Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η καραντίνα δεν θα λυγίσει το Κοινωνικό Φαρμακείο Κατερίνης!


Δεν μπορεί να τους σταματήσει κανείς! Ότι κι αν συμβεί,  αυτοί οι άνθρωποι θα βρουν τον τρόπο να οργανωθούν, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους -οι οποίες φαίνεται να είναι αστείρευτες- και να προσφέρουν βοήθεια στην κοινότητα.

Ο λόγος για την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας,  η οποία σπάνια αθετεί τον λόγο της και δεν κάνει πράξη όλα όσα υπόσχεται και ανακοινώνει. Από χθες λοιπόν ξεκίνησε τη νέα της πρωτοβουλία “Είμαι κι εγώ εδώ” και ήδη μετρά τα πρώτα αποτελέσματα! Και για να μείνουμε στο κλίμα των ημερών χρησιμοποιώντας το λεξιλόγιο του κορονοϊού, θα έλεγε κανείς πως οι Κατερινιώτες αντιστέκονται στον ιό αναπτύσσοντας το δικό τους ...antivirus!

Σήμερα Σάββατο 28 Μαρτίου 2020,  από τις 10 έως τη μία το μεσημέρι μία ομάδα οκτώ ατόμων συσκεύασε περίπου 250 κιλά τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου και τα  παρέδωσε σε 12 ανήμπορες οικογένειες του δήμου Κατερίνης που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει και το επόμενο χρονικό διάστημα στηρίζοντας τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής με στόχο τη ενίσχυση ευπαθών και ηλικιωμένων συμπολιτών μας.

Μία άλλη ομάδα περίπου 10 ατόμων, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά,  συναντήθηκαν σήμερα στις 16:00 στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης  για να ετοιμάσουν φάρμακα τα οποία προορίζονται επίσης για πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να τα προμηθευτούν.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας είναι χρόνια μπροστά και οι άνθρωποι της το αποδεικνύουν με την διορατικότητά τους, την άριστη οργάνωση  και τον υποδειγματικό προγραμματισμό  των πρωτοβουλιών τους.

Ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης φαρμάκων

Η δραστήρια και πολυσχιδής ομάδα των εθελοντών της Πιερίας οργάνωσε το 2012 ένα από τα πρώτα Κοινωνικά Φαρμακεία της χώρας το οποίο μάλιστα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που διαθέτει ηλεκτρονική μηχανή αναζήτησης φαρμάκων.  Ειδικά τις ημέρες του αποκλεισμού μας λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, το εργαλείο αυτό αποδεικνύεται σωτήριο για εκατοντάδες συμπολίτες μας οι οποίοι από το σπίτι τους μπορούν να ελέγξουν αν το Κοινωνικό Φαρμακείο διαθέτει το φάρμακο που χρειάζονται.

Δείτε τους να δουλεύουν, σήμερα Σάββατο απόγευμα, στο βιντεάκι των 90 δευτερολέπτων που ακολουθεί και ελέγξτε, ιδίοις όμμασι, αν στα ράφια του φαρμακείου τους υπάρχει το φάρμακο που ψάχνετε. Κι αν εσείς -ειλικρινά, σας το ευχόμαστε ολόψυχα- δεν χρειάζεστε κάποια φάρμακα, τότε βοηθείστε τον γείτονά σας που δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Κάντε κλικ εδώ για να μεταβείτε στη μηχανή αναζήτησης φαρμάκων.

 Ξεφυλλίστε το άλμπουμ φωτογραφιών της δράσης «Είμαι κι εγώ εδώ»

Η διαλογή, ο έλεγχος και η καταχώρηση των φαρμάκων γίνεται από εθελοντές ενώ την λειτουργία της δομής έχουν αναλάβει 25 επαγγελματίες φαρμακοποιοί από την Κατερίνη. Τα φάρμακα διατίθενται δωρεάν σε ανήμπορες οικογένειες των οποίων η κοινωνική και οικονομική κατάσταση ελέγχεται από κοινωνικούς λειτουργούς όπως π.χ. του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” του Δήμου Κατερίνης ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό των εθελοντών και ενισχύει με κάθε τρόπο τις προσπάθειές τους.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο Κατερίνης έχει προμηθεύσει στο παρελθόν -αλλά και μέχρι πρόσφατα- το Κρατικό Νοσοκομείο Κατερίνης με ιατρικό υλικό αξίας πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (ναι, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ),  ενώ από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση του κορωνιού η ομάδα εθελοντών της Πιερίας προμηθεύει κάθε δεύτερη μέρα το ΕΚΑΒ Πιερίας και ένα από τα δύο ΤΟΜΥ της πόλης με 100 χειρουργικές μάσκες, 200 ζευγάρια γάντια, 100 ιατρικές ποδιές και 3 λίτρα αντισηπτικό.

Και όλα αυτά  από τα αποθέματα ενός απλού Κοινωνικού Φαρμακείου το οποίο  δεν διαχειρίζεται χρήματα αλλά λειτουργεί με βάση την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας όπως και την προνοητικότητα απλών πολιτών οι οποίοι έχουν κάνει πράξη το ρητό “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου