Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σωστά την πανδημία - Τα νούμερά που αποδεικνύουν την σωστή στρατηγική Τσιόδρα - ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ


Τα στατιστικά του κορονοϊού μετά τα τελευταία κρούσματα στην Ελλάδα
Επιχειρούμε μια αξιολόγηση με τη βοήθεια εικόνων, του βαθμού με τον οποία έχουν πληγεί οι χώρες από τον κορονοϊό καθώς και της αντίδρασής τους, μέσα από συγκριτικά στοιχεία, ως προς τα κρούσματα, τις απώλειες και τους ρυθμούς με τους οποίους αυξάνονται.

1. Ανά μονάδα πληθυσμού
Καθημερινά δημοσιεύονται σε real time τα κρούσματα και οι απώλειες της κάθε χώρας. Ωστόσο όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν με τον πληθυσμό της κάθε χώρας. Έτσι, η πιο ασφαλής μέτρηση είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και των απωλειών ανά μονάδα κατοίκων. Εμείς χρησιμοποιούμε τις 100 χιλ.. Βλέπουμε λοιπόν στο παρακάτω γράφημα ότι, εκτός από την Κίνα, οι χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ιταλία, η Ελβετία και η Ισπανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μακριά, με μικρό αριθμό κρουσμάτων, σε σχέση με το μέγεθός της. Η Ιταλία, κυρίως και η Ισπανία, με το Ιραν να ακολουθεί, έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Η Ελλάδα στην κατηγορία αυτή είναι σε μια θέση παρόμοια με τις περισσότερες χώρες, μετά από τις κατ’ εξοχήν πληγείσες.



2. Απώλειες σε σχέση με τα κρούσματα
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον αριθμό των απωλειών των χωρών ανάλογα με τα κρούσματά τους όπου σημειώνονται μεγάλες διαφορές. Ιδιαίτερα ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία καθώς, ενώ είναι χώρες ιδίου οικονομικού επιπέδου, μεγέθους και γειτονικές, παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές ως προς τα κρούσματα και τις απώλειες, σε σχέση με τα κρούσματά τους. Ενώ η Γερμανία έχει 65% περισσότερα κρούσματα, η Γαλλία έχει 6πλάσιες απώλειες.
Από αυτή την εκτίμηση βγαίνουν σε κάποιο βαθμό συμπεράσματα για το πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα υγείας μιας χώρας. Ωστόσο, τα δεδομένα ανάμεσα στις χώρες με πολλά και με λιγότερα κρούσματα είναι διαφορετικά, με τις δεύτερες να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις  καθώς το σύστημα υγείας των πρώτων έχει πιεστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.


3. Η έξαρση των τελευταίων ημερών ανά χώρα
Πολύ κρίσιμος δείκτης είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Καθώς η μέτρηση της τελευταίας μέρας δεν δίνει απόλυτα ασφαλές συμπέρασμα επιλέξαμε την αύξηση στις δύο τελευταίες μέρες και μόνο όσον αφορά στις δυτικές χώρες, επειδή τα στοιχεία πολλών άλλων χωρών δεν είναι απόλυτα αξιόπιστα.
Βλέπουμε ότι στις δύο τελευταίες μέρες οι χώρες που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη έξαρση είναι οι ΗΠΑ και Ολλανδία, με την Ελλάδα να βρίσκεται πολύ πίσω. Δεν είναι πρώτη η Ιταλία, γεγονός που οφείλεται στατιστικά στον ήδη πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων της, τα οποία αλίμονο αν αυξανόταν και με τον μεγαλύτερο ρυθμό.


Ως προς την αύξηση των απωλειών των χωρών στις δύο τελευταίες μέρες, βλέπουμε να προηγούνται η Ολλανδία και να ακολουθούν οι ΗΠΑ με την Γερμανία και την Ισπανία. Με τη σημείωση ότι η Γερμανία παρουσιάζει τον μικρότερο αριθμό απωλειών από τις άλλες χώρες γι’ αυτό και η στατιστική αύξηση στις πρόσφατες απώλειες της παρουσιάζει μεγάλο ποσοστό. Για τον ίδιο, όπως παραπάνω λόγο η Ιταλία βρίσκεται πιο χαμηλά.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτές τις χώρες καθ’ όσον οι απώλειές της είναι μικρές και μια μικρή αύξηση αποτυπώνεται με μεγάλο ποσοστό οδηγώντας σε άστοχα συμπεράσματα.
Πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου