Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Όταν με γκολ του αείμνηστου Βαγγέλη Καραφουλίδη, ο Μ. Αλέξανδρος Κατερίνης κέρδιζε τον ΠΑΟΚ 1-0 στο πάρκο!


Σαν σήμερα στις 21/2/1960, ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στην Κατερίνη για να αντιμετωπίσει τον τοπικό Μέγα Αλέξανδρο, στα πλαίσια της 16ης αγωνιστικής του πρώτου πρωταθλήματος της περιόδου 1959-1960...

Και αν σας ξενίζει το όνομα του αντιπάλου, ο Μέγας Αλέξανδρος Κατερίνης ήταν ο πρόγονος του Πιερικού... (διαβάστε περισσότερα στο τέλος του κειμένου)

Σαν σήμερα λοιπόν στις 21/2/1960 στην πρεμιέρα του 2ου γύρου του πρώτου πρωταθλήματος από καθιερώσεως της Εθνικής Κατηγορίας (1959-1960) ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε τον Μέγα Αλέξανδρο, στο παλιό γήπεδο της πόλης, εκεί που σήμερα βρίσκεται το πάρκο για όσους γνωρίζουν από Κατερίνη.

Ο Δικέφαλος πραγματοποίησε την χειρότερη εμφάνισή του εκείνη τη σεζόν, γνωρίζοντας την ήττα από έναν ψυχωμένο αντίπαλο.

Οι παίκτες μας -με εξαίρεση τους Πρόγιο και Χασιώτη- ήταν σκιές του εαυτού τους και έφυγαν από το γήπεδο με σκυμμένα κεφάλια.

Κανείς από όσους είδαν το παιχνίδι δεν πίστευε πως ο αντίπαλος του Μέγα Αλέξανδρου, ήταν η ομάδα που ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα και μάλιστα προπορευόταν στη βαθμολογία μέχρι πριν λίγες αγωνιστικές!!!

Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση το σημείωσε στο 9ο λεπτό της επανάληψης, ένας παλιός μας παίκτης, ο συγχωρεμένος πια Βαγγέλης Καραφουλίδης, που εκμεταλλεύτηκε ένα από τα πολλά λάθη της άμυνάς μας.

Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Ιταλός Φλορένσο Ανόσια, στη μία και μοναδική φορά που ορίστηκε να σφυρίξει παιχνίδι του ΠΑΟΚ στην καριέρα του...

Οι συνθέσεις:

Μέγας Αλέξανδρος: Δρανδάκης, Καρανταγλίδης, Μπίκας, Αναστασιάδης, Καρπούζας, Ταξίδης, Αμανατίδης, Ορφανίδης, Καραουλάνης, Καραφουλίδης, Κυζίρογλου

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κερμανίδης, Αστεριάδης, Χασιώτης, Ραπτόπουλος, Γιαννέλος, Λέανδρος, Σαλούστο, Κατηκαρίδης, Χαβανίδης, Νικολαΐδης

* Στην αρχική εικόνα, φάση από το παιχνίδι των δύο ομάδων στο παιχνίδι του πρώτου γύρου που έγινε στην Τούμπα και στο οποίο ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 3-2.

* Το πρωτάθλημα της περιόδου 1959–60 ήταν το πρώτο που διεξήχθη σε μορφή εθνικής κατηγορίας, ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών μηνών. Ξεκίνησε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου του 1959 με τη συμμετοχή 16 ομάδων, βάσει της κατάταξής τους την προηγούμενη περίοδο.

* Ο Δικέφαλος ολοκλήρωσε τη σεζόν στην 7η θέση, έχοντας 10 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, με 59 βαθμούς και τέρματα 32-32. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στις 31/7/1960 αγώνα μπαράζ με τον συμπολίτη στο Χαριλάου, το σκορ έμεινε στο 0-0 και η ομάδα μας τερμάτισε 7η, αφήνοντας τον παπαναστασιακό στην 8η θέση, λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων!

* Ο Γιουγκοσλάβος τεχνικός Ζάρκο Μιχαήλοβιτς, παρέμεινε στον ασπρόμαυρο πάγκο και την επόμενη σεζόν, χωρίς πάντως να πετύχει κάτι ιδιαίτερο!

* Το 1ο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής κατέκτησε ο βάζελος, που αναδείχθηκε έτσι πρωταθλητής Ελλάδας για 4η φορά στην ιστορία του. Ισοβαθμώντας στους 79 βαθμούς με την αεκ, επικράτησε 2-1 στο μεταξύ τους αγώνα κατάταξης ή μπαράζ, μία αναμέτρηση όπου δεν χρειαζόταν παρά το ισόπαλο αποτέλεσμα στο ουδέτερο στάδιο Καραϊσκάκη.
Σε μία τέτοια περίπτωση μετά και την ημίωρη παράταση, η προκήρυξη της διοργάνωσης έθετε ως κριτήριο την καλύτερη αναλογία τερμάτων, δηλαδή το πηλίκο του ενεργητικού δια το παθητικό κάθε ομάδας, συντελεστή στον οποίον πλεονεκτούσε ο Παναθηναϊκός (59÷20=2,950 έναντι 2,667 της αεκ).

* Μέσω μπαράζ και με το ίδιο σκορ κρίθηκε επίσης η τρίτη θέση για τον υποβιβασμό, με το νικητή Παναιγιάλειο να υπερτερεί πάλι του Παγκορινθιακού στην περίπτωση ισοπαλίας

* Λίγα λόγια για τον Μέγα Αλέξανδρο...
Ο Μέγας Αλέξανδρος ιδρύθηκε το 1927 και είχε χρώματα μπλε και κίτρινο. Συμμετείχε στο πρώτο πρωτάθλημα του 1959-60. Κατέλαβε την προτελευταία θέση (15η) και υποβιβάστηκε.
Σημείωσε 4 νίκες (ξεχωρίζουν οι νίκες με 1-0 επί του ΠΑΟΚ στην Κατερίνη και του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη), 9 ισοπαλίες (πιο σημαντικές αυτές με 0-0 με τον Παναθηναϊκό στην Κατερίνη και με την ΑΕΚ στην Αθήνα) και 17 ήττες. Τα τέρματά του ήταν 27-60.
Την επόμενη χρονιά (1960-61) ο Μέγας Αλέξανδρος συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής στον Κεντρικό Όμιλο, καταλαμβάνοντας την 3η θέση.
Το 1961 συγχωνεύτηκε με τον Όλυμπο Κατερίνης (που επίσης αγωνιζόταν στην Β' Εθνική) και δημιούργησαν τον Πιερικό.
Πηγή: aspromavresistories

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου