Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

ΥΜΝΟΣ ΖΩΗΣ - 31χρονος δότης μυελού από την Πιερία χάρισε τη ζωή σε 10χρονο παιδί!

«Το πολυτιμότερο πράγμα στη ζωή είναι η ίδια η ζωή», λέει και πιστεύει ο Χάρης Λαφατζής από το Δίον
Αγάπη προς το συνάνθρωπο, ανθρωπιά και μία τεράστια ψυχή μέσα του. Τα λόγια είναι λίγα για να περιγράψουν την πράξη ανιδιοτέλειας για τον 31χρονο δότη μυελού των οστών Χάρη Λαφατζή από το Δίον Πιερίας. Ο Χάρης… χάρισε τη ζωή σε ένα 10χρονο παιδί στν χώρα μας, αφού βρέθηκε συμβατός δότης στις προσπάθειες αναζήτησης ενός μοσχεύματος από τους γονείς, στο δρόμο προς τη σωτηρία του παιδιού…

«Ήταν 2015 όταν συμμετείχα σε εθελοντική αιμοδοσία στην περιοχή. Εκεί υπήρχαν και άνθρωποι που ενημέρωναν για την εθελοντική προσφορά ως δότης μυελού των οστών. Χωρίς δεύτερη σκέψη έδωσα δείγμα και μπήκα σε μία παγκόσμια τράπεζα» λέει στη «ΜτΚ» με περηφάνια για την πράξη του ο 31χρονος Χάρης.

Η φράση των ανθρώπων του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» ότι «ψάχνουμε εμείς να βρούμε τον λήπτη» του είχε εντυπωθεί από την πρώτη στιγμή. Περίμενε πως μία μέρα θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα ακούσει πως ένας συνάνθρωπός του τον χρειάζεται, για να σωθεί.

«Τρία χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2018 με ενημέρωσαν πως το δείγμα είναι συμβατό με λήπτη και πως χρειάζεται η συγκατάθεσή μου για να συνεχιστεί η διαδικασία. Από την αρχή γνώριζα πως πρόκειται για ένα μικρό παιδί, για έναν 10χρονο, που έχει μέλλον, πορεία και ζωή να διανύσει. Χωρίς δεύτερη σκέψη προχώρησα στις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», οι οποίες επιβεβαίωναν 100% ότι είμαι συμβατός δότης. Ύστερα από λίγες μέρες άρχισα να συζητώ με το «Όραμα Ελπίδας» για τους τρόπους λήψης του μοσχεύματος: είτε με αιμοληψίες και 10ήμερη φαρμακευτική αγωγή, είτε με παρακέντηση, να γίνει λήψη δηλαδή των κυττάρων από τον πυρήνα. Εγώ επέλεξα το δεύτερο» λέει στη «ΜτΚ» ο Χάρης Λαφατζής.

Η παρακέντηση ορίστηκε για τις αρχές Οκτωβρίου, ενόσω είχε ενημερωθεί ο 10χρονος λήπτης και η οικογένειά του. Η διαδικασία διήρκεσε λίγες ώρες και το μόσχευμα, σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν σε καλό ποσοστό και πρωτίστως υγιές.

«Αν και άργησα λίγο να επανέλθω από τη νάρκωση, το σημείωμα που βρήκα δίπλα στο κρεβάτι μου με λόγια ευγνωμοσύνης για την πράξη μου ήταν η μεγαλύτερη ανακούφιση».

Ο 31χρονος Χάρης είναι ιδιωτικός υπάλληλος σε αλυσίδα σουπερμάρκετ, ενώ εργάζεται παράλληλα και σε εστιατόριο. Όπως λέει στη «ΜτΚ», γνώριζε από την αρχή ότι είναι ένα δεκάχρονο ελληνόπουλο «και ελπίζω να το δω σε έναν χρόνο από τώρα, αφού χρειάζεται να συμπληρωθούν δύο έτη από τη μεταμόσχευση. Έχω εκδηλώσει την επιθυμία να το συναντήσω…» λέει συγκινημένος ο Χάρης Λαφατζής.

«Όταν γίνεσαι εθελοντής και ξέρεις τους λόγους για τους οποίους το επέλεξες, δεν αφήνεις τον εαυτό σου να σκεφτεί κάτι αντίθετο. Δεν αξίζει να φοβάται κανείς τη διαδικασία. Μπαίνεις και βγαίνεις υγιής…» τονίζει ο ίδιος με νόημα.

Σύμφωνα με στοιχεία, στο «Όραμα Ελπίδας» αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 95.000 εθελοντές δότες. Από τους 30 που ήταν ο αριθμός των συμβατών δοτών αυξήθηκε στους 65 κι αυτό εξαιτίας της μεγάλης προσφοράς των ανθρώπων. Η διαδικασία είναι απλή, λέει ο 31χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από το Δίον, η ζωή του οποίου άλλαξε όταν κατάφερε να σώσει ένα 10χρονο παιδί, έχοντας ένα πράγμα στο νου του: ότι η διαδικασία είναι απλή, δεν υπάρχει κόστος για τον δότη, διότι για τον λήπτη το κέρδος είναι η ζωή…
Πηγή: makthes.gr

1 σχόλιο: