Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Τα κοιμητήρια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης


Καλούμε τη νέα διοίκηση του Δήμου Κατερίνης να θέσει τα κοιμητήρια σε πρώτη προτεραιότητα και να τα αντιμετωπίσει ως σύμβολο και εξέχον χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας της πόλης.

Όλοι μας έχουμε μνήμες από τον θάνατο προσφιλών μας προσώπων, ανθρώπων με τους οποίους κάποτε μοιραστήκαμε τη ζωή μας. Και όταν νιώθουμε την ανάγκη για μια συνάντηση μαζί τους, συχνά, την επιδιώκουμε στον τόπο της τελευταίας και παντοτινής κατοικίας τους, στον δικό τους χώρο, στο κοιμητήριο.

Τα κοιμητήρια είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης. Αποτελούν σημαίνουσα υποθήκη της μνήμης, χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό και την εν γένει στάση της κοινωνίας απέναντι στον θάνατο. Η ύπαρξη δε του κοιμητηρίου πολύ κοντά στον αστικό ιστό, σε γειτνίαση  με την πόλη των ζωντανών, καταδεικνύει τη πολιτισμική τους αξία.
Περιδιαβαίνοντας κανείς σε ένα κοιμητήριο θα παρατηρήσει πως εκεί, μέσα από τα σχήματα των τάφων, τη διακόσμησή τους, τα αφιερώματα και τα επιτύμβια επιγράμματα, ξετυλίγονται οι σκέψεις, τα ήθη, τα έθιμα, ακόμα και τα γεγονότα που σημάδεψαν την τοπική κοινωνία.

Η σημερινή εικόνα των νέων κοιμητηρίων της πόλης μας αποδεικνύει πως η Δημοτική μας Αρχή, δυστυχώς διαχρονικά, έχει εγκαταλείψει στην τύχη του έναν ακόμη δημόσιο χώρο, αδιαφορώντας παντελώς για την αισθητική και την λειτουργικότητά του, αφού  περιορίζει τον ρόλο της μόνο στην είσπραξη τελών για έναν «αποθηκευτικό» χώρο. Από μόνες τους οι εικόνες της εισόδου και του εγκαταλελειμμένου κτιρίου μαρτυρούν πως η διοικούσα αρχή, εδώ και χρόνια τώρα, απαξιώνει τους νεκρούς της πόλης της και αδιαφορεί για το δικαίωμα των πολιτών να πενθούν τους νεκρούς τους μέσα σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον.
Δυστυχώς, κάποιοι διοικητικοί παράγοντες και πολιτικοί προϊστάμενοι, δεν αντιλήφθηκαν ποτέ πως τα κοιμητήρια της πόλης μας, η τελευταία κατοικία των νεκρών συνδημοτών μας, αποτελούν μέτρο ανάγνωσης της ωριμότητας, της σοφίας και της ποιότητας της κοινωνίας που ανέλαβαν να διοικήσουν.

Πριν από 10 χρόνια, με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας δενδροφυτεύτηκε η δυτική πλευρά των νέων κοιμητηρίων της πόλης μας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας καταπράσινος φράχτης και να ομορφύνει ο χώρος. Δυστυχώς, η Δημοτική μας Αρχή δεν κατάφερε να αριστεύσει ούτε κι εδώ.
Καλούμε τη νέα διοίκηση του Δήμου Κατερίνης να θέσει τα κοιμητήρια σε πρώτη προτεραιότητα και να τα αντιμετωπίσει ως σύμβολο και εξέχον χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας της πόλης.
Ας μην ξεχνάμε πως εδώ είμαστε προσωρινοί και περαστικοί στον τόπο και στον χρόνο…
Ηλίας Τσολακίδης
Οι εικόνες αυτές, σημερινές και παλαιότερες, δεν τιμούν την πόλη μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου