Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Δήμος Κατερίνης: Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δ. Κατερίνης (ΣΤΟ) για τη χειμερινή περίοδο


Προγραμματισμός, ετοιμότητα & πρόληψη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ζητήματα που αφορούν στον σχεδιασμό - οργάνωση και τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων-παγετού κατά την χειμερινή περίοδο 2019-2020, με έμφαση στον συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων φορέων, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Δ. Κατερίνης (ΣΤΟ), την οποία, συγκάλεσε σήμερα Παρασκευή 01 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κατερίνης, ο αντιδήμαρχος – υπεύθυνος σε θέματα πολιτικής προστασίας, Γιάννης Συμεωνίδης.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, την οποία συντόνισε ο αντιδήμαρχος αποσαφηνίστηκαν οι αρμοδιότητες των φορέων, τονίστηκε ότι έχει γίνει ήδη η προεργασία που αφορά την συντήρηση μηχανισμού και εξοπλισμού εν γένει, ενώ έχουν επικαιροποιηθεί τα σχέδια και έχουν ενημερωθεί εκτενώς οι νέοι πρόεδροι των Δημοτικών – Τοπικών Κοινοτήτων για τον τομέα ευθύνης τους. Ταυτόχρονα έχει γίνει η προμήθεια άλατος αποχιονισμού και έχει αρχίσει να μεταφέρεται σε κομβικά σημεία, ενώ για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με το ΚΤΕΛ. Στον στόλο του Δήμου όπως διευκρινίσθηκε έχουν προστεθεί και drones  (έρευνα, διάσωση, καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών).


Το Δημοτικό Ραδιόφωνο στην υπηρεσία του πολίτη & της πολιτικής προστασίας

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε στη διάθεση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου παράλληλα με το Γραφείο τύπου του Δήμου Κατερίνης τίθεται για πρώτη φορά και το Δημοτικό Ραδιόφωνο, το οποίο με την έναρξη λειτουργίας του τις επόμενες ημέρες, θα έχει άμεση σύνδεση με τη ροή πληροφοριών του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου και θα ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα με έκτακτα δελτία ειδήσεων τους δημότες.

Στην σύσκεψη, συμμετείχαν: ο Διοικητής Π.Υ. Κατερίνης, Ευάγγελος Φαλάρας, ο Διοικητής Αστυνομικού Τμήματος Κατερίνης, Χρήστος Λένος, ο Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Κατερίνης, Γιώργος Πουτουρίδης, ο Διοικητής του  Γ΄Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης Ανθ/χος Λ.Σ. Θεμιστοκλής Αδαμίδης, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Ευάγγελος Κήπου, ο Γ.Γραμματέας του Δήμου Κώστας Λιακόπουλος, ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Μιχαήλ Καρακώτσογλου,  το μέλος του ΣΤΟ – δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Αναστασιάδης. Επίσης, έλαβαν μέρος: εκπρόσωποι: της XIV Ταξιαρχίας, της Δημοτικής Αστυνομίας, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, της ΔΕΥΑΚ, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Δ/νσης Δασών Πιερίας, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κος Συμεωνίδης: «Ο συντονισμός και η βέλτιστη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα και η μείωση του κινδύνου και των επιπτώσεων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων – παγετού, καθώς και η προεργασία που έχει ήδη γίνει καταδεικνύουν ένα ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο ετοιμότητας. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου Κατερίνης έχει γίνει η καταγραφή του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και μέσων (μηχανήματα έργου),  ώστε ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε αποτελεσματικά».


Επίσης, ο αντιδήμαρχος εξήρε τον σημαντικό ρόλο των Εθελοντικών Οργανώσεων, ενώ δεν παρέλειψε να τους ευχαριστήσει για τη διαχρονική προσφορά τους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φορέων και εθελοντικών οργανώσεων ενημέρωσαν, για τον σχεδιασμό και την ετοιμότητά τους, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που, τυχόν προκληθούν από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τονίστηκε η σημασία της συμμόρφωσης των πολιτών με τις υποδείξεις των αρχών. Πιο συγκεκριμένα, έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη οι πολίτες να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις και τις ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας και ταυτόχρονα να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.

112: Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης

Αναφορά έγινε στη διάρκεια της σύσκεψης στη χρήση του τριψήφιου αριθμού 112, το οποίο  λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης.

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112  στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Στη χώρα μας, το 112 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με την αρμόδια υπηρεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου