Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Καταγγελία του αιρετού στο ΠΥΣΔΕ-Πιερίας και μέλους του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Μπουλούμη Δημητρίου


       Συναδέλφισσες-φοι.
     Ειλικρινά αισθάνομαι πολύ άσχημα κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να ξεκινάμε στο χώρο της εκπαίδευσης με μία καταγγελία, η οποία μάλιστα αφορά ένα πολύ ευτελές γεγονός, για πολλούς από εσάς, εκτός από εμένα, που είχα την τύχη να είμαι ο αποδέκτης της.
Ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων και θα καταβάλω προσπάθεια μέσα από το κείμενό μου, να κρατήσω το επίπεδο της καταγγελίας σε ανεκτά όρια, μολονότι το θέμα της αφορά απαράδεκτη και ανάρμοστη συμπεριφορά συναδέλφου και μάλιστα ενώπιον δύο Δ/ντών σχολικών μονάδων, που είναι μέλη του ΠΥΣΔΕ και της γραμματέως του ΠΥΣΔΕ. Επίσης, πιθανόν να έγιναν αντιληπτά και από προϊσταμένους και διοικητικούς υπαλλήλους, που βρίσκονταν έξω από το γραφείο του συμβουλίου και μάλιστα την ώρα που ήταν ανοιχτή η πόρτα, αφού ήταν η ώρα της αποχώρησης των μελών του συμβουλίου.
     Κατά τη λήξη λοιπόν της συνεδρίασης της Παρασκευής και μόλις είχε αποχωρήσει ο Δ/ντης Εκπ/σης, η γραμματέας του ΠΥΣΔΕ ενημέρωσε τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του συμβουλίου ότι της διέφυγε ένα θέμα, το οποίο βέβαια δεν ήταν και επείγον. Σε κλάσματα δευτερολέπτου λοιπόν ξεκίνησε μία λογομαχία, η οποία τελείωσε με την αποχώρηση του αιρετού της ΔΑΚΕ Τόκα Αστέριου, ο οποίος με αποκάλεσε ΄΄ΑΛΗΤΗ΄΄ φωνάζοντάς το δυνατά στους διαδρόμους της ΔΙΔΕ Πιερίας. Επίσης, κατά τη λογομαχία πρόσβαλε τη σύζυγό μου, κατά την πάγια τακτική κάποιων εκπροσώπων της ΔΑΚΕ, που βάλουν με ανέντιμο τρόπο εναντίον όλης της οικογένειας μου. Όπως προανέφερα, επειδή το παραπάνω γεγονός, που διαδραματίστηκε στην καρδιά της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας προσβάλει όχι μόνο τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς, αλλά όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο δε θα αναφερθώ σε άλλες λεπτομέρειες, τις οποίες όμως επιθυμώ να καταθέσω σε οποιονδήποτε Προϊστάμενο μου το ζητήσει.
    Επίσης, παρόμοιο περιστατικό συνέβη πριν από λίγα χρόνια έξω από τα γραφεία της ΕΛΜΕ Πιερίας με την παρουσία πολλών συναδέλφων και φυσικά με τον ίδιο πρωταγωνιστή κ. Τόκα, όπου εκεί όχι μόνο με αποκάλεσε αλήτη, αλλά έκανε και επίδειξη των πτυελικών του ικανοτήτων. Βέβαια αν ο συνάδελφος ζούσε στην Αμερική στην εποχή της άγριας Δύσης θα διέπρεπε στο προσφιλές του άθλημα, διότι τότε διέθεταν και πτυελοδοχεία.
    Ευτυχώς όμως συνάδελφοι για εμένα, αλλά δυστυχώς για το κ. Τόκα, έχω μόνο δύο μάγουλα. Αφού όπως όφειλα, ως Χριστιανός, στο πρώτο ράπισμα, σκουπίστηκα, απολυμάνθηκα και γύρισα  το άλλο μάγουλο, την προηγούμενη Παρασκευή, διαπίστωσα ότι δεν έχω άλλα μάγουλα και ότι πρέπει να πράξω κάτι άλλο. Προφανώς η ανωτερότητα δεν οδηγεί πάντα στα επιθυμητά αποτελέσματα και ειδικά όταν έχεις απέναντί σου θρασύδειλους ανθρώπους, που χρησιμοποιούν τις πλάτες άλλων.  Υπενθυμίζω πως πριν από ένα χρόνο περίπου, βίωσα παρόμοιο περιστατικό στη ΔΙΔΕ Πιερίας και από τον αναπληρωματικό αιρετό της ΔΑΚΕ κ. Σιαμάγκα Θεόδωρο και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ποτέ του έγιναν συστάσεις από κάποιον προϊστάμενο για την ανάρμοστη συμπεριφορά του, όπως μου έγιναν εμένα για την ανάρτηση της σταυροδοσίας από τις εκλογές, για το συνέδριο της ΟΛΜΕ, στην ιστοσελίδα της Δ/νσης, επικαλούμενοι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, καθώς επίσης και για άλλες αναρτήσεις.
     Σίγουρα, όλοι έχετε γίνει μάρτυρες λογομαχιών, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων μέσα στο σύλλογό σας και θεωρώ πως μέχρι ενός σημείου είναι αναμενόμενο να συμβαίνουν αυτές, αφού υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για θέματα στα οποία καλείται ο σύλλογος να αποφασίσει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι λογικό να υπάρχουν τέτοιες αντιπαραθέσεις στην ΕΛΜΕ και πολύ περισσότερο στο ΠΥΣΔΕ, το οποίο πρέπει να αποφασίσει για πολλά και σύνθετα θέματα και μάλιστα με συγκρουόμενα συμφέροντα. Επίσης, είναι λογικό να υπάρχει κάποιες φορές ένταση μεταξύ των μελών, διότι η κούραση είναι υπερβολική και κάποιοι φτάνουν στα όρια τους.
    Όλα αυτά είναι ανεκτά, αν και θα πρέπει το συμβούλιο μέσα από πολιτισμένο διάλογο, επιχειρηματολογία, νομοθεσία, ακόμα και μέσα από πολιτισμένες αντιπαραθέσεις να επιδιώκει με τις δημοκρατικές διαδικασίες, που προβλέπονται από την νομοθεσία για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, να λαμβάνει την δικαιότερη απόφαση άσχετα με το αν βολεύει ή όχι κάποιους συναδέλφους, ή κάποιο μέλος του συμβουλίου..
    Το να ξεκινά όμως ένας συνάδελφος με διάλογο και να τελειώνει με ύβρεις και πτυελομαχίες,  επειδή δεν διαθέτει επιχειρήματα, σημαίνει ότι δεν διαθέτει τη στοιχειώδη ευγένεια και αυτοσυγκράτηση, που είναι κατ’ εμέ κάποια από τα βασικά προσόντα, που πρέπει να διαθέτει ένας μάχιμος εκπ/κός, αλλά και μέλος συλλογικού οργάνου.
    Επειδή λοιπόν, ο κ. Τόκας, αλλά και η παρέα του πρέπει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, εγώ δεν θα μιλήσω για ΄΄αλητεία΄΄, αλλά για εντιμότητα, ηθική, ανιδιοτέλεια, δικαιοσύνη, νομιμότητα και αξιοπρέπεια.

Είναι έντιμο κ. Τόκα να τοποθετείσαι με παράνομες αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ στο Γυμν. Ρητίνης και να παίρνεις τα 5 μόρια, χωρίς να έχεις υπηρετήσει μία ημέρα σ’ αυτό?

Είναι ηθικό να καταθέτεις στο συμβούλιο ότι θα ζητήσεις απόσπαση κατά προτεραιότητα ως αιρετός από το ΓΕΛ Κολινδρού στο Γυμν. Κολινδρού, που έχει μονόωρα μαθήματα, ώστε οι 4 ώρες που είναι το υποχρεωτικό σου ωράριο (ως αιρετός του ΠΥΣΔΕ και ταμίας του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ), να γίνονται σε μία ημέρα και όχι σε δύο?
Φυσικά, αν αυτό γίνει, δε νομίζω να παίρνεις το 1/5 των μορίων του Κολινδρού, αλλά φυσικά τα 5/5 και ας εργάζεσαι σ’ αυτό μόνο μία ημέρα την εβδομάδα.

Είναι ηθικό να δηλώνεις στο συμβούλιο ότι δε θα δεχτείς το σπάσιμο κανενός τμήματος και την έγκριση ολιγομελών τμημάτων, μολονότι παρουσιάζουν αντικειμενικά προβλήματα κάποιες σχολικές μονάδες, αν αυτό υλοποιηθεί με απόφαση του ΠΥΣΔΕ?
Γνωρίζεις πολύ καλά, όπως άλλωστε δήλωσες στο συμβούλιο, ότι θέλεις την ευθύνη αυτή να την αναλάβει αποκλειστικά ο Δ/ντής Εκπ/σης και οι Δ/ντές των σχολικών μονάδων.
Μπράβο, ξέρεις να προστατεύεις πολύ καλά τον εαυτό σου, αλλά στο παρελθόν δεχόσουν χωρίς ενδοιασμούς παράνομες αποφάσεις του τότε ΠΥΣΔΕ, για να αποκομίζεις προσωπικά οφέλη.
Δεν φαντάζομαι να γυρίζεις αύριο στα σχολεία και να καμαρώνεις που αυτό το συμβούλιο έκανε δεκτά σχεδόν όλα τα δίκαια αιτήματα των Δ/ντών σχολικών μονάδων!

Είναι δίκαιο να ασκείς επιλεκτικά αυστηρό έλεγχο στα στοιχεία που στέλνει ο Δ/ντής του Μουσικού σχολείου, για τα λειτουργικά κενά, λόγω της εμπάθειας, που έχεις με τον συγκεκριμένο Δ/ντή, αλλά να αποχωρείς από τη συνεδρίαση, γιατί βαρέθηκες να περιμένεις τα στοιχεία με τα λειτουργικά κενά από το Δ/ντή του 2ου ΕΠΑΛ, δηλώνοντας ότι έτσι κι αλλιώς θα τα δεχτούμε, όπως θα μας τα αποστείλει?
Θυμίζει παλιές τακτικές του αναπληρωτή αιρετού της ΔΑΚΕ, που αποχωρούσε το μεσημέρι από το συμβούλιο, εν μέσω των συνεδριάσεων και επέστρεφε ανανεωμένος το απόγευμα, μετά από ώρες και μάλιστα είχε την απαίτηση να τροποποιήσει ειλημμένες αποφάσεις, που έθιγαν ημετέρους.

Είναι έντιμο να ζητάς μαζί με τον αναπληρωματικό σου αιρετό από τον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ και σύντροφό σου, να ακυρώσει κρυφά από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ την κράτηση για διαμονή, που είχε γίνει από το Νοέμβριο σε ξενοδοχείο της Αθήνας, προκειμένου να παραστείτε στο 19ο συνέδριο της ΟΛΜΕ και διαμείνετε σε ξενοδοχείο, που ποτέ δε μάθαμε το όνομά του, καθώς και το κόστος του?

Είναι ηθικό να θεωρείς εσύ και οι σύντροφοί σου τη σταυροδοσία από τα αποτελέσματα των εκλογών, για το συνέδριο της ΟΛΜΕ, ως ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, αλλά όχι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας συναδέλφου ή συγγενικού του προσώπου?

• Τέλος είναι έντιμο και ηθικό να αποκαλείς ΄΄ΑΛΗΤΗ΄΄ έναν εκπρόσωπο του κλάδου, που έχει τιμηθεί σε δώδεκα εκλογικές αναμετρήσεις από τους συναδέλφους, κατατάσσοντάς τον πρώτο με διαφορά σε ψήφους από όλους τους υποψηφίους?
Και φυσικά εσύ γνωρίζεις καλύτερα απ’ όλους, ως πρώην αρχιμάγειρας του ΠΥΣΔΕ, το πώς λειτουργούσε το συμβούλιο πριν εκλεγώ αιρετός, καθώς επίσης και το τι πόλεμο δέχτηκα από εσένα και την παρέα σου, για να μην υλοποιηθούν οι αλλαγές, που ζητούσα για τη βελτίωση της λειτουργίας  του συμβουλίου.

Και επειδή, αγαπητέ συνάδελφε και αιρετέ της ΔΑΚΕ, το να κρίνεις κάποιον και να τον βρίζεις χυδαία λόγω εμπάθειας, (αφού σου στέρησε το μαγείρεμα και τα προνόμια στο ΠΥΣΔΕ) το κάνεις με μεγάλη ευκολία και έχεις πρόβλημα αυτοκριτικής, καλό είναι να θυμηθείς τα περσινά αποτελέσματα της εκλογής των αιρετών, όπου μόνο 85 συνάδελφοι σε ψήφισαν επί συνόλου 212 ψήφων που έλαβε η ΔΑΚΕ, μολονότι επί σειρά ετών προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στην παράταξη, ως γραμματέας φάντασμα στο ΠΥΣΔΕ Πιερίας.
Και για να φρεσκάρω λίγο την μνήμη σου, υπενθυμίζω ότι προσωπικά έλαβα 302 ψήφους από τους 359 που έλαβε συνολικά η Κίνηση Ελεύθερων Εκπαιδευτικών. Αν μη τι άλλο, χρωστάς συγνώμη από όλους αυτούς τους συναδέλφους, που με ψήφισαν.
Βέβαια περίπου σε ένα χρόνο θα κληθούν οι συνάδελφοί μας να κρίνουν εκ νέου από το έργο μας το ήθος μας, την εντιμότητα, τη δικαιοσύνη και τη συνέπεια, με την οποία λειτουργήσαμε και όχι από τις ύβρεις, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και συκοφαντίες, διότι ευτυχώς είμαστε σε μία πολύ μικρή κοινωνία, που γνωρίζει το παρελθόν του καθενός μας και διαμορφώνει απόψεις, κυρίως από γεγονότα και όχι από τις γνώμες ανθρώπων του είδους σου, που είναι ιδιαίτερα γνωστοί στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Συναδέλφισσες-φοι δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι αφιερώνω τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο, που διαθέτω για να γράφω καταγγελίες από χόμπι ή ότι ανακάλυψα το συγγραφικό μου ταλέντο στα 56 χρόνια μου.
Επίσης, δεν αποσκοπώ σε μακροπρόθεσμα οφέλη, εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι σε μελλοντικές κρίσεις Δ/ντών σχολικών μονάδων, θα μοριοδοτήσει το Υπουργείο στην σχετική εγκύκλιο,  που θα εκδώσει και το πλήθος των καταγγελιών, των ανακοινώσεων και των ενημερωτικών, που έχω γράψει.
Δυστυχώς συνάδελφοι για να αντιμετωπίσω τέτοιους ανθρώπους με αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές έχω τις εξής επιλογές:

• ή να τους αντιμετωπίσω με τις δικές τους μεθόδους και να γίνω σαν και αυτούς,
• ή να παραιτηθώ από το ΠΥΣΔΕ και την ΕΛΜΕ,
• ή να συμβιβαστώ και να ενσωματωθώ με το κατεστημένο,
• ή να χρησιμοποιήσω τη δικαστική οδό,
• ή να τους καταγγέλλω δημόσια και να τους γελοιοποιώ,
• ή να αιτηθώ από τους προϊσταμένους μου να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, προκειμένου να συμμορφωθούν.

   Επειδή όμως οι τέσσερεις πρώτοι μέθοδοι είναι αντίθετοι προς τις αρχές, τις αξίες και το χαρακτήρα μου και επιπλέον προσβάλουν τον κλάδο μας, ακολούθησα τις δύο τελευταίες επιλογές, διότι αν πρέπει το συμβούλιο να συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του, τότε θα πρέπει οι αρμόδιοι προϊστάμενοι να διασφαλίσουν την κόσμια συμπεριφορά των μελών, αφού είμαστε υποχρεωμένοι να συνυπάρξουμε.
    Τέλος κ. Τόκα, επειδή είμαστε μεγάλα παιδιά, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η άποψη, που διαμορφώνουν οι άλλοι για τον καθένα μας, χτίζεται σταδιακά σε βάθος πολλών ετών. Τα λόγια και το έργο του καθενός θα συνοδεύει τη ζωή μας και πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να μας αξιολογήσει αν αναλογιστεί το ποιους υπηρετεί και ποια προσωπικά οφέλη έχει αποκομίσει ο καθένας από εμάς όλα αυτά τα χρόνια κατά την ενασχόλησή του με τα κοινά.         
Προφανώς συνάδελφοι τα συμπεράσματα ανήκουν αποκλειστικά στον καθένα από εσάς και εύχομαι από καρδιάς να έχετε μία ήρεμη και δημιουργική χρονιά και όχι σαν τη δική μας, που προμηνύεται  πολυτάραχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου