Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Κώστας Κουκοδήμος - Έβγαλε το κουστούμι του ...δημάρχου και έγινε για λίγο ξανά, ο τριταθλητής Ευρώπης του 1994!


Και ήταν, σχεδόν, όλοι εκεί. Οι γενιές του ελληνικού στίβου, που μεγαλούργησαν ή ανδρώθηκαν τη δεκαετία του ΄90 ή και λίγο αργότερα, ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της Όλγας Βασδέκη και της Πόπης Ουζούνη και συγκεντρώθηκαν σε ένα reunion γεμάτο με αναμνήσεις αλλά και ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που, κάπου μετά την ολυμπιακή χρονιά του 2004, ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους, ξανασυναντήθηκαν, και ήταν σα να μη πέρασε μία ώρα από τότε που φορούσαν αθλητικές φόρμες και αγωνίζονταν υπακούοντας στο ολυμπιακό σύνθημα Citius, Altius, Fortius. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλά από τα πανελλήνια ρεκόρ που είχε σημειώσει αυτή η γενιά «κρατάνε» ακόμα.

Η αθλητική ιστορία του ελληνικού στίβου, των περασμένων, δεκαετιών είναι, φυσικά, τεράστια για να χωρέσει σε μία συνάντηση. Το ίδιο και οι αναμνήσεις. Μέσα σε λίγες ώρες όμως, οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες του παρελθόντος, επιτυχημένοι σήμερα ο κάθε ένας στον τομέα του, άλλοι μπαμπάδες και μαμάδες, ξέχασαν το παρόν και θυμήθηκαν όλα αυτά που τους ενώνουν. Και είναι τόσα πολλά. Στάδια σε πρωτόγονες μορφές όπου γυμνάζονταν ως έφηβοι προκειμένου να υπηρετήσουν έναν αθλητισμό, ο οποίος άφηνε τα «πέτρινα χρόνια» και ετοιμαζόταν να αγκαλιάσει το ολυμπιακό όνειρο του 2004, στιγμές επιτυχίας ή αποτυχίας σε αγωνιστικούς χώρους, τραυματισμούς, και μία εφηβική ή μετεφηβική ζωή στεγασμένη στους ξενώνες του Ολυμπιακού Σταδίου ή αργότερα σε αυτούς του Αγίου Κοσμά, ταγμένη στην υπηρεσία του... Citius, Altius, Fortius.

«Αυτή η συνάντηση αποτελούσε ένα όνειρό μου. Με αυτούς τους ανθρώπους πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου. Ήταν δίπλα στην καθημερινότητά μου, στη χαρά και στη λύπη μου. Ο πρωταθλητισμός τελείωσε άλλα, όλοι αυτοί, οι παλαιοί συναθλητές μου ήταν κάπου τριγύρω. Έτσι άρχισα να τους αναζητώ. Με τη βοήθεια ενός φίλου, του Πάνου, και της Πόπης αρχίσαμε να το διοργανώνουμε», δήλωσε στην «Κ» η «αέρινη» τριπλουνίστρια Ολγα Βασδέκη. Σε αυτό το προσκλητήριο ανταποκρίθηκαν πάνω από 70 αθλητές και αθλήτριες. Από τον Κώστα Κουκοδήμο, τον Αλέξη Αλεξόπουλο, τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, τη Νίκη Μπακογιάννη, την Τασούλα Κελεσίδου μέχρι τη Φανή Χαλκιά και τον Περικλή Ιακωβάκη.

Αμέτρητος ο αριθμός των διακρίσεων, των ρεκόρ, των μεταλλίων.


«Είναι τόσα πολλά αυτά που μας ενώνουν...»

Την παράσταση «έκλεψαν» τα παιδιά των Κώστα Κεντέρη και Έλσας Εξαρχου. Η 13χρονη Χρυσή, που ασχολείται με την ξιφασκία, και ο δεκάχρονος Μάξιμος, ο οποίος παίζει μπάλα. Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης μας βρέθηκε ύστερα από πολλά χρόνια με τους συναθλητές και τους παλιούς συγκάτοικους του σε ένα κλίμα όμορφα φορτισμένο συναισθηματικά. «Ήταν πολύ ωραία που συναντηθήκαμε όλοι μαζί ύστερα από τόσα χρόνια. Είναι τόσα πολλά αυτά που μας ενώνουν. Θυμηθήκαμε στιγμές από τα χρόνια που ασχολούμασταν με τον αθλητισμό και περάσαμε πολύ όμορφα», δήλωσε στην «Κ» ο «άνεμος των 200 μ.», ο οποίος σήμερα, μαζί με τη σύζυγό του, ασχολούνται με τον τουρισμό και διαφημίζουν την Ελλάδα μέσα από το ξενοδοχείο τους που «σαρώνει» τα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Στη συνάντηση παρούσα ήταν και η μεγάλη κυρία του ύψους, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 1996 Νίκη Μπακογιάννη. «Μέσα από αυτή τη συνάντηση ξαναβρεθήκαμε με παλαιούς φίλους με τους οποίους είχαμε ζήσει τόσες ωραίες στιγμές αλλά, όταν σταματήσαμε τον αθλητισμό, χαθήκαμε», υπογράμμισε η πρωταθλήτρια. Μαζί της και η «σιδηρά» κυρία της σφαιροβολίας, η Πόπη Ουζούνη που κατέβηκε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για την εκδήλωση: «Νιώθω ότι μεταφέρθηκα στην εποχή όπου έκανα πρωταθλητισμό. Ήταν πολύ ωραία ιδέα αυτή η συνάντηση και θα την επαναλάβουμε».

Οι παλαιοί πρωταθλητές και πρωταθλήτριες σε αυτή τη συνάντηση δε χρειάστηκε να κοιτάξουν τα ρολόγια τους καθώς, πίσω, δεν υπήρχε κανένας προπονητής να «τσεκάρει» την ώρα επιστροφής. Διασκέδασαν και άρχισαν να πειράζουν ο ένας τον άλλο. «Μάκη θυμάμαι ένα πάρτι που είχες κάνει και ήσουν ντυμένος πειρατής», είπε κάποιος στον σπουδαίο δεκαθλητή μας Μάκη Κορκίζογλου. «Εάν θυμάσαι μόνο ένα πάρτι μου, κάτι δεν πάει καλά», ήταν η απάντηση από τον πάντα ετοιμόλογο δεκαθλητή που αποτελούσε -και αποτελεί- το πειραχτήρι της παρέας.

Το... κουστούμι της πολιτικής απαρνήθηκε για λίγο ο δήμαρχος Κατερίνης και πρώην βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος. Ο παλαιός άλτης ανήκει στη γενιά που έβγαλε τον ελληνικό στίβο από τα «πέτρινα χρόνια», κάτι που σήμανε την αρχή της οργάνωσης του ΣΕΓΑΣ σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. «Πόσα θυμήθηκα σε αυτή τη συνάντηση. Την επόμενη θα την κάνουμε στη βόρεια Ελλάδα ώστε να έρθουν και όσοι δε μπόρεσαν να κατέβουν στην Αθήνα», μας είπε ο τριταθλητής Ευρώπης του 1994.

Φυσικά, από τις συζητήσεις δεν έλειψαν οι προβλέψεις για την ολυμπιακή χρονιά που έρχεται ενώ όλοι συμφώνησαν ότι η νέα γενιά που αναδύεται στον στίβο διαθέτει τις δυνατότητες για να «σπάσει» κάποια από τα «στοιχειωμένα» δικά τους ρεκόρ. Ως επίλογος της βραδιάς η ανάρτηση του Μάκη Κορκίζογλου σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης: «Σήμερα κατάλαβα ότι ο πρωταθλητισμός όντος δε μου λείπει αλλά μου λείπουν οι στιγμές που έχω ζήσει με όλους εσάς. Κανονίστε ρεμάλια να μη βρεθούμε, πάλι, ύστερα από δεκαπέντε χρόνια».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου