Φορτιτούντο και κατέκτησε το έβδομο scudetto της.
Κοντολογίς, το καλοκαίρι του 1922 βρήκε την Ιταλία με πρωταθλήτρια τη Νοβέζε στις 21 Μαΐου και την Προ Βερτσέλι στις 18 Ιουνίου! Το σχίσμα, ευτυχώς, κράτησε μόνο ένα χρόνο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου