Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Κύριε Τσιόδρα σας ευχαριστούμε - Του Φώντα Μπαραλιάκου*


Η σκληρότητα του νέου κορονοϊού,που έχει αλώσει την υφήλιο και τη χώρα μας, δεν έγκειται στα υψηλά, σχεδόν εφιαλτικά ποσοστά μετάδοσης και θνητότητας του. Η βαρβαρότητά του είναι ακριβώς ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η απόλυτη αυτόβουληαπομόνωση, η εθελούσια καραντίνα.
Δηλαδή ο COVID-19 πλήττει την επικοινωνία, τη συνάθροιση, τον συναγελασμό, θέτει εν κινδύνω τη συνάντηση του ανθρώπου με τον άνθρωπο. Όμως υπάρχουμε χωρίς το βλέμμα του άλλου;
Οι Ιταλοί, μεσόγειοι γείτονες, δώσανε το παράδειγμα. Αντίσταση και ζωή από τα μπαλκόνια. Μία εβδομάδα πριν, την Κυριακή όλη η Ελλάδα στις εννέα το βράδυ βγήκεστα μπαλκόνια να χειροκροτήσει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Προχθέςστην Πιερίαδιοργανώθηκεμε επιτυχία ένα πάρτυ με τους Djs να παίζουν μουσική από τα μπαλκόνια τους και να διασκεδάζουν όλους εμάς που είμαστε σε εθελούσια καραντίναστα σπίτια μας.
Την Παρασκευή ο ιερέας της Αγίας Παρασκευής στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης έψαλλε «Τη Υπερμάχω»από το προαύλιο του Ναού, ενώ οι πιστοί παρακολούθησαναπό τα μπαλκόνιατους. Είμαστε λαός πολύτροπος, μπορούμε να σκαρφιστούμε τρόπους επικοινωνίας και συνάντησης. Θα αντέξουμε.
Κάθε ημέρα στις έξι το απόγευμα ακριβώς, όλοι συντονιζόμαστεμε την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξάπλωση του ιού. Ο επικεφαλήςαυτής της προσπάθειας κατάφερε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, να γίνει πιο ιικός(viral) και από τον ιό τον ίδιο.
«Χάρη σ' αυτόν, οι Έλληνες έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας», γράφειη γαλλική Figaroγια τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Οι επόμενες ημέρες είναι δύσκολες. Τους επόμενους μήνες θα κλιμακωθείη δυσκολία, διότι θα κλιμακωθεί ο κίνδυνος. Θα αντέξουμε.
Όλοι μαζίμπορούμε.
Το χρωστάμεσε  όλους εκείνους που έκαναν τον Τσιόδρα να κλάψει: τις μανάδεςκαι τους πατεράδεςμας. «Τηντελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Ας γίνει ο αγώνας αυτός, ο αγώνας όλων μας».
*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι οικονομολόγος και Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου