Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

«Μούσες Πιερίων» - Διεθνή κατοχύρωση για Μαρμελάδα ακτινίδιο, με πορτοκάλι και φασκόμηλο απο την Πιερία!


Μια μαρμελάδα απο την Πιερία διεκδικεί τη δική της θέση στον επίσημο κατάλογο των ΕΠΙΠ προϊόντων της χώρας μας στην ΕΕ. Η πρωτοβουλία για την κατοχύρωση της ονομασίας της ανήκει στην ΚοινΣΕπ «Μούσες Πιερίων» και στόχος της είναι η προβολή και προώθησή της ως τοπικού παραδοσιακού προϊόντος στην εθνική και στη διεθνή αγορά προς όφελος της τοπικής οικονομίας, αλλά και ανάδειξης των τοπικών γεωργικών καλλιεργειών.

Τοπικές πρώτες ύλες

Πρόκειται για τη μαρμελάδα ακτινίδιο, με πορτοκάλι και φασκόμηλο, για την οποία, όπως λέει η εκπρόσωπος της ΚοινΣΕπ, Χριστίνα Πανούση, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής της. «Το ακτινίδιο, που αποτελεί ένα από τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Πιερίας και προϊόν ΠΓΕ, αλλά και το φασκόμηλο είναι συνδεδεμένα με τον νομό και κατ’ επέκταση με τον Όλυμπο, ενώ και το πορτοκάλι συνδέεται με τη μυθολογία.

Είναι αγροτικά προϊόντα που μπορούμε να εμπορευθούμε εύκολα, αφού είναι τοπικές πρώτες ύλες, ενώ ο τρόπος με τον οποίον παράγεται η μαρμελάδα πληροί τις προδιαγραφές για την κατοχύρωσή της ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν», τονίζει η κα Πανούση. Όπως η ίδια προσθέτει, ταυτόχρονα παρέχει και τις εγγυήσεις προς τους καταναλωτές σχετικά με την καταγωγή, την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος.

Η όλη διαδικασία κατοχύρωσης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παράγω» του υπουργείου Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με την προώθηση στοιχείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Παραδοσιακών Τοπικών Προϊόντων στη Μακεδονία και στη Θράκη.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι οι «Μούσες Πιερίων» είναι η πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα Χρηματοδοτήθηκε με πρόγραμμα crowdfunding και υποστηρίχθηκε από την κοινωνία του νομού. Σήμερα, διαθέτει 45 κωδικούς προϊόντων και κάνει εξαγωγές σε Κύπρο και Σουηδία.
Πηγή: ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου