Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Αμερικανικά ελικόπτερα "ΑΠΑΤΣΙ" και drones στον πιερικό ουρανό τον Νοέμβριο


Άσκηση των Αμερικανών στο Λιτόχωρο με πυρά από Απάτσι και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σχεδόν όλο τον Νοέμβριο

Απογειώθηκαν σήμερα από την 335 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας στον Άραξο, 4 μαχητικά F-16 και μαζί με ένα C-130 που μεταφέρει προσωπικό υποστήριξης, πέταξαν για το Ισραήλ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση Blue Flag που ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Κατά την διάρκεια της άσκησης αναμένεται να εκτελεστούν αποστολές Σύνθετων Αεροπορικών Επιχειρήσεων [Composite Air Operations (COMAO)] και ημερήσιες και νυχτερινές αποστολές προστασίας περιοχών.

Αξίζει να θυμίσουμε πως την περασμένη φορά οι ισραηλινοί είχαν δώσει την ηγεσία των περισσότερων σχηματισμών στις αποστολές που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης στα ελληνικά αεροσκάφη.

Το γεγονός της ανάληψης της αρχηγίας των περισσότερων σχηματισμών της άσκησης, καταδείκνυε, σύμφωνα με τα όσα είχαν αναφέρει τότε στο news.gr στρατιωτικές πηγές, το γεγονός πως η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία που τη διοργάνωνε, παρά το γεγονός πως λογίζεται ως μία από τις κορυφαίες αεροπορίες του κόσμου από πλευράς μαχητικής ισχύος και δυνατοτήτων, εμπιστεύεται με «κλειστά μάτια» τις ικανότητες της ελληνικής. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία από ανάλογες ασκήσεις του ΝΑΤΟ και βέβαια από τον ακήρυχτο, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς πολιτικοί της χώρας μας, πόλεμο πάνω από το Αιγαίο με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή και ενώ η Τουρκία διατηρεί την ένταση στο Αιγαίο με πιο πρόσφατη πρόκληση την χθεσινή υπέρπτηση πάνω από τους Λειψούς, η Αθήνα ετοιμάζεται και για την άσκηση «Μέδουσα» με τους Αιγύπτιους ανατολικά της Καρπάθου και της Ρόδου. Το Κάιρο θα στείλει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες μεταξύ άλλων ένα ελικοπτεροφόρο, μια κορβέτα, δύο με τρεις μικρότερες μονάδες, πεζοναύτες, βατραχανθρώπους.

Παράλληλα καταδεικνύοντας την γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, ο αμερικανικός στρατός με τα ελικόπτερα που ξεφόρτωσε πρόσφατα στον Βόλο θα πραγματοποιήσει μέσα στον Νοέμβριο για μεγάλο χρονικό διάστημα βολές στο πεδίο βολής Λιτοχώρου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Αθήνα δεσμεύεται ο εναέριος χώρος στην ευρύτερη περιοχή του πεδίου βολής σε ύψος μέχρι και 8.000 πόδια για το χρονικό διάστημα από 11 μέχρι και 26 Νοεμβρίου για βολές που θα κάνουν οι αμερικανοί με σχετικές πτήσεις και ανίχνευση στόχων από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ.
Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου