Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Xavi Hernandez - "Το πρώτο πράγμα που έμαθα στη Βαρκελώνη είναι να παίζω με σηκωμένο το κεφάλι"


Ο ρυθμός του παιχνιδιού στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά. Αν πάρουμε παράδειγμα την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, βλέπουμε χαρακτηριστικά ότι ο μέσος χρόνος επαφής κάθε παίκτη της με την μπάλα ενώ το 2005 ήταν 2,8 δευτ., έχει πέσει τώρα στα 0,9 δευτ.
Αυτό σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει πλέον να αναγνωρίζουν την αγωνιστική κατάσταση πριν την πρώτη επαφή με την μπάλα και να έχουν στο μυαλό τους πιθανές επιλογές συνέχισης παιχνιδιού. Αυτός που είχε τελειοποιήσει αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού ήταν ο Xavi Hernández. Με ύψος 1,70 μέτρων, ο πρώην μέσος της FC Barcelona ήταν πάντα ένας από τους κοντύτερους στην ομάδα.

 Ωστόσο, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, ανέκαθεν ανέκαμψε την έλλειψη φυσικών προσόντων, κυρίως προβλέποντας την εξέλιξη της αγωνιστικής κατάστασης πολύ πριν από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο γήπεδο. "Το πρώτο πράγμα που έμαθα στη Βαρκελώνη είναι να παίζω με σηκωμένο το κεφάλι. Αν κοιτάξεις γύρω σου αφού υποδεχθείς την μπάλα, ξέρεις τι συμβαίνει; - Όχι! Αλλά εάν έχεις το κεφάλι σου ψηλά, πριν ο συμπαίκτης σου μεταβιβάσει την μπάλα, αναγνωρίζεις αμέσως όλο τον ελεύθερο χώρο. Ξέρεις πού είναι ο πλησιέστερος αμυντικός και ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές σου για να συνεχίσεις με επιτυχία στην επόμενη ενέργεια. Έχω λάβει πολλές χρήσιμες συμβουλές στην καριέρα μου, αλλά αυτή εξακολουθεί να είναι η πιο χρήσιμη. "


Η περιφερειακή όραση και ο προ-προσανατολισμός, αποτελούν δύο βοηθήματα που βελτιώνουν την λήψη απόφασης και την ταχύτητα ενέργειας. 
Αν και κάθε ποδοσφαιριστής, ανάλογα με τη θέση, έχει κατά μέσο όρο μόνο 40 δευτερόλεπτα έως 4 λεπτά την μπάλα στο πόδια του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τις κινήσεις και τις αλλαγές θέσεων των συμπατριωτών του, των αντιπάλων και της μπάλας. Μόνο τότε θα είναι σε θέση να προβλέψει με τον καλύτερο τρόπο την επόμενη ενέργεια.

Οπτική αντίληψη - «περιφερειακή όραση»
 Τα ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, θέτουν ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις στο οπτικό σύστημα. Κάθε αγωνιστική κατάσταση συνδέεται άμεσα με την οπτική αντίληψη, η οποία αποτελεί κατά συνέπεια κύριο παράγοντα που καθορίζει την απόδοση. Αποτελεί τη βάση του προσανατολισμού των επιλογών και της απόφασης! Η «περιφερειακή όραση» αποκτά τεράστια σημασία λόγω του μεγάλου μεγέθους του γηπέδου σε πλάτος και βάθος, και του μεγάλου αριθμού των παικτών.


Επέκταση του οπτικού πεδίου 
Η αντιληπτή περιοχή με σταθερά μάτια, υπόκειται σε μεγάλες ατομικές διαφορές. Με τα κατάλληλα ερεθίσματα εκπαίδευσης, το οπτικό πεδίο μπορεί να διευρυνθεί έτσι ώστε τα μεμονωμένα αντικείμενα να μπορούν να γίνουν αντιληπτά σε μια ευρύτερη περιοχή, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη πρόσληψη πληροφοριών. Οι περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες, οδηγούν τους παίκτες σε καλύτερες αποφάσεις.

«Περιφερειακή όραση» και «προ-προσανατολισμός»: Hard- & Software. 
Η περιφερειακή όραση είναι το Hardware για την εκπαίδευση της ταχύτητας ενέργειας και της λήψης απόφασης. Η εκπαίδευση της οπτικής ευρύτητας με συγκεκριμένες ασκήσεις, χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα κυρίως στην προπόνηση των τερματοφυλάκων και στο Life-Kinetic. Η προπόνηση αυτή βελτιώνει επίσης τον συντονισμό των ματιών-ποδιών και την αντίληψη του χωροταξικού βάθους.

Ο προ-προσανατολισμός 
Ο Xavi Hernández, ένας πρώην παίκτης FC Barcelona, διαφέρει από πολλούς άλλους, διότι ήδη γνωρίζει τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια πριν πάρει την μπάλα στα πόδια του. Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται βασίζεται στον προ-προσανατολισμό. Η «περιφερειακή όραση» είναι η βάση - το Hardware - για τον προσανατολισμό. Στο επόμενο βήμα, θα επικεντρωθούμε στον προ-προσανατολισμό – το Software , να το πω έτσι.

Εάν παρατηρήσετε το Xavi κατά τη διάρκεια που ξεμαρκάρεται ή προσφέρεται , μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα ότι κοιτάζει ξανά και ξανά το γήπεδο, και προσπαθεί να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Η «ματιά πάνω από τον ώμο» του επιτρέπει να αναγνωρίζει τους ελεύθερους χώρους στους οποίους μπορεί να κινηθεί για να δεχθεί την μπάλα. Προσπαθεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου για να έχει χρόνο να υποδεχθεί την μπάλα πριν ο αντίπαλος τον πιέσει. Επιπλέον, παρατηρεί τους συμπαίκτες του και τους αντιπάλους του, ώστε ανάλογα με την κατάσταση του παιχνιδιού να μπορεί να πάρει πολύ γρήγορα τις σωστές τεχνικοτακτικές αποφάσεις Αυτή η ικανότητα τον βοήθησε να γίνει ένας από τους καλύτερους μέσους στον κόσμο παρά τα μειωμένα σωματικά του προσόντα.

"Όταν υποδέχομαι την μπάλα, έχω ήδη κοιτάξει γύρω και ξέρω αν έχω το περιθώριο να γυρίσω ή αν έχω έναν αντίπαλο στην πλάτη μου. 
Όταν βρίσκομαι υπό πίεση, προσπαθώ κατά την υποδοχή, με μία ή δύο επαφές να μεταφέρω τη μπάλα μακριά από τον αντίπαλο. Βασικά, προσπαθώ να δημιουργήσω χώρο για τον εαυτό μου, ώστε να μην χάσω την μπάλα και να τοποθετήσω το σώμα μου σε τέτοια θέση που να μπορώ να αναπτύξω το παιχνίδι μας. 
Ακούγεται εύκολο, αλλά η κατάκτηση αυτών των δεξιοτήτων είναι πολύ δύσκολη. Έτσι επιβιώνω στο παιχνίδι παρόλο που δεν είμαι σωματικά ισχυρός ή ψηλός. Πρέπει να σκέφτεσαι πάνω στην αγωνιστική κατάσταση ...! "

 Info: bfb.de – Vororientierung 
Μετάφραση και επιμέλεια : Βασίλης Σιδηρόπουλος, 
• καθηγητής φυσικής αγωγής, 
• ειδικότητα στο ποδόσφαιρο, 
• uefa c, • αναλυτής & σκάουτερ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου