Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Απο την Μαρτίου (όχι την οδό) και τον Πιερικό, στον Λεβαδειακό και την ΑΕΚ ο Κατερινιώτης υπερήρωας τερματοφύλακας της ένωσης!


Ήρθε από τον πάγκο και σε ένα κομβικό σημείο για την ΑΕΚ κράτησε τη νίκη. Ο Παναγιώτης Τσιντώτας έχει πτυχίο ως τερματοφύλακας και master στην υπομονή.
Κι εσένα, ποια είναι η υπερδύναμή σου;

Αληθινή ιστορία... Νεαροί, καλοντυμένοι άντρες περιμένουν σε κεντρικό παραλιακό πεζόδρομο με έναν μεγάλο ελκυστικό πίνακα να γράψεις ποια είναι η δική του δύναμη, που σε ένα φανταστικό σενάριο της Marvel μπορεί να σε έκανε υπερήρωα. Κι εκεί που νιώθεις ότι το λιγότερο που σου συμβαίνει είναι να αποτελείς κομμάτι σε έρευνα του National Geographic και το περισσότερο που σκέφτεσαι είναι ο λόγος σου στα βραβεία Όσκαρ, συνειδητοποιείς την αλήθεια. Είναι απλώς Μάρτυρες του Ιεχωβά (σ.σ. οπότε μπαίνεις λίγο στον πειρασμό να προσδιορίσεις ως υπερδύναμή σου τη... μετάγγιση) και χάνεται όλο το μυστήριο και η χαρά της συμμετοχής σε κάτι που έμοιαζε μια ευχάριστη νότα στον περίπατό σου.

Οι λέξεις στον πίνακα, όλες γραμμένες με μαρκαδόρους, διαφορετικό χρώμα για τον κάθε περαστικό: Φαντασία, δημιουργία, όνειρα, αντοχή, πίστη, υπομονή. Υπομονή. Υπομονή. Ο Παναγιώτης Τσιντώτας σίγουρα πέρασε από εκείνον τον πεζόδρομο και έγραψε για τη δική του υπερδύναμη. Εκείνη που τον έχει κρατήσει σε όλη του την καριέρα και εκείνη που ενδεχομένως μια μέρα να του δώσει γάντια βασικού στην ΑΕΚ.

Να σου καεί το… DVD!
Είναι εκείνες οι λεπτομέρειες που καθορίζουν πολλές φορές τη ζωή μας. Ο Παναγιώτης Τσιντώτας δε λάτρευε το ποδόσφαιρο. Βασικά, ούτε καν τον απασχολούσε ιδιαίτερα. Εντάξει, ήταν αγοράκι και ήταν σε μια επαρχιακή πόλη, οπότε τι πιο φυσιολογικό από το να  πάει να παίξει λίγο μπάλα, αλλά σύντομα τη βαρέθηκε. 14 ετών είπε να το δοκιμάσει, έπαιξε δεξί και αμυντικό χαφ στην ΑΕ Ποντίων Κατερίνης και τον Ατρόμητο, αλλά σύντομα – μέσα σε ένα χρόνο – σταμάτησε. Η μοναδική του σχέση με το άθλημα παρέμεινε εκείνη η παιδική συνήθεια με τον αδερφό του, Χρήστο, ο οποίος επίσης παίζει ερασιτεχνικά (και του μοιάζει απίστευτα φυσιογνωμικά).

«Είχαμε ένα dvd με τις καλύτερες αποκρούσεις του Σμάιχελ από την κατάκτηση του Champions League το 1999. Τις βλέπαμε και μετά κάναμε αναπαράσταση». Δεν θα το περιέγραφες ως την ακριβή πορεία για τον πρωταθλητισμό… Το 1999, ο Τσιντώτας ήταν έξι ετών, και όταν τα dvd έγιναν μόδα στην Ελλάδα ήταν περίπου 12. Η δική του καριέρα ως τερματοφύλακας δε θα ξεκινούσε πριν τα 15!! Ένα χρόνο μετά την απόφασή του να σταματήσει, το δελτίο του βρισκόταν στην 25η Μαρτίου (σ.σ. ομάδα και όχι διεύθυνση) και ο Αντώνης Βλάγκας του πρότεινε να ξεκινήσει και να βοηθήσει στη θέση κάτω από τα δοκάρια. Ο Πιερικός, που χρησιμοποιούσε τις εγκαταστάσεις τον εντόπισε, το όνειρο του μπαμπά Τσιντώτα ήταν να φορέσουν οι γιοι του τη φανέλα της σπουδαίας ομάδας της Κατερίνης και το 2009 ξεκίνησε η ιστορία

Ακολουθώντας το νήμα των ειδήσεων, τον βρίσκουμε να παίρνει μεταγραφή εκείνο το καλοκαίρι στον Πιερικό, να υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο τον Αύγουστο και μέσω των συμμετοχών του στη Football League και στις τοπικές μεικτές να τον εντοπίζει ο Λεβαδειακός το 2012.

Υπομονή, μέρος πρώτο…
22 Δεκεμβρίου 2015. Μάντης κακών, χωρίς να έχει μασήσει φύλλα. Ο Παναγιώτης Τσιντώτας έχει μόλις ολοκληρώσει μια εντυπωσιακή εμφάνιση στο ΟΑΚΑ και ο Λεβαδειακός φεύγει νικητής απέναντι στην ΑΕΚ. Είναι η πρώτη του σεζόν που κατορθώνει να πάρει φανέλα βασικού και μαζί με εκείνο το ματς μετράει 13 συμμετοχές και 13 ενενηντάλεπτα στη Superleague. «Θέλω να έχω την απόδοση μου ψηλά και από εκεί και πέρα ό,τι καλό είναι να έρθει, ας έρθει. Είναι σημαντικό να είσαι ταπεινός, διότι ποδόσφαιρο είναι και όλα μπορεί να γίνουν». Το δες; Το ‘παθες!

Οι 13 συμμετοχές θα γίνουν 17. Και μετά πέφτουν άχαρα, άγαρμπα και βίαια οι τίτλοι τέλους. Στα 22 του χρόνια αρνείται να υπογράψει νέο συμβόλαιο με τον Λεβαδειακό και ως είθισται στην Ελλάδα «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη». Εκτός από το ΜΕΤΡΟ. Εκεί δεν υπάρχει δίκιο. Ο Τσιντώντας, του οποίου το βιογραφικό έγραφε μηδέν συμμετοχές τη σεζόν 2012-13, μηδέν συμμετοχές τη σεζόν 2013-14, δύο (από εκείνες τις σκάρτες) συμμετοχές τη σεζόν 2014-15, πιέζεται να ανανεώσει στη μοναδική σεζόν που αγωνίζεται και που βλέπει το όνομά του να παίζει στην ειδησεογραφία των μεγάλων ομάδων και η άρνησή του τιμωρείται με απομόνωση.

Στην καλή του σεζόν δε θα δει ξανά ενδεκάδα και το καλοκαίρι θα ενημερωθεί ότι δε θα ακολουθήσει καν την προετοιμασία του Λεβαδειακού. Περνάει συνολικά ενάμιση χρόνο εκτός δράσης  ̇ενάμιση χρόνο στον οποίο προπονείται διαρκώς μόνος του και προσπαθεί να μείνει σε καλή κατάσταση. Η επιβράβευση της υπομονής του έρχεται, και μοιάζει με ένα θείο δώρο παρακίνησης και δύναμης προς όλους του Ιώβ εκεί έξω. Ο Παναγιώτης Τσιντώτας τον Ιούνιο του 2017 ανακοινώνεται από την ΑΕΚ.

Υπομονή, μέρος δεύτερο…
Αν μη τι άλλο τώρα βρίσκεται στην ΑΕΚ. Γνωρίζει τι πρέπει να κάνει και γνωρίζει ότι πιθανότατα αξίζει τον κόπο. Εκείνο που δε γνώριζε είναι πόσο του είχε στοιχίσει η αγωνιστική αποχή. Ποτέ δε γνωρίζεις πόσο πίσω είσαι, μέχρι να δεις εκείνα που υπάρχουν πιο μπροστά. «Στην αρχή ένιωθα βαρύς, ήμουν εκτός ρυθμού, το καταλάβαινα ότι βρισκόμουν πολύ πίσω και ότι είχα να καταβάλω ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψω το χαμένο έδαφος. Δεν είχα άλλη επιλογή από το να παλέψω σκληρά, να μην το βάλω κάτω και να δουλέψω ακόμα περισσότερο. Με την καθημερινή προπόνηση και με τη βοήθεια των δυο προπονητών που με στήριξαν σε αυτό το διάστημα κατάφερα να βρω τον ρυθμό μου, να ανταποκριθώ, να καλύψω το χαμένο έδαφος και να νιώσω και πάλι καλά κάτω από τα δοκάρια».

Στην ΑΕΚ η παρουσία του θα είναι ένα κράμα κάρματος και ειρωνείας. Θα κάνει ντεμπούτο σε έναν αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, καθότι το εκτεταμένο rotation του Μανόλο Χιμένεθ εκείνο το απόγευμα θα φτάνει και στον τερματοφύλακα, όμως θα αρχίσει να παίζει εξαιτίας διαφωνίας του Γιάννη Ανέστη με την ΠΑΕ για την ανανέωση του συμβολαίου του. Ναι, ναι, ο σαρκασμός της ζωής σε όλο του το μεγαλείο. Η ουσία είναι ότι ο Παναγιώτης Τσιντώτας θα αποδειχθεί έτοιμος. Θα αρπάξει την ευκαιρία, όπως ευλογημένοι και καταραμένοι πάντα πρέπει να κάνουν οι τερματοφύλακες και θα κάνει αισθητή την παρουσία του στην ΑΕΚ. Στην πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Την ίδια στιγμή που ο Τσιντώτας ανεβαίνει, στην Ένωση τρέχει και το project του Βασίλη Μπάρκα, ο οποίος έχει αποκτηθεί από το 2016, ωστόσο λόγω τραυματισμού στο χέρι έχασε έδαφος και την πρωταθληματική σεζόν ήταν… υπεύθυνος κυπέλλου Ελλάδας. Το 2918-19 θα είναι η δική του σειρά. Ο Τσιντώτας μπαίνει πάλι σε δεύτερο ρόλο και παίζει συνολικά εννέα ματς στη σεζόν. Ενδιάμεσα, τον Αύγουστο του 2018, θα έχει επιβραβευτεί με ένα νέο συμβόλαιο, το οποίο άκομψα θα χρησιμοποιηθεί στη ζυγαριά των μη ανανεώσεων των Σιμόες, Μπακασέτα και Λαμπρόπουλου εκείνον τον χειμώνα (*).

Φέτος κλήθηκε να παίξει όταν τραυματίστηκε ο Βασίλης Μπάρκας και είχε γράψει τρεις συμμετοχές με παθητικό έξι γκολ. Η χθεσινή του εμφάνιση ήταν ακόμα και δύσκολη, αφού προέκυψε στη διάρκεια του αγώνα. Ο Παναγιώτης Τσιντώτας μπήκε στο 82o λεπτό και είχε όλη την πίεση του κόσμου στα χέρια του. Είχε, όμως, και στο μυαλό του εκείνον τον πίνακα… «Αν δεν κάνεις υπομονή, δε μπορείς να ανταμειφθείς. Αν τα παρατήσεις θα βγεις χαμένος ενώ αν συνεχίσεις τη δουλειά και εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που θα σου δοθούν, θα έρθει η δικαίωση».

Το έγραψε και συνέχισε τη βόλτα του…

(* ) «Ετοιμάστε το συμβόλαιο με όσα λεφτά και όσα χρόνια θέλετε να έρθω να υπογράψω», φέρεται να είπε στους διοικούντες την ΠΑΕ και διέρρευσε στον Τύπο τη στιγμή που οι… άσωτοι δεν πήγαιναν να υπογράψουν με όσα λεφτά και όσα χρήματα ήθελε η ΑΕΚ.
Πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου