Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Δημήτρης Ανδριάς: Γιατί φέτος δεν έγινε το καθιερωμένο Αντάμωμα των παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων Δ.Δίου-Ολύμπου;


 Το 2011 η Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου αποφασίζει την πραγματοποίηση του ετήσιου Ανταμώματος των Παραδοσιακών Χορευτικών Συγκροτημάτων Δ.Δίου-Ολύμπου. Η εκδήλωση καθιερώθηκε να γίνεται κάθε χρόνο στις 27 Οκτωβρίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν διττός:
α) Για να τιμούμε τους προγόνους μας.
β) Για να συμμετέχουν τα νιάτα του Δήμου μας με τα παραδοσιακά χορευτικά τους συγκροτήματα.



Την πρώτη χρονιά που έγινε αυτό το αντάμωμα, 200 παιδιά του Ολύμπου (Βλάχοι, Μικρασιάτες, Ντόπιοι, Πόντιοι και Σαρακατσαναίοι) με τη συμμετοχή ζωντανής μουσικής, μας χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές.
Κόστος για τον χειμαζόμενο τότε οικονομικά Δήμο μας, μηδέν! Πατριώτες είχαν αναλάβει το κόστος των εκδηλώσεων. Το κλειστό γυμναστήριο «Πύρρος Δήμας» ήταν πλήρες, γεγονός που μας γέμισε με χαρά και υπερηφάνεια.
Η ίδια εκδήλωση επαναλαμβάνεται και το 2012. Το 2013, σιγή ιχθύος… Τα έτη 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018 η εκδήλωση μεταφέρεται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου. Αυτή η εκδήλωση χάνει πολύ από τη λάμψη της. Έστω!
Το 2019, σιγή ασυρμάτου!


Ως απλός πολίτης και τ. Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου μου προκαλούνται οι εξής απορίες:

α) Γιατί εφέτος οι αυτοαποκαλούμενοι «ικανοί και έμπειροι» (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Πολιτισμού της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου) δεν συνέχισαν αυτή την παράδοση που το 2011 καθιερώσαμε; Είναι μόνο για φιγούρα και για life style;

β) Η μη πραγματοποίηση αυτού του ανταμώματος, μήπως είναι αποτέλεσμα κόπωσής τους;

γ) Είναι προσωρινή η διακοπή αυτής της εκδήλωσης ή είναι μόνιμη;

Δημήτρης Ανδριάς
Συνταξιούχος Δάσκαλος
Τ. Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου (2011-2012).



Υ.Γ.1: Δεν θα πάψω να επαναλαμβάνω ότι χωρίς τη συμβολή του αείμνηστου Αναπληρωτή Δημάρχου, Γιώργου Φαρμάκη, δεν θα άρχιζαν εκείνες οι εκδηλώσεις του Ανταμώματος. Μας βοήθησε ποικιλοτρόπως.

Υ.Γ.2: Οι Δημοτικές Κοινότητες είναι σαρξ εκ της σαρκός των τοπικών κοινωνιών και ο Πολιτισμός έχει πρωτεύουσα σημασία στη λειτουργία αυτών των Κοινοτήτων. Άλλωστε, αυτό αναφέρει και το άρθρο 81, παρ. ι’ του Καλλικράτη που αφορά αρμοδιότητες Προέδρων και Αντιπροέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και γενικότερα στην ανάπτυξη των Κοινοτήτων σε πολιτιστικά, πνευματικά και κοινωνικά θέματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου